Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kladu i otázku, proč každý zaměstnavatel, jak mi tvrdí mů nový zaměstnavatel, si prý automaticky pořizuje kopii OP všech zaměstnanců?
Můj předchozí zaměstnavatel to nevyžadoval, současný jo a namítl jsem, že vše mám jak v životopisu, tak v osobním dotazníku a v xxx dalších lejstrech při vstupu do zaměstnání, na otázku proč? ---Mi sdělil , podívejte a následně otevřel šuplík a řekl, tady mám kopii všech zaměstnanců, tak se to prostě dělá. Odmítl jsem, ale i tak jsem byl přijat. Až mu někdo šáhne do šuplíku, tak je po ochraně osobních üdajů, takhle si ochranu osobních üdajů nepředstavuji.-v šuplíku))
Můj dotaz je, zda někdo ví, proč si automaticky zaměstnavatel kopíruje OP do šuplíku?))
Když vše má v dotaznících, životopisech a ověřit , zda dotyčný uvedl pravdivé üdaje může i jinou formou, než schranovat v šuplajzu kopie OP...
K uzavření, trvání ani ukončení pracovního poměru ztaměstnavatel kopii OP nepotřebuje, pořízení kopie OP mu neukládán žádný zákon. Je tedy jen na zaměstnancích, zda mu zhotovení kopie OP povolí.
Zaměstnavatel může bez souhlasu zaměstnanců uchovávat pouze ty osobní údaje, které mu nařizují zákony (nejde jen o zákoník práce).
Proč to zaměstnavatelé dělají, nevím - to byste se musel zeptat přímo jich. Možná si myslí, že si něco usnadní, ale podle mne si naopak mohou přivodit problémy (pokud jim třeba ze zmíněného šuplíku někdo ty kopie ukradne).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.