Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.Narozen v roce 1955.Ted jsem na uřadu práce podpora mi končí v listopadu 2014.Zjistil jsem přes uřady že mužu odejít do předčasného duchodu v srpnu 2015. To mi bude 60plus 4 měsíce. Pracovat jsem začal koncem roku 1971. Nechal jsem si poslat z Prahy informativní list duchodového pojištění. Chybí mi tam udaje z podniku kde jsem pracoval byl jsem na OSSZ kde mi to vše zjistili a mám si to nechat opravit. Jenže jsem zjistil že nemám uvedenou částku vyměřovacích zakladu Od roku 1971 až rok 1985 což je celkem 14roku Paní na OSSZ mi řekla že ty roky se nepočítají vyměřovací základy pouze že jich mám odpracované.Z mé strany co je to za výmysl vlády atd co to schválili? Za tak dlouhou dobu žádný vyměřovací základ? Na výpočet celkový výši duchodu jsem ty roky neměl žadný příjem.Dále paní mi řekla v Lednu 2015 mám se zastavit že mi vypočítá předčasný duchod ve který mám narok v srpnu 2015. Proč mi ale neřekla až v srpnu 2015. Další chybějící měíce a hlavně vyměřovací základy které tam nebudou pro výpočet duchodu. Co mi je mi platné odpracované roky 32 a více když tam nebudou dávky vyměřovacích základu? A o tyto částky budu mít menší předčasný duchod? Děkuji za vysvětlení. Co stím?
O vyměřovacích základech pro výpočet důchodu se tu už mockrát psalo. Je to správně - podle zákona č. 155/1995 Sb., platného od 1.1.1996, se důchod počítá z vyměřovacích základů za dobu 30let před nárokem na důchod, počínaje rokem 1986. Možná je to výmysl vlády, ale vzpomeňte si, za kolik jste tehdy dělal. Já si to ještě pamatuji - byla jsem 3 roky po VŠ a hrubou mzdu jsem měla 2.400, osobní ohodnocení žádné. Výdělky od roku 1986 se přepočítávají pomocí koeficientů, vydaných každý rok Nařízením vlády.
Důchod lze spočítat takto dopředu, protože vyměřovací základy se zahrnou pouze, když je odpracovaný celý rok od 1. do posledního dne. Jinak se započte pro nárok pouze doba, a tu samozřejmě dopředu zná, do nároku na předčasný důchod.
Předčasný důchod není krácen o "nezapočítané" vym. základy, ale o dobu neodpracovanou od nároku na předčasný do nároku na řádný důchod. Krátí se proto, že vlastně dostanete od státu peníze dříve, než Vám správně vznikne nárok na řádný důchod. S tím neuděláte nic - je to podle zákona.
Vyměřovací základ se počítá od roku 1986,pokud to zase nezměnili. Ale o přečasném důchodu neuvažuj. Snaž se to proklepat a nenechávat státu část důchodu.
Můj názor naopak je, že je mnohem lepší začít brát důchod o tři roky dříve, i když trvale krácený, než to tři roky "překlepávat" (pokud není práce) a živořit. Vždyť stačí si to spočítat, za 3 roky dostanete např. místo 10.000 třeba 8.000, x 12 měsíců x 3 roky - to je skoro 300.000, a to není k zahození, dostat tyhle peníze předem. Když si těch 300.000 podělíte těmi 2.000, o které dostanete míň, máte jakoby "předplaceno" na 144 měsíců, tedy asi 12 let, jako byste těch 12 let dostával řádných 10.000. Já bych to určitě brala.
Inzynyrka to vysvětluje správně. Já jen doplním, že dříve se důchod počítal z posledních 5 nebo 10 let, podle toho, co bylo pro žadatele o důchod výhodnější. Ani dříve se se nezapočítávaly všechny výdělky.
Pokud Vám chybějí nějaké odpracované měsíce, budete je muset nějak doložit (výplatními páskami, mzdovými listy, legitimací ROH s vylepenými známkami nebo třeba svědectvím kolegů).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.