Ahoj, mám takový dotaz. (jak jinak, když jsem na poradte.cz :D ), no k Vánocům jsem dostala svojí první kytaru, byla jsem uplně štastná atd...no dlouho jsem na níhrála a byla nespokojená, že mi to moc nezní atd..než jsem přišla na důvod,, vyzkoušela jsem si totiž tátovu kytaru a tam mi všecny akordy zněly kásně, čistě, prostě jsem byla spokojená, n a porovnávala v čem je rozdíl od té mojía přišla na to, NAa té mojí kytaře mám struny skoro až 1 cm od krku kytaru, je tu prostě potřeba dlouhý dohmat, a pak se divím, že mi to nezní. Táta, který hraje na kytaru už dlouho, jmu to taky na té mjí moc nezní i když lépe než mě. A teď se chci zeptat, jak to vyřešit, moc peněz na novou nemáme. Tuto jsme koupili v bazaru za 1000kč. jedině jí tam prodat, a trošku si připlatit na novou, a nebo jde to nák sříznout třeba to dole, kde jsou ty tuny připevněny, nebo pravdu nevím, jsem docela zoufalá, díky. Snad mě chápete, kdyžtak vysvěttím lépe.
Já bych rozhodně nic neřezala a poohlédla se zase po nějaké bazarové "španělce", která bude mít jednak struny blíže krku a jednak bude mít i takový víc baculatější tvar, díky kterému akordy lépe zní.. doplněno 12.04.14 20:06: To jsem ráda, že jsem tě pobavila i když nevím jak to pomůže tazatelce. Mám doma menší kytaru se strunami jako píše tazatelka. V porovnání s akustickou kytarou, nezní tak hezky. Jasně,že je to dáno jejím tvarem a tím jak se zvuk rozléhá. Snad každý pochopí co myslím. Pardon pokud jsem svým laickým popisem někoho pohoršila.
olaf71*
baculatější tvar=akordy zní lépe. se směju jako blázen
Ten jeden centimetr se mi zdá být nějak moc. Především se mrkněte, jestli má kytara rovný krk. Jestli je krk prohnutý, pak jste koupili drahé dřevo, se kterým nic nenaděláte. Jestli je krk rovný a struny jsou vysoko nad hmatníkem už nahoře v prvním poli od kolíků, pak struny povolte a lehce a opatrně prořízněte nebo propilujte drážky na prvním pražci. Jestli jsou struny na prvním pražci v pořádku a výška roste směrem dolů ke kobylce, pak máte vysokou kobylku. Ta se dá taky snížit, ale taky opatrně. Nesmí být příliž nízká, jinak struny drnčí o hmatník.
Možná by bylo lepší sem vložit pár detailních fotek.
mata97*
No, ono je to asi 7 mm. Snad se podaří dát nějaké fotky, ale slyšela jsem, že ve vnitřku kytary je něco na inbus, čím by se to dalo přitáhnou...
iz*
Mně to z těch fotek tak hrozné nepřipadá. Jak tvrdé máš struny? Co kdybys zkusila koupit "desítky" nebo devítky? To by bylo asi nejlevnější řešení.
Propilování bych radši svěřila někomu, kdo bude vědět, co dělá. Pokud byste kobylku propilovali moc, museli byste ji vyměnit, což už přijde dráž.
Měla jsem také vysoko struny. Kamarádka měla velice měkký dohmat, na její kytaře se mi to hrálo, ale tu svoji jsem nedokázala pořádně zmáčknout. Dala jsem si to od odborníka propilovat, struny si sedly níž, zvuk byl také dobrý a hned byl z toho děsného dřeva úplně jiný nástroj.
Přimlouvám se ale opravdu za nějakého odborníka, nenos to k nějakému truhláři, aby to bylo správně udělané a dobře to znělo. Jaga.
Zkontrolujte, co se opravdu stalo. Možná se ohnul krk nebo se kytara zdeformovala v místě napojení krku a deformovat se bude dál. Ale hlavně zkoukněte, jestli to snižování kobylky bude stačit a nemůžete ji snížit příliš, nástroj by ztichnul.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.