Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvč hlavni činnost

Od: sarkup odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, Jsem osvč, bez právní subjektivity, na hlavní činnost od září 2013-dosud. Můj příjem 20 tisíc měsíčně brutto, z toho platím zálohy- zdravotní pojištovně, sociální správě, daně. Chci si najít další práci, ale u zaměstnavatele, práci jiné profese, časově maximálně 72 hodin měsíčně- počítám tak příjem do 12 tis. brutto. Musím si jako osvč hlavní, změnit na činnost vedlejší? Jaké doklady musím pro zaměstnavatele doložit, když jsem osvč a ještě chci být zaměstnanec? Změním-li si živnost na vedlejší, příjem z osvč mám 20 tis. , od zaměstnavatele 12 tic, kdo bude platit zálohy, já- osvč, nebo zaměstnavatel? Děkuji velmi za odpověd

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Při hledání zaměstnání si dejte pozor na obor činnosti zaměstnavatele (najdete v rejstříku), protože zaměstnanec zjednodušeně řečeno nesmí zaměstnavateli konkurovat. Pokud by zaměstnavatel působil ve stejné oblasti, měla byste ideálně před nástupem nebo v den nástupu do zaměstnání získat jeho písemný souhlas k provozování SVČ.

Sociální i zdravotní pojištění budete platit ze SVČ i ze zaměstnání. Při úvazku necelé poloviny stanovené týdenní pracovní doby může být některý měsíc příjem nižší než minimální mzda.

V takovém případě byste musela zaměstnavateli doložit, že zdravotní pojištění hradíte ze SVČ. Jinak by zaměstnavatel musel zdravotní pojištění dopočíst a odvést v částce odpovídající minimální mzdě. Celý rozdíl hradí zaměstnanec - zaměstnavatel se na něm nepodílí.

Měnit SVČ z hlavní na vedlejší nemusíte, ale spíše bych se dohodla se zaměstnavatelem. I kdybyste nepotřebovala zaměstnavatelův písemný souhlas, protože by působil v jiné oblasti (a nemusela byste jej tedy ani o SVČ informovat), doporučila bych dohodu se zaměstnavatelem.

Podle zákoníku práce totiž určuje pracovní dobu i rozvrh pracovních směn zaměstnavatel, který má právo po zaměstnanci s nižším úvazkem vyžadovat práci až do výše stanovené týdenní pracovní doby (pozor, nešlo by o práci přesčas!).

Byla by škoda, kdyby Vám zaměstnání relativně malého rozsahu mělo kolidovat se SVČ nebo Vám v ní bránit (nemusela byste stíhat časově).

Snad jsem na nic nezapomněla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]