Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ZÁKON: vzdálenost stromků od plotu souseda

Od: magic62* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den.

Mám souseda, který nemá zdravý rozum. A nasadil mi cca 60 cm od našeho plotu na straně svého pozemku, řadu tuji. I když jsem ho upozornil, že tuje vyrostou a větve budou zasahovat do plotu, nebudu moci plot opravovat, natírat a že větve bodou plot ničit. Vysmál se mi, že mu to tak povolili na MÚ, Že to mělo být 30 cm od plotu a že už to dává 50 cm od plotu. Ale kmenem 50cm od plotu, to mu asi nedošlo. Také u dalšího s námi sousedícího plotu byla již dříve nasazena řada tují, o ty se nestará, nestříhá a větve prorůstají naším plotem. Psal jsem na MÚ, odbor stavební. Ti mi odpověděli, že tuje nejsou stavba, tak se tím nemohou zabývat. A doporučují problém řešit soudní cestou. Je zákon, předpis atd., který by určovalal sousedům jak daleko od plotu mohou sadit stromky, keře apod.? Chci se bránit férově a zákony ČR. Jak postupovat?

Za odpovědi děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Nový Občanský zákoník
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
A prostudujte si i § 1012 a další.
doplněno 21.04.14 19:13: Vyzvěte ho písemně, aby ostříhal ten plot, pokud tak neučiní, že mu ho ostříháte sami.
Zákon Vám to umožňuje.
doplněno 22.04.14 13:38: Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Pokud je sousedův živý plot od JV nebo od Jihu případně od JZ, je možné, že Vám nepřiměřeně stíní a podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku. Viz výše.
doplněno 22.04.14 14:01: Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Pokud je sousedův živý plot od JV nebo od Jihu případně od JZ, je možné, že Vám nepřiměřeně stíní a podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku. Viz výše.
magic62*
hodnocení

Za informace děkuji.

Budu postupovat dle rady a zákona.

Dneska v TN na NOVĚ byl řešen podobný problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]