Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce s úmyslem poškodit

Od: bubbles* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit ohledně exekuce.

Dne 4. 4. 2014 mi paní pošťačka doručovala zásilku a i přes upozornění, aby doručovala do mých rukou, mi zanechala výzvu k vyzvednutí zásilky na adrese, kde se již trvale nezdržuji a to do rukou matky mého ex partnera, která mi tuto výzvu doručila až dne 13. 4. 2014. Jelikož pošta měla po zavírací době, mohla jsem si zásilku vyzvednout nejdříve dne 14. 4. 2014, ale to již platila tzv. fikce doručení. V té době jsem již měla několik dní zablokovaný bankovní účet a veškeré příjmy a ocitla jsem se tak úplně bez peněz. Do dnes nevím, za co exekuce je a každým dnem částka narůstá. Kontaktovala jsem soudního exekutora, který má věc na starost, ale ten mi nemohl sdělit, za co exekuce je. Mám se obrátit na okresní soud. Jelikož měl a má ex partner hned několik exekucí a já sama si nejsem vědoma toho, že bych si kdy brala nějakou půjčku a zadlužila se, domnívám se, že jde o jeho úmysl poškodit mě.

Můžete mi, prosím, někdo poradit, co v takovém případě dělat, pokud se prokáže, že na mne byla exekuce uvalena neprávem? Co když byl můj podpis zfalšovaný? Částka narůstá opravdu každým dnem o tisíce a já jsem samoživitelka s dvěma malými dětmi a v ID.

Děkuji za rady :(

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Neupozorňujte pošťačku, ale na poště máte nechat doručovací adresu a pak se můžete bránit. To nepřišlo nikdy nic o něčem, co se má uhradit, nevíte o dluhu? Se mi nezdá, že by exekutor neřekl ve prospěch koho je. Ale píšete, že zásilku jste převzala. Tak hupky dupky na soud, už jste tam měla být, tam žádejte radu.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, obraťte se na Okresní soud a až vůbec budete mít nějaké informace, tak se podle toho zařídíte. Zatím jenom spekulujete a máte obavu, ale bez důkazů. Zdravím!

hodnocení

0x

Já jen upozorňuji na možnost, že máte právo jednorázového výběru dvojnásobku životního minima z Vašeho účtu. Takže pokud na účtu ty peníze máte, obraťte se na banku. Ta Vám musí toto umožnit ze zákona. Lze to však udělat pouze jednou za trvání exekuce. Takže pokud jste zůstala úplně bez prostředků, využijte této možnosti. Je to Vaše právo. Informace ohledně exekuce si musíte v první řadě zjistit.. Když jste se nedozvěděla od exekutora, obraťte se na soud...Ale k exekuci nedochází přece ze dne na den...

bubbles*
hodnocení

Dobrý den,

někdo tvrdí, že mi má informaci poskytnout exekutor, někdo, že se mám obrátit na soud. Jak to tedy ve skutečnosti je? Osoba pověřená exekutorem mi napsala následující:

"Soudní exekutor vymáhá pohledávku oprávněného na základě pověření soudem a nepřísluší mu zkoumat, jak dluh vznikl. Ohledně podrobností se obraťte na Okresní soud."

Po celou dobu mi nepřišla žádná upomínka, tak se domnívám, že jestli něco chodilo (jakože mělo), tak asi na tu adresu, kde se nezdržuji, kde bydlí matka ex partnera, který má dluhy a tudíž je možné, že mi záměrně poštu ani nepředávali.

Mám nárok nahlížet do spisu exekutora, nebo jak, kde zjistím, za co mám vlastně platit? Nejsem si žádného dluhu vědomá, nikdy jsem si na nic nepůjčovala.

sebod*

Exekuce je vedena na Vaše jméno? Pak máte nárok nahlédnout u exekutora do spisu. Hlavně jestli za ním pojedete, tak si zjistěte, kdy má úřední hodiny a zda se musíte dopředu ohlásit.

