Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování bytu-dceři-vnoučatum

Od: boozka odpovědí: 3 změna:

Pěkný den,chci své 1.dceři je jí 52let /mám 2 dcerky/ za svého žívota darovat 1/2 mého bytu 2.dceři nic /problémová/,ale neošídim jí docela tu druhou 1/2 bytu daruji jejím dětem /moje vnoučata/ jsou 2,tak že druhá 1/2 bytu na 1/2 tedy každému 1/4.Jsem stará a nemocná nechám si v bytě doživotí /břemeno/.Budu platit daň já a nebo obdarovaný?=dcera/přímý dědic/ a vnoučata?A kolik?Vnoučata jsou plnoletý,ale zatím oba studují.Budu ráda,když mi poradíte nebo to mám udělat jinak?Děkuji za Vaše rady a názory.Božena F.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

luban*
hodnocení

0x

měl jsem to podobně. děda dal 1/3 jmění tetě, 1/3 stejdovi a poslední 1/3 rozděli mězi mě a sestru. (moje rodiče) už nežijí, tudíž proto. daň platí obdarovaný. jelikož jsou obdarovaní v přímé linii, nebudete platit žádnou dań (pouze odměnu notáři), ta se určuje bud odhadem nemovitosti nebo rozumnou domlouvnou s notářem.

já platil za převod orné půdy a nebyla to žádná hrůza, taky jsem v tu dobu studoval a bylo 1.tis. za kolek přepis na katastru a cca 2 tis. za to pole.

strejda dostal dům plus nějaké pole a platil cca 8tis. hodnota nemovitosti cca 5mil.

skye*

Vždyť píše, že chce nemovitost darovat za života, takže žádnou odměnu notáři platit nebude. Jen každoroční daň z nemovitosti a tu budou hradit noví vlastníci, tedy obdarovaní. Darovací daň platit nebudete.

stirecek*
hodnocení

0x
Sepište si darovací smlouvu a na katastru nechte přepsat majitele. Nemusíte pak platit notáře. Taky žádnou dan platit nebudete vy a ani obdarovani. Nicméně ještě bych promyslel, komu to napsat, poněvadž pokud to přepíšete na více osob, budou s tím jen problémy, rodina se bude hádat a byt se stejně prodá, nikdo ho nebude mít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]