Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Před nedávnem jsem zjistila že jsem adoptvaná.Chci najít své rodiče a po případě i sourozence.Chci znát pravdu.S rodičema(adoptivníma) se o tom nechci bavit..
Jemi jenom 13 let a nevím vůbec jak to bylo..
Prosím poradte mi...Jak je najít
Obávám se, že budete muset počkat, až budete plnoletá. Dřív Vám to nikdo nic neřekne - myslím na úřadě (pokud vůbec ano).
Nevím, proč se o tom nechcete bavit s adoptiviními rodiči, to by bylo momentálně nejrozumnější, pokud se chcete něco dozvědět. Bojíte se, že by jim to bylo líto? Když na to půjdete "diplomaticky", určitě pochopí, že to nechcete vědět proto, že je nemáte ráda, ale prostě chcete vědět, jaký máte původ.
Nicméně já bych se bála, že bych se mohla dozvědět něco, co by mi nebylo příjemné. Myslím, že na to jste ještě hodně mladá, abyste do tohoto rizika šla.
Jsem adoptovaný, a je mi vcelu jedno kdo jsou mí pravý rodiče... I kdybych je poznal tak a byly sebelepší milionáři tak bych s nimi neodešel. Protože jedno je mít peníze a to druhé je mít rodinu která tě (mě) má ráda, i když nejsi vlastní. I když se s adoptivními rodiči hádám (je mi 15) tak je mám rád a oslovuji je mami tati a beru je jako vlastní. Pokud bych narazil v budoucnu na vlastní rodiče, asi bych se s nimi moc nebavil a nezájímalo by mě proč co jak. I když sem zvědavý tak toto bych vědět nechtěl...
Bud ráda že tě rodiče stvořili zdravou, a normální...
...s rodičema se o tom nechci bavit ... a hotovo ! a proč?
Uvědom si jedno, tvoji adoptivní rodiče si Te vzali, protože jsi tím naplnila jejich touhu po dítěti a naopak tvoji se Tě vzdali, protože jsi jim možná překážela. Je tady sice možnost, že tvoji biologičtí rodiče zemřeli, třeba při autonehodě, ale to na věci v podstatě moc nemění. Pokud to tedy nebyla taková smutná příhoda, tak věř, že ti adoptivní rodiče jsou lepší , než biologičtí a tak bys s nimi měla i jednat.
A já budu proti ostatním rádcům v opozici. Ne vždy ti adoptivní rodiče jsou hodní. Ne vždy se s nimi dá mluvit.
Pro tazatelku, jak Ti tu již napsali jiní, možná, až najdeš své biologické rodiče, tak nebudeš moc nadšená. Třeba Ti to zamotá hlavu. Třeba... Jenže Ty už teď stejně nebudeš myslet na nic jiného. Nedokáži Ti poradit, kde a jak začít hledat, když jsi ještě tak moc mlaďounká. Asi by ti musel pomáhat někdo plnoletý.
Ale zeptát se Tě : " Jsi si jistá, že jsi adoptovaná?". Víš, já jsem měla naprosto suprové vlastní rodiče a přesto přišla doba, že jsem si myslela, že jsem adoptovaná. Bylo mě asi jako Tobě, četla jsem knížku s takovým námětem a moje fantazie začala pracovat...
Sebodko, představ si, že když mi bylo asi 9 let, taky jsem cosi takového četla. A tak jsem se do toho vžila, že jsem to o prázdninách nakecala jedněm lidem, kteří trávili dovolenou ve stejném hotelu jako my a seděli s mými rodiči u stolu. A ta paní potom opatrně vždycky s mojí maminkou zapřádala hovory, jaké mají naši štěstí, že jsem jim tak podobná. Já jsem si žila ve svém fantazijním světě a důsledky mě nezajímaly. Nakonec nešlo o nic, jenom o to, že ta paní mojí mamince řekla, že se nemá za co stydět, že to nemusí tajit a že je to dobrý skutek. Mamka byla úplně vedle, prostě nechápala.
Já nevím!V každým případé jsem v téhle rodině protože jim umřela dcera Ivanka(17) a zůstal její jen bratr.Bratr je už velký a má svou manželku a děti.Už s náma nažijí a já se doma pořád nudim.Chi najít aspon své pravé sourozence.Jak už jsem se tu jednou zmiňovala tak mi kámoš na škole v přírodě ve 3. třídě řekl že se mi matka zabila v autě já nevim pravdu.Nechala sem to ležet ale pak se mě začali postupem času všichni vyptávat jestli jsem fakt adoptovaná a přestali se se mnou i nějací bavit.
Já věřila že je to moje pravá rodina ale jednou se na mě babička naštvala a řekla mi tu pravdu.Pak sem o tom mluvila s adop. rodiči a ty se se mnou o tom nechtěli bavit.Jen mi řekli o té Ivance a že neví co se stalo s mojí pravou rodinou.. jÁ SI VŮBEC NEVÍM RADY!
Ahoj. Proč se o tom nechceš bavit s rodiči? Pokud jsi zjistila, že Tě adoptovali a trápí Tě to, pak si s nimi o tom popovídej. Je Ti 13 let a určitě se dá pochopit, že je to pto Tebe zjištění stresující a máš v hlavě zmatek. Rodiče Tě vychovávají, jistě Tě mají rádi a myslím si, že by Ti o tomto dokázali povědět, dle svého uvážení vše, co považují za nutné a hlavně citlivě. Každý adoptivní rodič musí počítat s tím, že dříve, či později, se dítě začne ptát...A dá se mu na toto odpovědět přiměřeně jeho věku. Tak se neboj a nestyď toto téma nadhodit doma, aby sis to dokázala trošku sama srovnat v hlavě..Až budeš dospělá, pak teprve zvažuj, zda opravdu chceš své bio rodiče hledat...
