Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vyrůstal jsem ve věřící rodině a chodíval jsem do kostela. Ale už je to nějaký pátek.
Hledám jméno jednoho příběhu, který bude pravděpodobně z Bible, kterou tam čítávali.
Příběh pojednával o třech mužích, kterým pán dá každému po jedné minci a pošle je do světa, s tím aby s tím co dostali... to nějak využili, zhodnotili a pak po x letech se vrátili zpět a donesli výsledek své investice zpět.
První muž své peníze investuje do obchodu nebo něco a když se po letech vrátí donese pánovi tušímže tři mince. Pán je spokojený.
Druhý muž peníze uloží do banky na úrok a když se po letech vrátí donese pánovi dvě mince. Pán je spokojený.
Třetí muž se o peníze bojí a tak je zahrabe do země aby je neztratil. Když se po letech vrací, vykope je a nese pánovi zpět. Pán s ním není spojený a zuří.
Věděli by jste název toho příběhu? Rád bych si jej přečetl v originálu.
Děkuji
Podobenství o hřivnách
14 Bude tomu, jako když člověk, který se chystal na cestu, zavolal své služebníky a svěřil jim svůj majetek;
15 jednomu dal pět hřiven, druhému dvě, třetímu jednu, každému podle jeho schopností, a odcestoval.
16 Ten, který přijal pět hřiven, ihned se s nimi dal do podnikání a vyzískal jiných pět.
17 Tak i ten, který měl dvě, získal jiné dvě.
18 Ten, který přijal jednu, šel, vykopal jámu a ukryl peníze svého pána.
19 Po dlouhé době se pán těch služebníků vrátil a začal účtovat.
20 Přistoupil ten, který přijal pět hřiven, přinesl jiných pět a řekl: ‚Pane, svěřil jsi mi pět hřiven; hle, jiných pět jsem jimi získal.‘
21 Jeho pán mu odpověděl: ‚Správně, služebníku dobrý a věrný, nad málem jsi byl věrný, ustanovím tě nad mnohým; vejdi a raduj se u svého pána.‘
22 Přistoupil ten se dvěma hřivnami a řekl: ‚Pane, svěřil jsi mi dvě hřivny; hle, jiné dvě jsem získal.‘
23 Jeho pán mu odpověděl: ‚Správně, služebníku dobrý a věrný, nad málem jsi byl věrný, ustanovím tě nad mnohým; vejdi a raduj se u svého pána.‘
24 Přistoupil i ten, který přijal jednu hřivnu, a řekl: ‚Pane, poznal jsem tě, že jsi tvrdý člověk, sklízíš, kde jsi nesel, a sbíráš, kde jsi nerozsypal.
25 Bál jsem se, a proto jsem šel a ukryl tvou hřivnu v zemi. Hle, zde máš, co ti patří.‘
26 Jeho pán mu odpověděl: ‚Služebníku špatný a líný, věděl jsi, že žnu, kde jsem nezasel, a sbírám, kde jsem nerozsypal.
27 Měl jsi tedy dát mé peníze peněžníkům, abych přišel a to, co mi patří, si vybral s úrokem.
28 Vezměte mu tu hřivnu a dejte tomu, který má deset hřiven!
29 Neboť každému, kdo má, bude dáno a přidáno; kdo nemá, tomu bude odňato i to, co má.
30 A toho neužitečného služebníka uvrhněte ven do temnot; tam bude pláč a skřípění zubů.‘
Ano, pěkné podobenství z Nového zákona : Evangelium sv. Matouše, kap. 25, verš 14. až 30., ovšem neuškodí přečíst si i verše následující ...
Hezkou neděli všem
doplněno 13.04.14 15:11:Pro úplnost ještě plné znění textu ze staršího vydání Nového zákona z r. 1945. Samozřejmě dnes je k disposici tzv. ekumenické vydání přeložené do současného jazyka, ale pro krátkost času jsem našel a překopíroval tento starší, ale srozumitelný překlad.
Jinak pro "fajnšmekry" viz též krásnou starou češtinu ve vydání Bible kralické.
Podobenství o hřivnách.
14
"Nebo jako jeden člověk, odcházeje z domova, povolal k sobě své služebníky a ode vzdal jim svůj statek.
15
I dal jednomu pět hřiven, druhému dvě a jinému jednu,každému podle jeho schopností; a hned odcestoval.
16
Odešel ten, který dostal pět hřiven, těžil jimi a vytěžil jiných pět hřiven.
17
Tak i ten, který dostal dvě, vyzískal jiné dvě.
18
Ten však, který dostal jednu, odešel, zakopal ji do země a skryl peníze svého pána."
19
"Po dlouhé době přišel pán oněch služebníků a účtoval s nimi.
20
I předstoupil ten, který dostal pět hřiven, a podal jiných pět hřiven řka: ,Pane, pět hřiven jsi mi odevzdal, hle, jiných pět
jsem vyzískal.
21
Řekl mu jeho pán: ,Dobře, služebníkudobrý a věrný! Poněvadž jsi byl nad
málem věrný, nad mnohým tě ustanovím. Vejdi v radost svého pána!
22
Přistoupil pak i ten,
který dostal dvě hřivny, a řekl: ,Pane, dvě hřivny jsi mi dal, hle, jiné dvě jsem vyzískal.
23
Řekl
mu jeho pán: ,Dobře, služebníku dobrý a věrný! Poněvadž jsi byl nad málem věrný, nad mnohým tě ustanovím. Vejdi v radost svého pána!
24
Přistoupil pak i ten, který dostal jednu hřivnu, a řekl: ,Pane, vím, že jsi člověk přísný: žneš, kde jsi nezasil, a sbíráš, kde jsi nerozsypal.
25
I bál
jsem se, a proto jsem odešel a ukryl tvou hřivnu v zemi. Hle, tu máš, co je tvé.
26
Pán mu odpo-věděl: ,Služebníku nešlechetný a lenivý, věděl jsi, že žnu, kdejsem nezasil, a sbírám, kde jsem nerozsypal;
27
měl jsi tedy mé peníze uložiti u penězoměnců, a já bych byl po svém příchoduvzal s úrokem, co je moje.
28
Vezměte tedy od něho hřivnu a dejt e ji tomu, jenž má deset hřiven!
29
Neboť každému, kdo má, bude dáno, a bude míti hojně; tomu však, kdo nemá, bude odňato i to, co má.
30
A neužitečného služebníka uvrhněte ven do tmy; tam bude pláč a skřípění zubů. "
KONEC CITÁTU
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.