Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové máte někdo zkušenost jak na výpověď ,pkd by zaměstnavatel chtěl dát paragraf 53 (hrubé porušení...)Je na tuto výpověď nějaká obrana?
§ 53 neřeší výpověď, ale upravuje zákaz výpovědi zaměstnanci v ochranné lhůtě (např. v době nemoci, mateřské/rodičovské dovolené) apod.
Odhaduji, že máte na mysli ale okamžité zrušení pracovního poměru pro porušení předpisů vztahujících se k práci vykonávané zaměstnancem zvlášť hrubým způsobem (§ 55, odst. 1 písm. b).
Proti tomu se podle mne dá bránit jenom striktním dodržováním předpisů.
Pokud už by zaměstnavatel pracovní poměr podle § 55 zrušil, a zaměstnanec by s tím nesouhlasil, musel by zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu (nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit) písemně sdělit, že je zrušení neplatné, a že trvá na dalším zaměstnávání. Ve stejné lhůtě by musel podat žalobu na neplatné zrušení pracovního poměru.
------- Odkazy:
Okamžité zrušení /... (ZP, § 55, odst. 1 písm. b)
Neplatné rozvázán/... (ZP, § 69)
doplněno 10.04.14 19:11:Doufám, že je to srozumitelné. Když tak se ptejte dál.
Zdravím, jen bych doplnil předchozí správnou odpověď o dva body:
- §53 se říká postaru (dřív byl §53 skutečně hrubé porušení pracovní kázně) - nově je to §55
- výpovědi pro hrubé porušení pracovní kázně musí předcházet minimálně 3 varovné (upozorňující) dopisy, rozmezí mezi jednotlivými dopisy nesmí být víc jak 6 měsíců (po 6 měsících se bere jako kdyby žádný takový dopis nebyl) a totéž platí mezi 3. vytýkacím dopisem a výpovědí.
ještě upřesním - hrubé porušení pracovní kázně §52 písmena f), g) a h) - business.center.cz/...
Ronyxi, vím, že v dříve platných zněních byly paragrafy číslovány trochu jinak a vím i o tom, že se dříve pod "53"skrývalo okamžité zrušení. Pokud by však k okamžitému zrušení mělo dojít v současnosti, je třeba používat platné znění ZP.
-------
Zákoník práce žádný "vytýkací dopis"nezná.
Okamžité zrušení pracovního poměru podle § 55 a výpovědi podle § 52 písm. h) nevyžadují předchozí upozornění na nedostatky ani na možnost výpovědi.
Výpověď podle § 52 písm. f) může zaměstnavatel zaměstnanci dát, pokud jej v předchozích 12 měsících vyzval k odstranění nedostatků a zaměstnanec nedostatky v přiměřené době neodstranil.
Výpověď podle § 52 písm. g) lze dát v případě, že byl zaměstnanec v předchozích 6 měsících upozorněn na možnost výpovědi.
Ve všech případech stačí jedno upozornění nebo jedna výzva v posledních 12/6 měsících, ZP nevyžaduje tři dopisy.
------- Zákoník práce, § 52
Děkuji za vaše rady jak Ivzez tak i Ronyx.
Pro info. Včrera jsem dostal výpověd,okamžitě na místě neboť jsem se ozval,že nebudu dělat práci při niž by byl ohroženo nejen zdraví,spíše možná i život,protože není materiál na kvalitní lešení a tím i bezpečné provedení práce-stavby komínového tělesa cca 2 metry nad šikmou střechu (komín se taví u obvodové zdi a musí se dostat na výšku štítu což jsou orávě ty 2m nad střechou a místem kde prochází střechou je ve výšce cca 4m nad zemí).No a dnes jsem si jel pro písemnou výpověď,dal dohodou.
Teď mi volal nový zaměstnavatel ,v Po nastupuji jinde.
doplněno 11.04.14 20:20:Ivzez děkuji a také přeji hooodně úspěchů!
Ps u nového zaměstnavatele se dostanu opět do party se kterou jsem dělal u firmy do jejího krachu (alespoň s částí!)
Odmítnutí práce, která ohrožuje zdraví/život zaměstnance, není porušením předpisů, za něž by zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr. V případném soudu byste určitě uspěl.
Ale takhle (nová práce) je to pro Vás lepší. Soud by se táhl měsíce, ne-li roky a stál by Vás spoustu nervů a starostí.
Ať se Vám v nové práci daří!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.