Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím být pořád doma na nemocenské

Od: honzal odpovědí: 18 změna:

Zítra jdu k lékaři, jsem nachlazený a bolí mě hlava, přežít se to dá, ale na to jít do práce kde je hluk a špína nemám. Na nemocenské jsem ještě nikdy nebyl, jde mi o to, zda-li na nemocenské musím být pořád doma, nebo mohu alespoň na chvíli jít pryč, jde mi o venčení psa.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

záleží na lékaři zda vám napíše vycházky

albatros498022*
hodnocení

0x

Pouze v době vycházek, ale při stavu, který vám brání jít do práce je asi nedostanete. Tedy nelze, hrozí postih.

honzal
hodnocení

Tak tomu asi nerozumím, já měl za to, že neschopenku dostane ten kdo zdravotní stav takový, který mu brání jít do práce (je nemocný), a vycházky dostane ten kdo má neschopenku.

Vycházky dostane jen ten, jehož zdravotní stav to umožňuje - je rozdíl, jestli bude práce neschopen se zápalem plic nebo zlomenou rukou.

honzal
hodnocení

Tak já mám nejspíše nachlazení, jak to tedy řešíte se psem, když jste nemocní?

iz*

Nenapíše-li Vám lékař vychízky, budete muset venčení psa zajistit nějak jinak → dohodnout se s příbuznými, přáteli, známými nebo sousedy.

Porušení léčebného režimu (Pokud Vás kontrola nezastihne doma) může vést ke ztrátě nároku na nemocenské, k pokutě i ke ztrátě zaměstnání.

hodnocení

0x

Když budete mít zlomenou ruku, vycházky zcela jiště dostanete. Při chřipce a angíně vycházky nebudou, nebot je nutné ležet v pelechu, užívat předepsané léky a kurýrovat se.

hodnocení

0x

To jste na celém světě zcela sám, opuštěný siroteček, nemáte žádné přátele, rodiče, dědečka,kamaráda, kamarádku nikoho?

honzalip
hodnocení

tak většina lidí je celý den v práci, já na nemocenské ještě nebyl a toto řešit nemusel *hi*

Protože, pořádně ani nevím jak se to zařizuje a z doktorů mám hrůzu, chtěl jsem si vzít normální dovolenou, to mi ale zaměstnavatel zakázal *nevi*, tak jsem to řešil do teď, když jsem byl nemocný, vzal jsem si dovolenou.

Máte pouze dvě možnosti - buď se s někým dohodnout nebo riskovat postih. Vždyť vám nemusí se psem chodit jen jeden člověk.

pohanka*
hodnocení

0x

Řekněte nějakému sousedovi. Může to být penzista, nebo paní důchodkyně. Nebo je dobré být v kontaktu s někým náhodným, koho potkáváte v parku a seznámíte se s ním přes pejska.

Další varianta je objednat si slečnu /studenta/ na venčení, přes hlídací agenturu. Pokud je někde u Vás ve městě.

A další, nevím, kde bydlíte, v rodinném domku to byste asi neřešil, ale v bytovce, nebo paneláku přivázat psa na provaz /delší/ a vystrčit - spustit ho z okna na předzahrádku. A jste doma a z okna máte psa pod dozorem. Samozřejmě nejde aplikovat z 12. patra. Vím, že to je velmi nestandartní, ale musíte něco vymyslet, podle svých bytových podmínek. Pokud máte druhý vchod za barákem, tak zde by nemusel být problém. Psa uvázat na chvíli k sušáku na prádlo, ke stromu a vrátit se domů. Na strom pověsit cedulku, jenom se venčím, páníček hned přijde.

S teplotou asi vycházky žádné nebudou.

fjfx
hodnocení

0x
Tak pes holt nebude mít procházku. Jen vyjdete na trávník před domem a zase zpátky. Ale když lékaři popisete situaci, tak vám nějakou vycházku určitě napíše.
honzal
hodnocení

A o tom jestli dá nebo nedá vycházky rozhoduje kdo?

Podle toho co jsem našel na internetu je to na doktorovi, když jsem u něj byl na očkování, tak se zdál být v pohodě, tak snad by mohl vyjít vstříc.

iz*

O vycházkách rozhoduje ošetřující lékař na základě zdravotního stavu paceineta.

hodnocení

0x

Lékaři vždycky hlaste, že jste sám doma a potřebujete si zajít nakoupit. A při té příležitost vezmete psa na vyvenčení. V poledne jen na skok a večer, jen kolem baráku. To už kontroly nechodí. Také jsem to těžce řešila.

S těmi kontrolami to není tak jednoznačné - prvních 14 dní je provádí zaměstnavatel a klidně může někoho poslat i večer, aby se podíval, zda je dotyčný doma.

iz*

Pokud Vám nepřišla kontrola večer, šlo o náhodu. Neznamená to, že nemůže přijít nikomu.

Kontroly mohou chodit 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, 365/6 dnů v roce. Většinou nechodí v době mezi 22.00–06.00, ale i na to je lepší nespoléhat.

vilik*
hodnocení

0x
Nebuďte nervozní, s klidem se zeptejte na možnost vycházek kvůli nákupu. Lékaři mohou napsat 6 hodin, někteří nemají problém napsat je i při chřipce. On je totiž dost podstatný rozdíl mezi klidovým režimem při léčbě a schopností vykonávat práci. Když to nevyjde, teprve pak to můžete začít řešit.
Ještě vás musím upozornit na možnost léčby při dovolené nebo při výměně směn. Sice tento systém neschvaluju, ale zvlášť u nachlazení se pozítří můžete cítit natolik fit, že do práce půjdete, jenže s neschopenkou budete muset zase k lékaři a navíc je první dny stejně neplacená. Kdyby však šlo o delší léčbu, samozřejmě si neschopenku vezměte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]