Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Od dětství jsem vyrůstala v dětském domově,protože rodiče mají radči alkohol než své děti a spořádaný život.Dnes jsem vdaná mám své děti,pracuji a žiji spořádaně.S rodiči se nestýkám stále pijí alkohol a nepracují.Mám strach abych jednou za ně nemusela platit dluhy a nebo je vyživovat a starat se o ně.Prosím poraďte jak se právně zbavit rodičů.Děkuji za odpověď a pomoc
... u jiných osob jako je váš manžel, sourozenec nebo rodič či prarodič apod. je vydědění vyloučeno...
"...abych jednou za ně nemusela platit dluhy a nebo je vyživovat a starat se o ně. ..."
Kde je tam něco o vydědění?
tak právně se rodičů asi nezbavíte, ať se vám to líbí nebo ne, jsou to vaši rodiče.
ad výživné - pokud by nastala situace, že by vás jednou zažalovali o výživné, tak byste se musela odvolávat na rozpor s dobrými mravy (oni se o vás taky nestarali, vyrůstala jste v dětském domově).
ad aktuální dluhy - pokud se s nimi nestýkáte, tak není právní důvod, proč byste dluhy měla platit.
ad dluhy po jejich smrti - teď nevím jistě, ale ve starém občanském zákoníku byla možnost vzdát se dědictví, a potom člověk nedědil vůbec nic, ani případný majetek, ani případné dluhy. vím, že od letoška je v dědění nějaká změna, ale zatím jsem neměla důvod zkoumat, jak moc podstatná. doufám, že tato možnost vzdát se dědictví a dál nic neřešit, ta zůstala. akorát mě ještě napadá - pokud se vzdáte dědictví vy, automaticky přechází na vaše děti. i za ty se můžete dědictví vzdát, ale pokud budou nezletilé, tak už musí mít určeného svého zástupce (ne rodiče, zpravidla někoho z ze sociálky z péče o dítě), který potvrdí, že vzdání je v zájmu dítěte (což u zadluženého dědictví by neměl být problém... problém to může být spíš ve chvíli, kdy jsou nejenom dluhy, ale i majetek a sociálka má na prospěch dědictví pro dítě jiný názor než jejich rodiče).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.