Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na matěřskou?

Od: mikimi* odpovědí: 2 změna:

Chtěla jsem se zeptat.. minulý rok jsem v květnu 2013 odmaturovala, potom jsem od půlky července a celý srpen 2013 měla dohodu o provedení práce a od 1.9.2013 jsem podepsala pracovní smlouvu na celý rok( smlouva mi končí 31.8.2014)

Jsem těhotná ve 20týdnu a termín porodu mám 30.8. 2014 takže jsem se chtěla zeptat na to jestli dostanu nebo mám nárok na mateřskou... ještě jdu v červnu 2014 na nemocenskou a potom nastupuju na matěřskou dovolenou..

Poradíte jestli se do těch 270 dní odpracovaných počítají i přesčasy o víkendu? A jaké papíry nebo co si mám vyřídit abych nějaké příspěvky dostala...

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud jste od 1.9.2013 v pracovním poměru a zaměstnavatel Vám sráží sociální pojištění, budete mít k datu nástupu na PPM splněnou podmínku 270 pojištěných dní. Nárok na PPM Vám vznikne. Do 270 dní se počítají kalendářní dny, v nichž trvá pojištění, tedy samozřejmě i soboty a neděle, dovolená, nemoc,...

Asi 8 týdnů před porodem dostanete od ošetřujícího lékaře žádost o PPM. Tu vyplníte a odevzdáte svému zaměstnavateli. Dávku začne vyplácet OSSZ, vyplácí se od 8. - 6. týdne před porodem celkem 28 týdnů.

iz*
hodnocení

0x

Pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM) je nutná délka nemocenského pojištění v délce 270 kalendářních dnů (tj. včetně sobot, nedělí a svátků). Druhou podmínkou je účast na nemocenském pojištění v době vzniku nároku na PPM nebo nástup na PPM v ochranné lhůtě, jež ve Vašem případě bude 180 kalendářních dnů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]