Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Pracuji nebo spíše pracoval jsem u jedné nejmenované agentury.
Smlouvu jsem měl na dobu určitou do konce března 2014.
27.3. jsem šel na neschopenku.
9.4. mi volal vedoucí , že se mnou musí rozvázat smlouvu.
Potřeboval bych potvrdit, či vyvrátit několik dotazů.
1. může mě zaměstnavatel propustit v době prac. neschopnosti?
2. kdo bude platit zdrav. pojištění od 1.4.?
3. komu odnesu ukončenou neschopenku?
Děkuji .
Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby bez ohledu na nemoc. V době nemoci jste chráněn pouze před výpovědí z organizačních důvodů, ale v tomto případě nejde o výpověď.
od 1. do 9. dubna dubna za Vás neplatil zdravotní pojištění nikdo. Od 10. dubna (od 15. dne nemoci) za Vás hradí zdravotní pojištění stát, ale musíte zdravotní pojišťovně doložit, že pobíráte nemocenské.
Za prvních 14 dnů nemoci nemáte nárok na nic (jde o nemoc v ochranné lhůtě, po skončení zaměstnání už jste neměl naplánovány žádné pracovní směny).
Od 15. dne nemoci vyplácí nemocenské OSSZ. Na nemocenské budete mít nárok až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (podle toho, co nastane dříve). Podklady pro výplatu nemoci (lístky na peníze a ukončení neschopenky) budete předávat bývalému zaměstnavateli.
------- Na ÚP se zaregistrujete až po skončení nemoci, nyní Vás ÚP nazaeviduje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.