Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoluvlastník domu odmítá hradit nájemné

Od: vlastnik odpovědí: 12 změna:

Spoluvlastním rodinný dům. Jeho většinový vlastník, který jej obývá mi už 3 roky neplatí vůbec žádný nájem úměrný mému vlastnickému podílu. Na písemné výzvy k sepsání Dohody o užívání společné věci vůbec nereaguje. Chtěla jsem se zeptat, když podám Žalobu o vydání bezdůvodného obohacení, hradí celé náklady na soudní proces ten kdo prohraje automaticky nebo o to musím v té žalobě požádat? Hradí je přece celé ten, kdo prohraje, ne?

Také jsem se s většinovým vlastníkem ústně dohodla, že on bude dům udržovat sám a já mu proplatím náklady úměrně mému podílu. Kdysi mi jednu fakturu poslal (ihned jsem zaplatila) a už tak 2 roky nic, ikdyž vím, že sám na vlastní pěst bez mého vědomí sem tam něco na domě opravuje. Domnívám se správně, že Žalobu o vydání bezdůvodného obohacení bych 100% vyhrála já i přes to, že mu neoficiálně dlužím pár zřejmě stovek? Nemohu přece za to, že on po mě už vůbec nežádá podílet se na nákladech. Zřejmě si mylně vykalkuloval, že tak nebude muset platit nájem. Jenže ten dlužný nájem činí mnohem víc než co do domu bez mého vědomí investoval a s léty bude narůstat.

Díky za radu!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vlastníku, nejdříve musíte napsat více informací.

Je dům, dva vlastníci, jeden vlastní větší díl. (kolik?) Užívá celý dům i Vaši část? Vy chcete nájem za Vaši část? Pronajmula jste mu Vaší část?

Žalobu o vydání bezdůvodného obohacení bych 100% vyhrála já....když již teď víte jak dopadne rozsudek, proč se tedy ptáte?

doplněno 25.04.14 13:12:

Jelikož jsem taky menšinový vlastník velkého domu, mát trošku přehled. Vám si nedovolím radit, páč vy vyte, že jste v právu. Já nevím o Vaší nemovitosti vůbec nic. Pokud se nedohodnete s ostatními vlastníky, musíte jedině podat žalobu. Již víte jak bude žaloba vypadat a na koho všechno bude podána? Podílové vlastnictví se řídí velikosti podílu. Nelze aby vlastník třeba 5-10% poroučel co (ne)mají dělat vlastníci s 90-95% dílem...

(taky mám švagrovou, která vlastní 1/12 domu a dělá si nároky, jako kdyby vlastnila většinu domu.)

Hezký víkend.

vlastnik
hodnocení

Dům vlastní 4 lidi, z toho jeden 70% a ten tam bydlí jako jediný a nemovitost používá úplně celou, tedy i můj 10% podíl. Bydlel tam vždy, jen dědictvím jsem získala kus toho domu. Původně sliboval vystěhování, takže jsem naivně bohužel dědictví přijala. Od začátku se snažím s ním marně domluvit na nějaké smlouvě- bylo mi odborníkem řečeno, že to nemůže být pronajímací smlouva, ale ta Dohoda o užívání společné věci ikdyž v domě nebydlím. Jenže většinový majitel odmítá se mnou komunikovat, je třeba říct, že jde o agresivnějšího člověka s diagnozou těžké schizofrenie. Dokonce si vyměnil zámek, aby se zabarikádoval před veřejností.

Domnívám se, že bych tu Žalobu o vydání bezdůvodného obohacení vyhrála. Dávám na selský rozum, z toho mi vyplývá těch 100%, ale je fakt, že v Česku je možné cokoliv. To by pak nikdo nechtěl vlastnit žádnou pronajímanou nemovitost, kdyby nájemcům musel platit nájem, ale ještě třeba i jejich spotřebované energie- jestli mi rozumíte. O tom přece mluví občanský zákoník, že ze svého vlastnictví mám mít i nějaký požitek, ne jen a POUZE starosti a výdaje.

sara111*

muze vam nabidout, ze muzete tech 10% vyuzivat a nebo vas muze vyplatit, ale soud nevyhrajete...a vy z tech 10% platite elektrinu a vydaje?

albatros498022*
hodnocení

1x

Osobně bych se snažil domnluvit aby se vám nestalo, že věc dáte k soudu a ukáže se že náklady spojené s údržbou a provozem domu jsou větší než dluh na pronájmu. Doufám, že o pronájmu vaší části a vašem podílu na správě domu máte řádně ošetřeny smlouvou, pokud ne tak bude dosti vělký problém a nedoporučoval bych do tohoto sporu jít. Napřed bych vyřešil smluvní vztahy a pak ba se vidělo.

hodnocení

1x

Vy si platíte nájemné?

