Nejste přihlášen/a.
Předně s člověkem, který tvrdí "...když to nebude po něm tak ze žádný dítě nechce", bych se o žádný dítě nepokoušela...
Tohle asi nebudete číst ráda, ale kdysi se říkávalo: Rodina je základ státu. Ano, bylo to za "komančů", takže je to podle mnoha lidí dneska přežitek. Já si myslím ale, že své opodstatnění to mělo. Proto, jak se říkávalo: Napřed kostel, potom postel. Takže nejprve proběhla svatba, Nováková si vzala třeba Horáka a tak z nich byla rodina Horákova, stejně, jako byly Horákovy všechny děti, které z manželství vzešly. A ubyly starosti s dohady o příjmení. Dneska je to všechno "každej pes, jiná ves".
Navíc, je-li pán takový činorodý, že vždycky někde zasadí své dítě /a žádné nenese jeho příjmení /, tak když tak bude pokračovat, třeba s 5. partnerkou mu to vyjde.
Nechci nikomu kazit koledu, ale ona ta rodina byla opravdu větší jistota. Dovedete si představit ten binec na matrikách? Příklad:přítelkyně Nováková měla přítele Vokurku. S ním měla dítě. Rozešli se. Nyní má Nováková přítele Hamáčka. A dítě po Vokurkovi. A už to jsou v jedné rodině 3 jména. aby se v tom pak vyznal. Jaga.
Píšete: Není to od něj ultimátum je to jen chlap... A je to jediný zádrhel na kterým jsme se sešli... Ale to je zatím. Možná by bylo užitečné uvědomit si, že když si "jen chlap" postaví hlavu v jednom případě (navíc podle mě v úplné kravině - co si dokáže tím, že dítě se jmenuje po něm? A když ne, tak to není jeho dítě?), postaví si ji kdykoli znovu. Kdyby to bylo jen o domluvě, neobrátila byste se zřejmě na poradnu, uvažte to.
Je to složité. Chápu Vás, chápu jeho. Ale tradiční bývá to, že se dítě jmenuje po otci. A co když se do budoucna budete chtít vzít? To jako budete chtít, aby se manžel jmenoval po Vás? A co když to dítě bude holka? Sice ji pojmenujete po sobě, ale pak se vdá a těžko ji budete nutit, aby si jméno nechala. Já bych ustoupila a dítě pojmenovala po něm.
Trošku mi přijde divné, že si vás váš partner nechce vzít a chová se takto. Abyste najednou nezůstala sama s dítětem nakrku. Tím neříkám, že si to máte pojistit svatbou, ale je to prostě divné. Chápu, že náklady na svatbu nejsou malé.
Také jsme samé holky, takže naše přijímení zanikne, ale tak to prostě bývá. I při statbě si můžete nechat své přijímení, případně být Nováková Horáčková. Jestli je takto možné pojemnovat i dítě, to asi ne - navíc, chcete ho trestat tím, že se mu na sešit nevleze jméno a než se podepíše, tak mu upadne ruka?
To je jasné, to by mě taky naštvalo. Ale víte, jací chlapi jsou - hrdí. Chápala bych, že chlapovi vadí, že se jeho dítě nejmenuje po něm. To se totiž děje řekla bych z 99% případů pouze tehdy, pokud třeba muž ženu s dítětem opustí a ona ho neuvede jako otce. Jinak si myslím, že z naprosté většiny má dítě jméno po otci. Takže toto je jeden z těch kompromisů, kdy budete myslím muset ustoupit. Ale za to ultimátum bych ho trochu podusila
Martino já ti hlavně fandím, že se nechceš vdávat a až se rozhodneš tento krok udělat, tak se pouč z chyb druhých a vše (sjm) ošetři. No a co tak příjmení dvě? (netuším zda je to možné). Dohodnout se budete muset nebo:
Nedohodnou-li se rodiče o jménu nebo příjmení dítěte, anebo není-li žádný z rodičů znám, určí jméno nebo příjmení dítěte soud. (§ 38 zákona o rodině, § 176 a násl. Občanského soudního řádu).
Jojo, už to začíná. Martino, bacha na tady toto. Vy si sice myslíte, že by vás přítel neopustil a byl by fajn otec... Už ale máte jednu neshodu. Nechápu, proč by se dítě mělo jmenovat po otci, když nejste sezdaní? Stejně - kamkoliv přijdete s dítětem, budou vás jmenovat příjmením toho dítěte. Takže za mě - dítě by se jmenovalo po mně.
Debata se zvrhla spíše k tomu, jak s přítelem budete dal zit, , když ted dava ultimata.
Ja však se chci vrátit k tématu příjmení.
Ikdyz si myslím, ze svatba k tomu diteti patří. Dítě
a po svatbe zena by meli mit příjmení otce, pokud jsou spolu.
V naší rodine jsme dve sestry, diky pouhemu 1 bratranci a jeho malinkemu synovi nevymreme po meči, ale dat svemu diteti svoje příjmení by me nenapadlo.
Prostě to k tomu patří. ..
No jo, to jsou ti odpírači svatby, ale přitom si se svobodou neporadí Když chci mít volné pole k odchodu od partnera, tak si k tomu nepořizuju dítě, ni? Ale co už, je to móda veliká. Ve škole vidím každou chvíli, jaká je otrava pro všechny zúčastněné, když se dítě jmenuje jinak než rodič, který se stará / vyzvedává / chodí k němu na schůzky. Věčně se nevejdou do kolonek a každou chvíli se někdo rozčiluje, že se přeci jmenuje jinak. Děti pak vzájemně vyzvídají, jestli je to maminka opravdová nebo ne (protože navzdory tvrzení, jak je to dneska běžné, je jich vždycky jen maličko). Pravda, na dialog typu: "A ten tvůj táta mluví fakt italsky?" "Jo." "A ty mu rozumíš, nebo to jenom tak děláš?" to stejně nemá
Asi bych se hodně štětila před nějakými ultimáty, ale když už vám takové uspořádání vyhovuje, pojmenujte ho po něm. Je větší naděje, že k němu bude cítit o nějaké procentíčko připoutanosti víc, až teda využije vaší vzájemné svobody k odletu a skutečně odletí; a bude se pak víc starat.
doplněno 21.04.14 00:43:Mimochodem... jeho bývalka se ukázala jako zjevně předvídavá, když po něm jméno nedala... jsou spolu? Nejsou. Ona zůstala s dítětem na krku. Takže na nějaké "bloky" nemá chlapec moc nárok. Porod je docela fuška, jestli po něm usoudila, že má nárok na vlastní příjmení - tak vážně má! A jestli snad šel do takové krajnosti, že by to uváděl jako důvod rozchodu, tak to by si ani nezasloužilo komentář.
Problem nastava ve chvili, kdy budete chtit sama s ditetem cestovat letadlem. Rodny list s sebou je nezbytnost, nejlepe uredne prelozeny.
Psala, že jste bez příjmu https://www.poradte.cz/spolecnost/30338-pronajem-bytu-a-prispevky.html
Dohadujete se o jméno a finance máte s otcem dítěte vyřešené? Jako neprovdaná matka máte nárok na výživné na vás+ dítě (do dvou let od narození dítěte). Pak už pouze na dítě. Taky vám musí přispět v přiměřeném rozsahu na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.