Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je možné vyléčit se úplně z crohnovy choroby? Někdo říká, že ano, jiný ne.
Nemá s tím někdo osobní zkušenost? Jakým jídlům jste se museli vyhnout?
Děkuji
U této nemoci je léčba a omezení v jídle velmi inviduální. Na každého může zabrat něco jiného, každopádně léčba výše uvedeným způsobem je v poslední době velmi nadějná. Určitě by to chtělo usilovat o vyzkoušení. Pravidelně podávaná strava se musí jíst v klidu, dobře rozkousat a dostatečně zapíjet vhodným nápojem. Většině pacientů nedělá dobře strava s vysokým obsahem vlákniny. Luštěniny, slupky, zrníčka, i s ořechy opatrně. Je to ale velmi inviduální. Též se nedoporučují různé majonézové saláty. V nemocnici podávají při této dietě bezezbytkovou dietu. Velký vliv mají na nemoc stresy. Chce to pravidelnou práci lehkého charakteru, bez velký náporů na nervy. Ale i rodinný život by měl probíhat v klidu. Jinak se podávají léky, které předepíše lékař a jste pod pravidelnou kontrolou.
Dle mých informací se vyléčit nedá. Pouze se střídá období klidu a období ataku. Léky jen zmírňují průběh a jídelníček je opravdu individuální. Jsou potraviny, které by se jíst neměly, ale někomu nevadí a naopak nesnese, to co je doporučené. Každý si má sám vyzkoušet, co mu vadí a co ne. To je ale dost problematické, protože trávení stravy trvá různě dlouho a jak pak rozpoznat, co bylo špatné. Mně před 10 roky léčili pro akutní podezření z Chrona rok, nasadili Pentazu a nějaký kortikoid, prošla jsem 2x vyšetření tlustého střeva, tenkého střeva a žaludku. Choroba se nakonec neprokázala a já další rok musela brát ty prášky, protože se nedají vysadit, ale snižovat postupně. Problémy se zažíváním a vyprazdňováním mám stále. Přijde mi, že mně akorát ty střeva rozhašili.
Tato choroba je autoimunitní onemocnění, tedy chyba je v imunitě, v systému. Úplně se vyléčit nedá. Dá se jen udržovat v rozumných mezích, ale jen udržovat. Je potřeba hodně načíst, získat hodně postřehů lékařů a pak od stejně postižených, kteří na jakékoliv jídlo, jakoukoliv léčbu mohou reagovat jinak a třeba i naprosto opačně. Poklikejte na a pohledejte u odborníků všechno, co kdo o této strašné chorobě napsal. Je toho opravdu hodně.
Lituji každého, kdo se s touhle chorobou setkal. Ale není zbytí, musíte se naučit s ní žít. Zázraky se nedějí.
lecba, chvilku jsem si říkala, že tazateli najdu nějakou diskuzi, ale pak mi došlo, že při shánění informací stejně na ni narazí. Je dobře, že jste mu ji našel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.