miklous*
hodnocení

1x
Zdravím. Osobně si myslím, že je problém někde úplně jinde.
a) podíl na domě jste získala dědictvím. Ten, kdo dům užívá je podle procent člověk, který v něm žil a žije dál a bude to Váš velmi blízký příbuzný.
b) v jednom příspěvku píšete, že byste mohla požadovat 1200 za deset procent domu a ve druhém, že jde o ruinu téměř neobyvatelnou. Tak jak to vlastně je? Píšete o Vašich výdajích spojených s dědictvím. Proč jste se ho tedy nevzdala?
c) vadí Vám, že dotyčný má peníze (znovu podotýkám, že je to někdo, Vám velmi blízký - možná otec)
d) pokud je na hranici svéprávnosti, proč mu nepomůžete?
e) on po Vás evidentně nic nechce, jen v klidu dožít.
- od nás chcete poradit, jak mu udělat ještě větší peklo na zemi, když jste majitelkou jednoho okna? M
doplněno 25.04.14 23:29: Mě to pořád nejde do hlavy. Proč byste měla platit celou střechu, když vlastníte jen 10 procent? To na Vás vychází 5 tisíc. Dále nechápu toto - z domu se nestane ruina za tři roky, proč Vás stav domu nezajímal za doby, kdy v něm žil ten, po kom jste dědila? To Vám bylo jedno jak Vaši příbuzní žijí? M

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je to nějak zmatečné. Většinový vlastník nemovitosti Vám neplatí nájem.

A proč by to měl dělat? Bydlí ve svém. Vy jemu platíte nájem a kolik? Určitě ne, vždyť také bydlíte ve svém. Obecně - nikdo Vám nezaručí. že soud vyhrajete, i když se to může Vám zdát jasné. Hlavně si ujasněte, o co se chcete soudit - Vy nic neplatíte, on po Vás nic nechce a ještě mu dlužíte. Já tomu asi nerozumím (nebo raději ani nechci). Zdravím!

doplněno 25.04.14 12:58:

vlastník - pokud v tom domě nebudete nic pronajímat, tak z domu nikdy žádné peníze nebudou. Vy se musíte dohodnout na právech a povinnostech vlastníků a rozdělit si náklady. Příjem tam není. Většinový vlastník bydlí ve svém a jeho práva, ale i povinnosti jsou větší. Nebo mu svůj podíl na domě zkuste odprodat, když má peněz dost.

doplněno 25.04.14 13:17:

vlastník - informace stále přidáváte nové a to se potom nedá poradit. Kromě jediného.

Navštivte advokáta a tam vše přesně a konkrétně sdělte. On Vám hned řekne, jak by se mohlo postupovat a za kolik.

vlastnik
hodnocení

Já v domě nebydlím. Bydlí tam jen většinový vlastník. Vzhledem k výši nájmů v našem městě bych za svůj 10% podíl mohla chtít nejméně 1200kč měsíčně, já chtěla 800kč. Asi jsem zapoměla zmínit důležité info, proto jste se do mě tak pustili :) Věc je složitější, tak jsem se snažila ji zjednodušit. Sice chápu, že jsme zvyklí, že se nás pronajímatele snaží oškubat, ovšem někdy je to naopak! Jako v mém případě. Dům je ve VELICE špatném stavu a až spadne střecha, tak budu muset zaplatit desítky tisíc za odstranění stavby. Ze svého! Vím, že mohu se spoluvlastnictví zbavit, jenže jak sami říkáte- u českého soudu si nikdo není nikdy úplně jistý výsledkem- a tato žaloba na vypořádání dědických podílů je dražší.

Snad mě už chápete lépe. Za dobu, co spoluvlastním dům jsem již zaplatila asi 10.000Kč za různé náklady s vlastnictvím spojené a zatím jsem z něj neviděla ani jednu jedinou korunu za ty tři roky. Až spadne ta obrovská střecha, 10% nákladů může být více jak 50tisíc korun. Vzhledem k tomu, že jsem bez práce a sami máme hypotéku a děti, tak snad už lépe pochopíte, proč si ani nemohu dovolit sponozorovat příbuzného, který peněz má dost, jen se mu nechce mi platit. Hodnotu domu svým malým záplatováním nezvyšuje- znovu podotýkám, že stačí jen říct a já mu oproti podpisu zaplatím jakékoliv náklady na dům stejně jako první rok(!), zatímco on mi nyní dluží asi 36x 800Kč nájmu.

Promiňte, ale jako spoluvlastník mám i svá práva a ne jen povinnosti! Udivuje mě logika, že když vlastním kus domu, ve kterém někdo bydlí, tak mu musím přispívat na bydlení? Nechci se tu hádat, šlo mi o radu.

Tak to je opravdu nedorozumění, my tomu říkáme fond oprav.

sara111*

az prijdete o praci, nechte si vymerit 10% a ten vam musi poskytnout...

sara111*
hodnocení

0x

jste vlastnici takze jste ve svem a ani vy jemu a ani on Vam nebude platit najem...o najem z ostatnich prijmu se delite podilem na ktery mate narok, nebo vy mu platite najem? vy uzivate jeho byt kdyz zadate dohodu o uzivani spolecne veci?

doplněno 25.04.14 20:29:

uz vidim vysvetleni...spatna odpoved (moje)

hodnocení

0x

Nejlepší by asi bylo se dohodnout aby vám většinový vlastník vyplatil těch 10% z ceny domu a máte klid,Já bych to tak udělala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]