Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po neregistrovaném partnerovi

Od: slimak® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, žiji ve společné domácnosti s partnerkou ( více než jeden rok, ale nejsme registrovaní ). Máme společnou dceru a každý z nás jednoho z rodičů. Jaký bude postup v případě smrti jednoho z nás? Můj předpoklad je, že se majetek rozdělí na polovinu a tu jednu polovinu dostane ten přeživší partner jako vypořádání společného vlastnictví ( tedy nikoliv jako dědictví ) a druhá polovina bude předmětem dědického řízení, kdy polovinu z tohoto dostane opět partner a druhou polovinu dcera. Je to tak správně a nebo se mýlím? A jaké budou poplatky ( ten dědický je jasný, ale bude něco platit ten partner z té poloviny, co nabyde jako podílové vlastnictví?). A co by bylo v případě, že zemřeme oba najednou ( např. při nějaké nehodě ), zdědí všechno dcera ( což by bylo moje přání ), nebo se budou nějak účastnit rodiče? Případně dá se to nějak ošetřit závětí nebo jiným způsobem, aby to bylo tak, jak je napsáno výše?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Váš předpoklad není zcela správný. Pokud neexistuje závěť, pak manžel nebo partner, který žil ve společné domácnosti více než jeden rok se zůstavitelem, dědí pouze tehdy, nedědí-li zůstavitelovi potomci. Pokud byste chtěl, aby určitou část zdědila partnerka, musíte to ošetřit v závěti. Pozor však na povinný díl pro nepominutelného dědice (dceru). Předmětem dědictví je samozřejmě pouze - jak uvádíte - polovina společného vlastnictví. Dle mého názoru by partnerka nebyla povinna platit žádné poplatky nebo daně s výjimkou poplatku notáři za vyřízení pozůstalosti. Pokud byste zemřeli oba, pak při neexistenci závěti bude jediným dědicem vaše dcera.

hodnocení

Díky, jsem rád, že se najde někdo, kdo nehledá skrytý smysl tam, kde žádný není a odpovídá na dané téma.

hodnocení

0x

To jsou takové teoretické otázky, co kdyby kdyby. Tedy přidám ještě jednu teoretickou otázku. Vám nevadí, že třeba se o zdravotním stavu partnera, partnerky nic nedozvíte, když nejste rodina? Nemáte právo na spoustu věcí. To všecho je lepší, než rodina s jedním jménem na zvonku? Na hromádce, na psí knížku je lepší, než manželství? Hmhm, podivné!

doplněno 23.04.14 11:19:

pb, taky pravda.

pb®
Zeptejte se Lidus, ta Vám barvitě vysvětlí, proč je manželství riziko. Kdyby se její dcera nikdy nevdala, neměla by teď na krku milionové dluhy, které sama neudělala, však to tu mockrát psala. A i v té nemocnici, však on chce někdo vidět občanku? Nevím, nikdy jsem nikoho v nemocnici neměla, natož pak v bezvědomí, aby musela být o stavu informována rodina a ne on sám. Nebo se snad prokazuje rodným listem, to když jde provdaná dcera za svým otcem?
doplněno 23.04.14 16:14: Ještě si pojďme říct, proč vlastně manželství kdysi vzniklo. Kdysi dávno a v některých náboženstvích dodnes je zapovězen pohlavní styk mimo manželství. Už to samo o sobě bylo hlavním důvodem k uzavírání sňatků. Genetické testy nebyly, jediná záruka, že děti budou vlastní, bylo panenství nevěsty, proto se také na tom tak trvalo a která nebyla panna, byla neprovdatelná. Pak je tu také spojování majetků rodin, však kdysi se bralo hlavně pro peníze. Zkrátka v dnešní době, kdy se dá vše ošetřit jinak, je svatba hlavně rizikem, že ten druhý nás uvrhne do milionových dluhů, na jejichž vzniku jsme se nepodíleli, ale které budeme do konce života splácet. No komu ae chce toto riskovat?
doplněno 23.04.14 16:14: Ještě si pojďme říct, proč vlastně manželství kdysi vzniklo. Kdysi dávno a v některých náboženstvích dodnes je zapovězen pohlavní styk mimo manželství. Už to samo o sobě bylo hlavním důvodem k uzavírání sňatků. Genetické testy nebyly, jediná záruka, že děti budou vlastní, bylo panenství nevěsty, proto se také na tom tak trvalo a která nebyla panna, byla neprovdatelná. Pak je tu také spojování majetků rodin, však kdysi se bralo hlavně pro peníze. Zkrátka v dnešní době, kdy se dá vše ošetřit jinak, je svatba hlavně rizikem, že ten druhý nás uvrhne do milionových dluhů, na jejichž vzniku jsme se nepodíleli, ale které budeme do konce života splácet. No komu ae chce toto riskovat?
hodnocení

To nejsou jen teoretické otázky, protože k jedné z těchto variant velmi pravděpodobně jednou dojde. Na Vaši otázku odpovídám, že nevadí a svoji svobodu si cením víc než kus papíru. Patřím totiž k těm, dnes už zřídka se vyskytujícím lidem, pro které dané slovo ještě něco znamená. A instituci zvanou manželství jsem si již vyzkoušel a musím konstatovat, že nefunguje. To jen na vysvětlenou, přestože jste mi na můj dotaz neodpověděl (a).

dedictvi*
hodnocení

0x

Nezlobte se na mne, ale Váš dotaz trochu zavání, je to jako kdyby jste to plánoval (ale to je jen můj osobní pocit).

Trochu Vás poopravím, registrovaní jsou homosexuálové a lesbičky, vy dva spolu žijete nesezdaní jako druh a družka. Dříve stačil rok společného soužití a poté v případě smrti partnera vznikal nárok na dědictví, jak je to dnes nevím být Vámi tak bych se zašel zeptat na Vám příslušný okresní soud na dědické oddělení, tam by Vám to měly všechno vysvětlit.

Jestli jsem to dobře pochopil, majetek by se rozdělil na dvě poloviny, jednu by jste dostal Vy, druhá polovina by se taktéž rozdělila na dvě poloviny, kdy jednu by jste dostal Vy a druhou potomek. Myslím si, že tak to nebude, z jakého titulu by Vám mělo náležet 75% dědictví? V první řadě neopomenutelným dědicem bude potomek, takže když už tak 50:50. Zapomínáte však na další žijící příbuzné jako jsou rodiče, sourozenci atd. V dnešní moderní době exekucí je také otázkou, zda vůbec bude co dědit. Jak říkám, zeptal bych se přímo na soudě popř. u notáře.

Jeden z článků na dané téma:

novinky.cz/...

brát s rezervou, né vše co se na novinkách píše je vždy pravda!

hodnocení

No, jestli to snad vyznělo, jako že něco plánuji, tak to se omlouvám za chybnou formulaci, ale tak to opravdu není. Může se to týkat jak mne, tak i mojí družky a bude to záviset na náhodě nebo osudu - nevím jak to nazvat. Pokud bude co dělit, tak jsme to vytvořili s mojí partnerkou společně a jde mi pouze a jedině o to, aby ten z nás, kdo tu zůstane, nemusel řešit to, že bude muset vyplácet nějaký podíl dalším osobám proto, aby mohl v klidu dožít ve vlastním domě. O dceru nejde, ta stejně jednou dostane všechno, aspoň doufám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]