Ano, exekutorovi nepřísluší zkoumat, jak dluh vznikl. To však neznamená, že Vám nemůže podat informace o tom, kdo je věřitel, v jaké výši je původní dluh, jaké jsou úroky, jaká je jeho odměna atd.

Soud Vám dá také informaci o Vašem dluhu, ale budou tam chybět některé informace - např. odměna pro exekutora.

hodnocení

0x

já jenom poznámku k tomu, že byla exekuce uvalena neprávem.

pokud soud rozhodl o exekuci, tak musí už z dřívějška existovat rozhodnutí soudu o tom, že někomu něco dlužíte. odvolat byste se musela proti tomu prvnímu rozhodnutí, ale na to už bude pozdě, tam lhůta pro odvolání nepochybně uběhla a asi s tím nepůjde nic moc dělat.

druhá věc, pokud je expřítel samý dluh - neručila jste mu u nějaké půjčky? potom byste se opravdu o dluhu dozvědět nemusela (banka nebo společnost by si to vyřizovala přímo s dlužníkem) a mohla by rovnou nastoupit exekuce. jenže proti tomu byste se odvolat nemohla, maximálně tak zaplacenou částku vymáhat po expříteli.

bubbles*
hodnocení

Dobrý den,

konečně jsem se něco málo dozvěděla a to, že dluh vznikl u České spořitelny, kde jsem měla uzavřít Smlouvu o poskytnutí úvěru na sporožirovém účtu. Kontaktovala jsem Českou spořitelnu s dotazem, zda by bylo možné mi zaslat kopii oné smlouvy, možné to prý je, ale musím si zavolat na správu pohledávek a na základě rodného čísla mi smlouvu zašlou. Volala jsem tam a dozvěděla se, že pod mým rodným číslem žádná smlouva vedená není a pán, se kterým jsem mluvila, mě odkázal na další paní, že to není v kompetenci České spořitelny.

Jak už jsem uváděla dříve, po celou dobu mi nebyly doručovány žádné upomínky, žádné výzvy, žádné rozhodnutí, zkrátka nic, nemohla jsem tudíž podat ani opravný prostředek proti rozhodnutí, je možné zjistit, na jakou adresu mi bylo doručováno? Již jsem kontaktovala poštu, ale zatím mi nikdo neodpověděl.

Je to pro mě dost obtížná situace, navíc jsem se dozvěděla, že exekuci musím uhradit a případně pak, až se prokáže, že byla nařízena neoprávněně, ji vymáhat u České spořitelny, ale kde na tu exekuci mám vzít, nikoho nezajímá, budu ráda, když zaplatím nájemné. Je možné, v takovém případě, požádat o pozastavení nebo odložení exekuce?

Děkuji za vaše rady... :(

ben®

Dobrý den, na jakou adresu byla korespondence odesílána by měl vědět její odesílatel.

O průběhu exekuce, resp. všechny informace o ní, by Vám měl poskytnout exekutor.

Snad by byla možnost dohodnout si splátky (odklad asi ne). Zdravím!

doplněno 24.04.14 08:17:

Tak, s tou korespondencí Vám již neporadím. Exekutor Vás poslal na soud pro informace, které tu exekuci vysvětlují. Tam zjistíte příčinu exekuce, kterou exekutor nezkoumá. Ale, a exekutorem se můžete domluvit na průběhu (výkonu) exekuce - tedy, když bude ochoten.

Odložení asi nepřipustí, ale splátky by mohl.

bubbles*
hodnocení

Dobrý den,

jenže já právě ani nevím, od koho co mi mělo přijít, víte? Proto se ptám, jestli to jde zjistit.

A exekutor se mnou nekomunikuje, nechá za sebe jednat nějakou svou asistentku a tam mi řekla, že exekutor nic takového nezkoume, ať se obrátím na soud, že tam mi veškeré potřebné informace poskytnou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]