Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občan nahrává občana

Od: hoummy* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, jak je to právně ošetřené, když občan nahrává - pořizuje videozáznam (třeba na mobil, fotoaparát) občana bez jeho souhlasu? Není to porušování osobního soukromí? Byl by i nějaký zákon?

Jedná se mi o to, že mě soused nahrával, když jsem byl na zahradě, tak mě natáčel :)

Co s tím?

Děkuji za reakce.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

6x

Pokud se pohybuji v místech, která jsou přístupná třeba jen oku veřejnosti, tak bych se měl chovat tak, jak se na veřejnosti sluší a patří. Pak mi tedy nemůže vadit, když mě někdo natočí nebo nafotí. Pokud by fotky nebo video zveřejnil, pak lze využít zákon na ochranu osobnosti a pod. Proti nahrávání své osoby na veřejnosti má většinou výhrady ten, kdo má co skrývat nebo se za co stydět. Já mám už několik let dvě kamery, které snímají prostor před vchodem do domu. Zatím se nenašel nikdo, kdo by proti tomu měl výhrady. Pokud by se jednalo o soustavné a cílené sledování, lze se inspirovat §354.

§ 354 Nebezpečné pronásledování
(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že
a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,
a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

stalker

a právě ta poslední věta je dost důležitá. Koukám, že tady na poradně je každý prd trestným činem a každý by snad s úplně vším šel hned na úplně každého podávat trestní oznámení za úplně cokoliv.

ladinpraha*

A proč myslíš, že jsem ji zvýraznil?

pacourek*
hodnocení

3x

Kdyby nahraval soustavně a vědomě (nahraval přímo vás a ne třeba ptačí rodinku na vašen stromě) tak by to mohl považovano jako chorobné pronásledovaní (stolking)a to je tresní čin

doplněno 12.04.14 16:13:

Pak tedy podejte tresní oznámení

hoummy*
hodnocení

No, přímo mě :)

iz*

Pokud se k natáčení nepřidalo nic dalšího, neviděla bych na stallking, ale na porušování zákona o ochraně osobních údajů. Zkuste se obrátit na ÚOOÚ - e-mail: posta@uoou.cz

hoummy*
hodnocení

No, ale předtím bych se rád kouknul do legislativy. Náhodou někdo nevíte?

doplněno 12.04.14 16:30:

Paragraf a zákon? Pro začátek :)

stalker

Ten trestný čin také musí splňovat nějaká kriteria, to že doma koukáte na postavy v televizním seriálu by dle Vašeho výkladu byl také stolking! OMG lidi začněte trošku přemýšlet než něco vypustíte z pusy ... (klávesnice)

hodnocení

2x

Občanský zákoník v § 86 říká:

Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy.

Dále k věci § 84 až § 90, odkaz např. ZDE Pokud Vás soused natáčel, mohlo by se jednat o přestupek.

hoummy*
hodnocení

Děkuji. TOhle jsem hledal :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]