Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna mincí za bankovky

Od: abcdef odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

měli jsme poslední zvonění, takže mám spoustu mincí, které je třeba vyměnit za bankovky.

Vím, že do 100 mincí by to mělo být zdarma (spousta bank píše: Výměna Kč do 100 kusů vč. jedné nominální hodnoty, jsou-li bankovky a mince roztříděné podle nominální hodnoty) - znamená to, že od každého druhu mice mi vymění 100 zdarma?

Druhá věc je, že v ceníku toto mají banky vedené jako vklad, ale já to nechci ne účet, chci to v bankovkách v hotovosti.

Kde takto lze vyměnit mince? (Brno)

Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V Brně můžete zajít např. do Komerční banky, která mince do 100 ks (i dle ceníku) směňuje zdarma. Nevím, jestli bere jen 100 ks zdarma od jedné nom. hodnoty nebo od 100 ks od každého druhu, chtělo by se to zeptat přímo tam. Nebo to nabalíčkujte po 100 ks a domluvte se se spolužáky a zajděte do banky hromadně. Když by se vás tam vydalo víc a každý chtěl směnit svých 100 ks, nemohou vás odmítnout.

doplněno 28.04.14 21:17:

Trochu jsem se poptala a zdarma je v KB směna 100 ks od jedné hodnoty. Takže můžete přijít naráz např. se 100 korunami a 100 dvoukorunami a bude to zadarmo.

abcdef
hodnocení

100 ks je zdarma ze zákona.

Jen tomu moc nerozumím, jeslti je to 100 ks od každé mince (koruny, dvoukoruny apod.) nebo 100 ks pouze od jedné mince (proste 100 ks korun a konec).

Jak chápete toto?

2.3 Výměna bankovek nebo mincí v Kč*
do 100 ks každé denominace - počet mincí se sčítá během jednoho pracovního dne

* V případě, že hotovost není roztříděna a adjustována po jednotlivých denominacích do sáčků nebo svitků (dle zákona o oběhu bankovek
a mincí č. 136/2011 Sb. a prováděcích vyhlášek k tomuto zákonu), připočítá se za každých započatých 15 min. práce 75 Kč.

Chápu to, že můžu vyměnit 100ks korun, 100 ks dvoukorun atd. Je to tak?

Ptala jsem se kolegyně, která chodí takto proměňovat pravidelně drobné z automatu. V jeden den jí berou např. 1 sáček 100 ks korun, 1 sáček 100 ks dvoukorun atd. Nic neplatí. Kdyby měla dva sáčky stejného nominálu v každém po 100 ks, jde jeden den s jedním a pak druhý den s dalším, protože jí je naráz zdarma nevezmou.

abcdef
hodnocení

A je to tak u všech bank? Ptala jsem se u České spořitelna a tam to tak je.

A co pošta? Mění mince?

cuca*
hodnocení

0x

Roztridte je a poptejte se i po obchodech, zda nepotrebují nejake mince. Rozpytlikujte je po urcitych částkách.

Nekdy se mi stane, ze po me chteji v potravinach drobne, prý za ne v bance platí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]