Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení a odkup pozemku podle podílů

Od: kangaroo* odpovědí: 11 změna:

Můžete mi někdo předběžně poradit, jak je to aktuálně s rozdělením pozemku na podíly? Vlastním pozemek 100% (4000m) vedle mého pozemku je stejný pozemek (4000m) kde jsou následující 2 podíly.

1 podíl je můj (500m), 2 podíl je 50% můj (1750m) a p. Novák má 25% a pí. Nováková má 25%.

Takže já mám 2250m proti 1750 Novákovi (875m+875m).

Je zde stejné pravidlo jako u firem, kdo má více % ten rozhoduje o rozmístění?

1.) Já chci totiž, abych měl těch 2250m od silnice jako na obrázku a podle toho mohl případně výhodně odkoupit zbývající podíly. Nejde zatím o stavební parcely, ale výstavba už jde tím směrem a za rok se bude dělat nový územák :-D

2.) Ještě platí moje předkupní právo na další podíly?

3.) Chci zbytek odkoupit za cca 20-30Kč/m (max 50Kč/m) jde jen o zatravněnou plochu. To by měla být fér nabídka za tento typ pozemku a navíc majitelé žijí na druhém konci republiky.

Rozdělení a odkup pozemku podle podílů

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

3x
Ne, o rozmístění se můžete hádat.
Na jakýkoliv m2 pozemku si může druhá strana také klást nárok.
Nejjednodušší by byl odkup, přibližnou cenu si můžete spočítat podle BPEJ, či ho nechat za párset korun ohodnotit.
doplněno 15.04.14 11:56:

farmy.cz/...

kangaroo*
hodnocení

Díky, tak se připravím na tu nabídku odkupu :)

hodnocení

1x

Nějak nerozumím těm podílům? Jak může být část Vaše a pak ještě část z další části. Pokud má pozemek 4000m2 tak vy máte 7/16 a Novákovi 7/16?

doplněno 15.04.14 12:58:

Oprava : Vy 9/16 a Novákovi 7/16?

hanher*
Může to tak být, například z dědictví, restitucí, apod.

Já rozumím tomu, že má pozemek s někým. Ale jak může figurovat na jednom pozemku 2x - to jde jedině když má někdo podíl sám a další podíl jako SJM, jinak jsem to ještě neviděl...

palenka*
hodnocení

0x

Souhlas s hanher. Jaké předkupní právo? Máte nějakou smlouvu? Pokud ne a Novákovi nebudou chtít prodat, tak máte smůlu. Pokud existuje vysoká pravděpodobnost, že pozemku budou v blízké budoucnosti stavební, tak jim dle mého (aniž bych věděl odkud jste) chcete nabídnou málo.

kangaroo*
hodnocení

Ten zelený pozemek je můj a je veden úplně pod jiným číslem. Jen jsem chtěl to uvést všechno, abych se případně při rozdělení/odkupu uvedl všechny okolnosti stavu. Takže jde o červený pozemek, kde podle Internet katastru je pozemek rozdělen na 2 díly (1 díl můj 500m) a (2díl vedeno v katastru JÁ 1/2 a p. Novák 1/4 a pí. Nováková 1/4)

Ty podíly máte nějak prapodivně napsané... ale snad jsem to pochopil správně - zelený je pozemek (parcelní číslo dejme tomu 123), celý ve Vašem vlastnictví. Červeně jsou parcely dvě - řekněme 124/1 (500 m2) který je celý Váš a 124/2 (2500 m2), kde vlastníte polovinu a Novák s Novákovou po čtvrtině...

Co se dotazu týká... jak už psal kolega Hanher... velikost podílu nezakládá na rozhodovacím právu. Každý z vás má ideální podíl z každého milimetru čtverečního toho pozemku. Další podíly můžete od spoluvlastníků vykoupit, nebo pozemek rozdělit - tak, že se dohodnete, kdo bude mít kterou část pozemku, necháte zhotovit geodeta geometrický plán, kde zaměří nově vzniklé parcely (dle vaší dohody) a spolu s dohodou o rozdělení podílového vlastnictví to dáte zapsat na katastr.

Pokud se nebudete schopni dohodnout, může podílové vlastnictví rozdělit soud.

kangaroo*
hodnocení

Díky za info. Právě, že pozemek je zakreslen na internetu jako obdelník bez grafického rozdělení ani 124/1,124/2, ale čistě jenom 124. Otevřu stránku a je tam jen pododkaz pro parcelu 124 na 1díl a 2díl. Takže jen kliknete a ukaže to (1díl JÁ 100% 500m) (2díl JÁ 1/2, Novákovi 1/2 z 3500m) a dohromady tedy 4000m. Jde o dědictví a s Novákovi jsem asi přes X kolen příbuzný :-D

Může být...

Jako spolehlivější zdroj informací bych použil výpis z katastru. Pokud nemáte, můžete se v Nahlížení do KN podívat na informace o parcele.

moula*
hodnocení

0x

No zřejmě hážete férovost za hlavu a chcete ty metry nyní za levno koupit a jednou za draho prodat. pokud by to byla běžná louka nebo orná půda, je cena dle BPEJ někde 6-10Kč/m2 a taky za takovou cenu zemědělci běžně kupují půdu. Já bych to udělal tak, že bych vypracoval komplet kupní smlouvy s uvedením ve smlouvě, že zaplatíte předem, na příslušném počtu paré bych nechal ověřit svúj podpis a v patřičném počtu bych to poslal vlastníkům s průvodním dopisem. A buď to vyjde nebo přijdou s jiným návrhem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]