Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, uzavřel jsem pojištění s jistou zdravotní pojišťovnou, nejedná se o žádnou pojistku či něco takového, jen pojištění ohledně zdravotní péče. Rozmyslel jsem si to ale a rád bych opět přešel zpět k VZP kde jsem byl před tím, někde jsem slyšel, že smlouvu mohu do jednoho měsíce zrušit. Je to pravda? Děkuji za odpověď
Pojištěnec má právo zvolit si zdravotní pojišťovnu a může provést její změnu jednou za 12 kalendářních měsíců, ovšem vždy jen k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí. Zkrácená volba zdravotní pojišťovny k prvnímu dni následujícího kalendářního měsíce je možná jen ve třech případech:
při vstupu zdravotní pojišťovny do likvidace,
při zavedení nucené správy nad zdravotní pojišťovnou,
při zjištění nerovnováhy v hospodaření zdravotní pojišťovny, pokud Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásí den změny ve sdělovacích prostředcích.
A také nezapomeňte nahlásit změnu v termínu do 8 dnů svému zaměstnavateli, pokud nejste OSVČ, ale zaměstnanec. Jinak by se mohlo stát, že by zaměstnavatel posílal pojištění jiné zdravotní pojišťovně a Vy byste byl veden jako dlužník. Podrobnosti se dočtete zde: ceskenoviny.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.