Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč cikáni neumí svou řeč?

Od: humbucker* odpovědí: 22 změna:

Ahoj. Nějak se mi stalo, že jsem si vzpomněl na jednu hlášku jednoho z cikánů na jednom severočeském smetišti. Tenkrát řekl něco jako: Avardo cečki. Vyhrabávali tam vyvezené zmetkové Céčka. Už jsem se snažil si to nechat několikrát přeložit od několika známých i neznámých cikánů. Nikdo to zatím nevěděl a skoro nikdo z nich prý ani neumí cikánsky. Je to možné?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jen malý poznatek z "vyrovnávacích tříd". Cikánské děti před nástupem neumí česky ani přijatelně rómsky. Neumí nijak. Tarzani.

petr02

Cikánské děti tedy umějí česky zhruba jako Babiš?

Ale mám-li být vážný, tak musím reagovat na váš komentář. Podle vás tedy české děti neumí přijatelně česky ani jiný jazyk, jsou to tedy tarzani. Protože je přeci určité procento českých dětí, kterým dělá jejich rodný jazyk problémy. Tak se trochu zamyslete nad svou inteligencí, možná špatně dýcháte a špatně se vám prokrvuje mozek. Vše se dá nějak zvládnout, nebojte.

Otázkou je, zda jde o nějaké procento podmíněné zdravotním problémem nebo naprostou většinu.

petr02

Jde vidět, že jste vůbec nepochopil, na co jsem reagoval. No nevadí, posilujte mozek, je to sval.

hodnocení

3x

A spousta Cechu zase neumi cesky *nevi*

hodnocení

0x
V některých rodinách už jejich řečí umí jen prarodiče. Doma mluví jen česky a tak se to už mladší generace nenaučí. Podle mě se to drží hlavně v rodinách olašských Romů, kteří hodně žijí na okrajích měst nebo vesničkách a jsou v kontaktu jen mezi sebou. Jednou jsem viděla krásnou holku, která naopak neuměla česky. Její rodina ji držela stranou..
Myslim. že u nich je zvykem učit se jen věci ze kterých můžou mít nějaký prospěch a to cikánština rozhodně není :)
A ještě na okraji - Olahové a Romové jsou dva různé cikánské kmeny. Takže slovní spojení Olašský rom je stejná blbost jako ruský američan nebo bílý černoch.
Jenže kdyby někdo v televizi řekl olašský cikán tak je z něj nezaměstnaný redaktor a proto vznikl ten termín olašský rom, který je sice společensky akceptovatelný ale úplně zcestný :)

Hele, když může existovat afroameričan, proč by nemohl být taky olašský rom? :)

doplněno 24.04.14 06:39:

...nebo mě ještě napadá spousta idiotských, nicméně politicky správně korektních termínů. Jako například nacistická ultrapravice...

Zajímalo by mě, jak se v Americe říká černochům co přijedou do států z Afriky Zřejmě Afroafričani :)

lmgify

Cernosi jim rikaji "Africans". Ostatni jim rikaji normalne "Black" nebo "African American" (podle toho, ktery vyraz se pro cernocha v dane situaci typicky pouziva).

To Totak s tím bílým černochem Ti budu odporovat! Jednoho takpového jsem znal-bílý kluk,jen měl rty a vlasy jako černoši,jeho táta byl černý jako "bota",pocházel z Ghany a mamka byla pražanda. A další perlička,jeho děti jsou černé!

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. V televizi jsem kdysi slyšela (nevím, co je na tom pravdy), že cikánština u nás jako řeč stagnuje. Že je stále více výrazů pro které cikáni nebo romové (abychom neurazili) nemají svůj výraz a proto zařazují do své mluvy stále více českých slov. Asi je jednodušší užívat pouze jeden jazyk a ten který se vyvíjí bude vhodnější. Navíc jsou to češi a česky umět musejí. Třeba se zde najde někdo z romů, kdo nám na tuto otázku odpoví. M

ukulele*
hodnocení

0x

Ahoj, snaží se o přizpůsobení se a prokládají romštinu slovy, které pochytí. Jednou jsem na toto téma mluvil s jedním romes a ten mi říkal, že když přijedou ze Španělska sem do Čech, tak jim už rozuměj jen málo,no a nejvíc mě dostalo, když jsem se ho ptal, jestli se nějak sdružujou, nebo se zdravěj a objímaj, nebo aspoň na sebe trouběj, když tudy projížděj kočovníci, tak mi řekl, že prý ne. Kousek ode mě kdysi bydleli před supermarketem, měly takový ty vytuněný karavany, seděli před nimi v barevných hadrech, bylo to hezký z auta se na ně koukat...

