Nejste přihlášen/a.
potřeboval bych osvětlit otázku ukončení pracovního poměru - dohodou při odchodu do starobního důchodu, proč je nutno ukončit se zaměstnavatelem pracovní poměr... zákon o důch. zabezpečení...atd? PROČ
Zatím platí (zákon 155/1995 Sb.), že při odchodu do starobního (řádného - podle § 29 uvedeného zákona) důchodu nemusíte ukončit pracovní poměr, ani Vás k tomu zam-tel nemůže nijak nutit. Propustit Vás může pouze z důvodů určených přesně v zákoníku práce. Dohodu podepsat rozhodně nemusíte - prostě se nedohodnete. Musí se však napsat dodatek k pracovní smlouvě, kterým se prac.smlouva změní z doby neurčité na dobu určitou nepřesahující 1 rok (§ 37 odst. 1). Je také možné (pokud chcete) ukončit pracovní poměr a znovu nastoupit k témuž zam-teli jako starobní důchodce, což je zbytečně administrativně náročné.
Pokud byste odcházel do starobního důchodu předčasného (§ 31), nesmíte pracovat, jinak na důchod nevznikne nárok.Tento předčasný důchod je vlastně jakoby úleva pro lidi krátce před řádným nárokem na důchod, kteří už velmi obtížně hledají práci, takže současný důchod a příjem ze zaměstnání se vylučuje. Na toto upozorňují uř referentky při sepisování žádosti o předčasný důchod, a na žádosti podepisujete, že nebudete pracovat.
No tak tohle jsem hledal, jen to ověřím zda to platí, šlo mi o to že pracovnice u zaměstnavatele mi tvrdila že musím ukončit pracovní poměr dohodou, kyž jsem se ptal proč, tak mi bylo odpovězeno že se to tak dělá, když se ptám proč většina lidí nedokázala odpovědět, jste první...když mi nekdo něco tvrdí že to tak má být chtěl bych vědět proč- a měla by následovat odpověď je to tak uzákoněno v zákoně tom a tom...
U předčasného je to jasné, děkuji, hezký den...
nepodepisujte žádnou dohodu. je jen na vás kdy půjdete do důchodu. můžete ale pracovat i při důchodu jakou souběh zaměstnání a důchodu. v tom případě ukončíte pracovní poměr a sepíšete smlouvu na dobu určitou a od toho dne vám půjde důchod i plat . na dobu určitou jsou smlouvy jen na jeden rok a pak se případně obnovují. ale to záleží vše na dohodě se zaměstnavatelem. jinak odchod do důchodu si stanovujete dle vlastního uvážení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.