Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví družstevního bytu-poplatek notáři

Od: janule64 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Po smrti maminky, která bydlela v družstevním bytě s otcem (byt byl ve společném nájmu manželů), přejde členský podíl a nájem na otce. Notář nás vyzval, abychom přinesli odborný posudek, v němž bude uvedena tržní cena bytu a žádá notářský poplatek odpovídající polovině tržní ceny (družstevního) bytu. Je družstvevní členský podíl součástí dědictví a postup notáře při výpočtu odměny správný?

Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cuca*
hodnocení

0x

Jestli jsem to dobre pochopila, tak družstevní byt nebyl rodiči zakoupen? Byli v nájmu?

Moje mamka musela udelat také odhad bytu, ale byl jejich, najem platili pouze ze spol.prostor.

At tak ci tak, notari budete platit, tedy otec, procento z te castky, ne polovinu trzni ceny, jak z vašeho dotazu vyplynulo.

Ted presne nevim kolik, procento, procento a pul, dve?Jistě

nekdo poradí blíže.

notarka
hodnocení

0x

Notář postupoval správně. Členský podíl v družstvu přechází na pozůstalého manžela, ale z důvodu vypořádání zaniklého společného jmění manželů se hodnota poloviny členského podílu v bytovém družstvu započítává do aktiv dědictví (tak zvaná náhradová pohledávka). Zjišťuje se cena v místě obvyklá (nemusí být znalecký posudek, stačí odborné vyjádření odhadce, realitní kanceláře, makléře atp.) Odměnu notáře určuje vyhláška, kterou najdete například zde :

notar.euweb.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Družstevní byt je majetkem družstva, a cizí majetek podle mne nemůže být předmětem dědictví. Předmětem dědictví je podle mne polovina družstevního podílu, jehož výši by mělo potvrdit BD.

pravnik*
hodnocení

0x

Družstevní podíl se dědí, v případě společného členství manželů jej zdědí pozůstalý manžel. Když se "prodává družstevní byt", tak za tržní cenu, i když byt je nadále družstva a převádí se jen dr. podíl. Tak proto se i v dědickém řízení počítá s tržní cenou podílu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]