doplněno 23.04.14 23:04:

a nikdy jsem z nikoho nedostal vtip o češích a ten super vtip o kávové lžice / semínku od lopaty se nikomu z nich nezdál vtipný

lidus*
hodnocení

0x

Barimatango je pštros, Taves sasti taj bachtáli-buď zdravá a šťastná a pak znám ještě jednu romskou písničku, vaše Avardo -řekla bych, že jste dobře neslyšel, jinak by to staří romové znali, mladí už řeč neumí, nemají se ji kde naučit, v rodinách se téměř vůbec nepoužívá. Nakonec čemu se divíme, léta jsme se (společnost) snažili aby mluvili česky, mysleli česky, bydleli na jednom místě, nekradli... no tak aspoň něco se podařilo.

humbucker*
hodnocení

Taky mě docela překvapilo, že oni tu cikánštinu ani moc používat nechtějí. A je možné, že jsem to mohl slyšet blbě. Když to ten chlapík říkal, byl jsem docela zabranej do toho sbírání těch plastových céček. Když promluvil, měl jsem první dojem, že na mě promluvil čert. Byl to takový zvláštní fešák. Něco jako Majkl Jackson na půl cesty.

ukulele*

Nech se zaměstnat v Black Deckeru v Trmicích a jezdi MHD z Ústí do Trmic a do Předlic a za měsíc můžeš z romštiny maturovat. I na kytaru tě naučej ve 23 : 00 uprostřed silnice hrát, nebo když jsem jezdil z ryb v 1 : 00 h. tak stáli s dvěma autama na křižovatce, kouřili a bavili se, ale nevím jak, měl jsem zatažený okna a ani nedutal.

humbucker*
hodnocení

Že by mě zrovna tohle v životě chybělo, nevím. Cikánštinu asi ne. Ale, na co často vzpomínám, je jedno noční hraní v r.1979 v Liberci před Radnicí na Benešáku, v asi půl 2. Dávali jsme např. Klobouk ve křoví a další. Za chvíli, bylo možný pozorovat, jak z okolních restaurací a barů vycházejí lidi a připojují se k nám. Za chvíli tam bylo asi 30-40 zpívajících opilců, v různém stavu ovlivnění. Bylo to boží. Ani na nás nestihli přijet Vašek z Béďou. Nakonec, některé z nás odvezla do remize zatahující tramvaj. Na to fakt nejde zapomenout. Dobrou.

hodnocení

0x

Já si myslím, že svou i jinou řeč neumějí proto, protože to nepotřebují. Vystačí si s jednoduchým slovníkem. Co potřebují, pro to slova mají. A k čemu znát více slov?!

Spíš proto, že s nimi (na ně) nikdo nemluví. Nevypráví pohádky, neodpovídá na věčné aproč ...

humbucker*
hodnocení

Ahoj. Tak jsem dnes narazil na jednoho asi 40ti letého skoro souseda. Bydlí asi 400m ve městě a jezdí za prací mimo město. Cikán černej jako poleno, no spíš holínka, ale, umí cikánsky. Avarde má být pozor. Jinak, je to rodina, která se snaží žít tak normálně, jak to v dnešních podmínkách jde. Žijí samostatně a kluka do školy na střídačku doprovázejí. Tak, jak to má být.

hodnocení

0x

Jen tak k tomu prokládání clov z různých jazyků: v Košicích jsem jednou slyšel hlášku "A samoobsluhába megyek" (jdu do samoobsluhy).

doplněno 07.05.14 11:11:

Pravda, to není cikánsky ani romsky.

joudic*
hodnocení

0x

oni neumi ani jednu rec... cest vyjimkam (ktere potvrzuji pravidlo)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]