Takže - jak jste zjistila, že jste adoptovaná? Nemyslím, že by bylo běžné, že by ado rodiče před svými dětmi tajili, že jsou z adopce, to se prakticky vždy vymstí.
Pokud však o tom s rodiči nechcete mluvit, myslím, že děláte dost chybu, protože kdo jiný by o adopci měl více vědět, než právě oni sami. Ovšem máte možnost dát průchod své ,,hrdosti´´ a posečkat do 18 let, pak zajít na matriku a nechat si předložit originál rodného listu, kde budou uvedeni Vaši bio rodiče.
Ovšem neodpustím si závěr - je dost možné, že budete zklamána. U nás je totiž pravidlo, že se úředy snaží udržet původní rodinu takřka stůj co stůj. Pokud jde dítě do adopce, tak to musí mít sakra důvod - buď jde o to, že se ho původní rodiče zřeknou, nebo musí jít o nějaký zásadní průser v rodině . třeba týrání a pod.
A k sebod - no comment. Zřejmě víte o adopci podstaně více, než já, zejména o systému výběru žadatelů o adopci a doslova pedantickému prověřování psychology, posudky ze zaměstnání, místa bydliště a pod.
Biologický rodič je ten, po kterém máte dědičné choroby.
Rodič vychovávající Vám dá všechno ostatní. Někdo má tyto rodiče stejné, někdo jiné, někdo si jen myslí, že je má stejné, někdo si jen myslí, že je má jiné.
Pokud jste opravdu adoptovaná, pak asi nemáte oba rodiče. Pokud ano, pak asi nestojí za poznání. Mimochodem, většina dětí nežije s oběma biologickými rodiči.
No jo...
Ale já se s nimi o tom prostě nechci bavit! :D
Jednou když jsem byla na škole v přírodě a ještě jsem nevěděla o tom že jsem adoptovaná tak mi jeden kluk ze třídy řekl jestli o tom vím a řekl že se zabila máma v autě..Jako já když se pak dozvěděla od babičky kterou přímo nesnáším pravdu tak jsem se ptala rodiču(adoptivních)Ti řikalyže neví co se s nimi stalo?!Tak jak to mohlo být.
A jsou nějaké stránky kde bych se mohla podívat např. na narozené mimina v Kolíně a do roku 2001?
Ale já se s nimi o tom prostě nechci bavit! :D
To určitě nemusíte, nikdo Vás nenutí. Ale pokud chápu, tak Vy chcete získat informace - takže se v tomto případě Vaše ,,nechci´´ dost obrací proti Vám samotné . A pokud si myslíte, že je seženete na netu ve stylu ,,mimina z Kolína 2001´´ tak jste hodně mimo. Existuje totiž něco, jako zákon na ochranu osobních údajů. Ovšem je možné, že Vám rodiče ani nemuseli lhát. Pokud se Vaše matka zabila a s otcem nežila (což je vcelku logické, jinak byste nebyla v adopci) tak není příliš pravděpodobné, že by Vaše ado rodiče zasvěcovali do rodinných vztahů. Na druhou stranu se mi to zdá trochu nepravděpodobné, protože v případě, že dítě ztratí jednoho z rodičů, tak často skončí spíše u prarodičů, nebo třeba u sourozenců zemřelého rodiče (tedy defacto u své tety)
Děvče, ted jsi nedávno zjistila, že jsi adoptovaná. Jsi nyní uvnitř rozháraná, možná i nyní různě obvinuješ rodiče. Vidíš na nich chyby. Myslíš si, že najdeš své pravé rodiče, sourozence a bude to ideální, budou lepší než adoptivní. Budete se navštěvovat, budeš jezdit na prázdniny, nebudeš se nudit. Nic jiného nyní nevidíš a ani nechceš vidět, slyšet.
Chtěla bych ti poradit, abys to nechala uležet, do 18 let. Až se s novou situací srovnáš. Neřeš nic horkou jehlou! To je většinou špatně. Popros rodiče, aby ti řekli vše, co ví. Ujisti je, že je máš ráda a nechceš od nich odejít. Jen chceš vědět svůj původ. Protože nyní si myslíš, že je to pro tebe nejdůležitější. Až zmoudříš, budeš se na vše dívat jinak. Třeba poznáš svou biologickou rodinu, ale budeš už i rozumně uvažovat. Neuvidíš vše jen černobíle.
A jestli ti matka zemřela, tak máš jen otce, možná prarodiče, sourozence ( asi nevlastní). Je pravděpodobné, že se otec oženil a jeho žena nebude o tebe stát. Možná i sourozenci né. Nevím, proč jsi nezůstala u otce, prarodičů, už toto je podezřelé. Opravdu počkej do 18 let. Na případné zklamání máš času dost a dokážeš se s tím jinak poprat.
Četla jsem o případu z USA, kde nějaká žena vyhledala svojí biologickou matku. Ta jí práskla dveřmi před nosem. Ta žena se jí dále snažila kontaktovat, tak to biologická matka dala k soudu a snažila se uvalit na ní zákaz přibližování.
(to tam mají docela často, když se k tomu člověku i přes zákaz přiblížíte na méně než X metrů nebo mu zavoláte / promluvíte na něj, tak vám napaří strašnou pokutu nebo vás zavřou)
Jak to nepadlo nevím, psali o tom že to soud řeší zda vyhovět či ne, každopádně i takhle "nadšená" může být "pravá" rodina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.