Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peníze z pronájmu bytu před manželstvím

Od: pleasanton odpovědí: 9 změna:

Ráda bych se zeptala, jak je to s penězi, které jsem použila na chod domácnosti a tyto peníze byly z pronájmu bytu, který jsem měla již před svatbou? Tyto peníze jsem použila na běžný chod domácnosti (potraviny, výlety, oblečení...). Mám nárok po rozvodu na vypořádání těchto peněz od manžela? Jak to dokázat, když účtenky již nemám?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud jste je měla na svém bankovním účtu, lze je doložit výpisem (opis můžete vyžádat z banky) ke dni před uzavřením manželství. Pokud byly v hotovosti, budete těžko dokazovat, že existovaly.

doplněno 13.04.14 21:30:

Jestliže jde o příjmy z pronájmu Vašeho vlastnictví, které jste obdržela v průběhu Vašeho manželství jsou podle novely Občanského zákoníku považovány za součást společného jmění.

§ 709

(2) Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.

ertl
A co se stane, kdyz je dolozi? Nic.
paw*
Stane se to, ze s temi penezy vstupovala do manzelstvi. Ale zalezi kolik tech penez bylo a jestli ma cenu se o ne handrkovat.

hodnocení

2x
Já jsem to tedy pochopila tak, že před uzavřením manželství byl byt, nikoliv peníze. Přikláním se k odpovědi prvního rádce. Peníze už jsou prostě spotřebované a navíc příjmy z pronájmu toho bytu, se stávají součástí SJM i když byt tam nepatří.
doplněno 13.04.14 15:58: @Uska výnosy z osobního majetku za trvání
manželství patří do společného majetku.
doplněno 13.04.14 15:59: Když byste být prodala, tak peníze z prodeje jsou jen Vaše. Příjmy z takového pronájmu ale nejsou. Alespon v roce 2010 to tak bylo m.novinky.cz/...
doplněno 13.04.14 16:36:

Tak jsem to našla..i v novele občanského zákoníku je psáno: (2) Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů. § 709 Manželské majetkové právo

business.center.cz/...

pleasanton
hodnocení

Ano, byt byl před manželstvím, ale peníze až za něho. Myslím, že ti, co píší, že je to součástí SJM, tak se mýlí. Je to jako s akciemi, které máte před manželstvím. Výnos z nich jde jen tomu, kdo je vlastní. Kdosi v diskuzi mne pranýřuje, že manžel taky přece přispíval, a jsem tu za zlatokopku. Když ale neznáte skutečný stav věcí, tak se nevyjadřujte k něčemu, co neznáte. Chtěla jsem radu od někoho, kdo s tím má svoji zkušenost nebo je v tom erudovaný.

uska*
hodnocení

1x

Peníze z pronájmu POUZE vašeho majetku by šly prokázat doložením daňového přiznání + smlouvou z nájemníkem. Pokud byste si za tyto peníze koupila třeba nábytek, tak je výhradně váš i když byl pořízen v době manželství. Ale jak prokázat kdo kolik snědl? To fakt nevím, ale právník by určitě věděl co s tím.

doplněno 13.04.14 22:01:

domnívám se, že tazatelky se nebude týkat NOZ. Že by se letos vdala a už se míní rozvést? To asi ne.

Já jsem právě našla, že toto platilo už při starém OZ, tak jsem pro jistotu hledala, zda to platí i nadále..

ertl
hodnocení

0x
Penize jsou spotrebovane. Hotovo. Cesta k nim je trnita a nema konce..

pohanka*
hodnocení

0x

Myslím, že jste si již sama odpověděla. Peníze byly použity na běžný chod domácnosti. Váš protějšek též jistě něco do domácnosti přinesl a něco financoval. Určitě jste ho neživila, nešatila, nefinancovala výlety a zábavu jenom ze svého, on také chodil do práce a peníze si určitě nenechával jenom pro sebe. Též počítejte jeho práci, kterou on v domácnosti udělal. Třeba vymaloval, něco malého opravil, jezdil autem, vozil na výlety na nákupy atd. Takže přispěl i jinak. Myslím, že jste ty peníze užili společně v dobré víře. Spíše mě to připadá, že manžel od Vás odešel a Vy mu to chcete všechno spočítat. Jak píšou ostatní rádci přede mnou, tyto peníze jsou již v propadlišti dějin a nelze nějak rozumně vyčíslit, kdo komu co dluží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]