Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DPP - daně

Od: abcd* odpovědí: 2 změna:

Ahoj,

jsem student a zařizuji si brigádu. Mám potvrzení o studiu.

Můžete mi prosím poradit, jakou z těchto dvou možností mám zvolit? Mám za to, že pokud mám potvzení o studiu, tak nic neplatím - ale asi chyba lávky.

Mzda se Vám může zdanit dvěma způsoby: zálohovou nebo srážkovou daní. Při zdanění zálohovou daní musíte podepsat prohlášení k dani a na konci roku podat danové přiznání, aby se Vám daň vrátila. Při zdanění srážkovou daní se Vám daň nevrací.

Díky za rady.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

tak ve srážkové dani byly od letoška změny, takže si netroufám odpovědět přesně (nezajímala jsem se o ně). nicméně pokud ještě nikde nemáte prohlášení k dani podepsáno, tak radím rozhodně podepsat. pokud podepíšete, tak vám bude uplatněna základní sleva na dani na poplatníka a i sleva na studenta, tedy ve výsledku třeba nebudete platit daň vůbec. pokud nepodepíšete, tak vám sleva uplatněna nebude.

daňové přiznání rozhodně podávat nemusíte, pokud k tomu nemáte zákonný důvod (tedy třeba příjmy z podnikání nebo třeba víc příjmů ze zaměstnání v jednom měsíci současně). pokud i přes slevy nějakou daň zaplatíte a budete mít nárok na její vrácení (třeba proto, že v některých měsících nebudete pracovat a základní slevu tak nebudete mít uplatněnou celou nebo vám vznikne nárok na jiné slevy na dani, třeba za dary), tak můžete posledního zaměstnavatele požádat o roční zúčtování záloh a on je povinen vám vyhovět.

iz*
hodnocení

0x

Abyste mohl u DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně uplatnit slevu na poplatníka a na studenta, musíte u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani. Jinak se Vám strhne srážková daň (zálohová až nad 10.000 Kč měsíčně).

Potvrzení o studiu neznamená, že byste automaticky neměl platit žádnou daň. Daň činí 15 % a záleží na výši příjmu. Pokud byste si na DPP vydělal do cca 11.290 Kč měsíčně, pokryla by Vám daň sleva na poplatníka a sleva na studenta. Pak byste opravdu daň neplatil.

Při vyšším příjmu byste daň zaplatil, samozřejmě po odečtení obou slev. Např. z hrubého příjmu 15.000 Kč byste po stržení zdravotního i sociálního pojištění plus daně obdržel cca 12.560 Kč čistého.

------- Pozor! Prohlášení nelze souběžně podepsat u dvou či více zaměstnavatelů. Pokud byste měl brigád několik, je vždy nutné dobře promyslet, kde prohlášení podpsat (ev. kde to není nutné).

Já vždy doporučuji prohlášení podepsat u toho zaměstnavatele, u kterého by se bez podpisu odváděla srážková daň (, která se zpravidla nevrací).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]