Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradit o odstupnem

Od: benysek* odpovědí: 6 změna:

Dobry den rad bych vedel jake me ceka odstupne...od 23.1.2014 do 31.5.2014 jsem marodil a po přichodu do zamestnani na mě čekala vypoved dohodou ke dni 31.5.2014 s 3 měsíčním odstupnym.vubec nevim jake me ceka odstupne.zamestnany jsem byl u firmi 5,5 roku...jeden mesic jsem s premiemi pobral hrubou mzdu 19.751,- dalsi mesic to bylo i 23.574,-jiny mesic i 17.568,- zalezelo na premiich...pokud by byly potreba blizsi informace rad je dodam...předem Vam dekuji za odpoved...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

" Výpověď dohodou"na Vás čekat nemohla, protože neexistuje. Rozvázání pracovního poměru dohodou, je vždycky dobrovolná dohoda obou stran (není to výpověď). Jaký důvod skončení je uvedn v písemné dohodě?

Rozhodným obdobím pro výpočet odstupného je předcházející kalendářní čtvrtletí, tedy měsíce leden až březen, kdy jste neměl žádný výdělek.

Zaměstnavatel bude muset odstupné vypočíst z pravděpodobného výdělku (= kolik byste si pravděpodobně vydělal, kdybyste pracoval).

Tutéž částku Vám potvrdí i pro úřad práce (pokud se budete registrovat).

doplněno 01.06.14 21:24:

Pokud jste v lednu stihnul odpracovat 21 pracovních směn, vycházel by zaměstnavatel z výdělku za leden. Ale vzhledem k tomu, že do 22. ledna bylo 15 pracovních dnů, to není pravděpodobné ani v případě nerovnoměrně rozvržené pracovní doby.

Podle mne půjde o pravděpodobný výd/....

benysek*
hodnocení

je to dohoda o rozvazani pracovniho pomeru z duvodu paragrafu 52 pism.c zak.p. cista mzda mi delala 15.629 s premiemi 3.862 zapocte mi do toho vypoctu i premie a priplatky za vikendy?moje pracovni doba byla kratky dlouhy tyden a od 10.00 do 20.00 hod takze pokud bych nemarodil tak bych vykonaval stejnou praci tak bych byl asi stejnym zpusobem ohodnocen...

doplněno 01.06.14 21:39:

premie mi do odstuneho zapocita nebo nikoliv dekuji za odpovedi

iz*

Jestli Váš zaměstnavatel prémie přiznává a vyplácí průběžně (každý měsíc), měly by se prémie promítnout i do pravděpodobného výdělku.

Pokud je to za delší období, započte se část připadající na jeden měsíc.

Někteří zaměstnavatelé mají tendenci nenárokové složky mzdy do průměrného výdělku nezapočítávat. To je la chyba. Kdybyste pracoval, pravděpodobně byste splnil kritéria pro jejich přiznání.

doplněno 01.06.14 21:58:

Zapoměnla jsem na práci o víkendech. I příplatky za víkendy/svátky by měl zaměstnavatel zohlednit.

benysek*
hodnocení

Dekuji Vam za odpovedi.jeste se zeptam jak to je s dovolenou?mam na ni narok?,pokud ano jak ta by mela byt vykompenzovana spolu s odstupnym?

doplněno 01.06.14 22:20:

jeste se optam odstupne se zdanuje? pokud mi udela odstupne 3x19.000 57.000,- kolik mi z toho odeberou na danich...

iz*

Odstupné se samozřejmě daní - půjde o 15 %. Donedávna se z odstupného neodvádělo sociální a zdravotní pojištění, vím, že to chtěli změnit, ale nevím, jestli se jim to podařilo prosadit.

Jestli nešlo o nemoc z povolání nebo o pracovní úraz, nevznikl Vám v letošním roce nárok na dovolenou.

Pro nárok na poměrnou část dovolené byste musel mít odpracováno 60 pracovních směn, pro nárok na dovolenou za odpracované dny alespoň 21 pracovních směn.

Pokud šlo o nemoc z povolání nebo o pracovní úraz, posuzuje se doba nemoci pro účel dovolené jako odpracovaná. V tom případě byste měl nárok na 5 dvanáctin roční výměry. Dovolenou by Vám musel zaměstnavatel proplatit spolu s poslední výplatou po skončení zaměstnání.

hodnocení

3x

výpověď dohodou je nesmysl. buď výpověď, nebo dohoda. pokud dohoda, tak v ní musí být odstupné přímo sjednané nebo v ní musí být, že dohoda se uzavírá místo výpovědi, za kterou odstupné náleží. odstupné se počítá z průměru za období leden až březen (nemocenská se do něj do nepočítá).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]