Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Končím v prvním zaměstnaní po škole, pracoval jsem tam cca pouze 5let, dal jsem výpověd´, našel jsem lepší místo. Koncem dubna mi dobíhá 2měsíční výpovědní lhůta, končím ke 30.4.
V novém zaměstnání nastupuji ne hned k 1.5 ale až k 7.5 .
Mám dotaz co všechno si mám vzít od předešlého zaměstnavatele? Zápočtový list, a co ještě?
Na těch 7 dnů co budu bez práce, si musím určitě zajít na zdravotní pojištovnu a doplatit si zdravotní pojištění, si teda myslím já))mám pravdu?
Pokud´ nastupujete k novému zaměstnavateli, kontrolujete si pak ze začátku pro jistotu, jestli odvádí zdrav. pojištění, nebo stačí si pro případ dobře uschovat prac. smlouvu, kdyby něco?
Děkuji předem za rady a přeji hezký den))
Nikam se hlásit nemusíte a zdravotní pojištění také doplácet nebudete. OBZP hradí zdravotní pojištění samy až za měsíc, v němž byly po celý měsíc bez zaměstnání a bez evidence na ÚP. Vy ale už 7. května nastoupíte do nového zaměstnání.
Od předchozího zaměstnavatele předáte novému zaměstnavateli pouze potvrzení o zaměstnání (dříve zápočtový list). Doporučuji si před před odevzdáním udělat kopii potvrzení a tu dobře uchovat pro možnost doložení doby zaměstnání. (Až budete žádat o důchod - může se stát, že OSSZ nebude mít vše doloženo a pokud by zaměstnavatel zanikl, mohlo by být prokazování obtížné.)
-------- Do měsíce po skončení zaměstnání by Vám měl zaměstnavatel ještě zaslat ELDP ve dvou provedeních - jedno podepíšete a vrátíte zpět zaměstnavateli. Druhé uchovejte stejně jako potvrzení o zaměstnání. Případně si můžete po dalším cca měsíci zkontrolovat, jestli zaměstnavatel ELDP předal OSSZ.
ne, za 7 dní nebudte zdravko doplácet. Jako OBZP se vždy platí pouze za celý kalendářní měsíc
Hlásit se na 7 dní na úp nemá celkem význam...záleží na vás
od zaměstnavatele dostanete potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti, evidenční list důchodového pojištění (důležité), taky tuším si zažádejte potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti (kvůli ročnímu daňovému vyrovnání za rok 2014)...snad jsem nic nezapomněla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.