Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli tady někdo nemá zkušenosti s tím, že bych šel na rodičovskou dovolenou já, jakožto otec dítěte ale přitom bych normálně pracoval.
Jde o to že moje (budoucí manželka) během pár dní porodí naše dítě, a bohužel nemá nárok na matřeskou tak automaticky dostane rodičovskou, někde jsem se doslechl že na rodičovák můžu jít já, s tím že mam vyšší příjem tak by to bychom si mohli vybrat dovolenou na 2 roky. V práci to je možné, jen si vezmu jeden den neplaceného volna, nahlasím se na úřadech a potom můžu normálně pracovat jako dříve a ktomu pobírat rodičovský příspěvek. Co ale moje žena? jak bude vedena? jako nezaměstnaná? a budou jí tahat po pracáku ikdyž se bude starat o prcka? nebo to jde něják ošetřit, že ten rodičovák bude psaný na mně ale žena se bude starat?...pokud máte kdokoli nějáke info, prosím dejte mi vědět.
Mockrát děkuji
Na jeden den už to nejde, ale pro možnost volby varianty RP stačí, aby se dal vyměřovací základ stanovit u kteréhokoliv z rodičů. Podle by bylo lepší, aby RP pobírala matka, protože jinak byste za ni museli hradit zdravotní pojištění (stát je hradí za toho rodiče, který pobírá RP). Vy byste stejně hradil zdravotní pojištění i z výdělku.
Přesné informace k rodičovskéhmu příspěvku (RP) najdete na portálu MPSV.
Pročtěte si odkaz a pokud by bylo něco nejasné, ptejte se dál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.