Nejste přihlášen/a.
dobry den, pracoval jsem deset dni pod jednim typkem,ktery je zamestnan u firmy. byla dohoda,ze po skonceni kazdeho dne v praci mi da penize, ale daval mi jen neco a pak byly vymluvy z jeho strany. momentalne uz je to tri mesice a borec me nezaplatil doposud nic,co mam vydelany.volal jsem mu,obcas to zvedne,obcas ne,kdyz to zvedl,tak byly sliby,a ze nema penize a ze svyho to davat nebude.jeho veta v kazdym telefonatu: nedostanu od firmy penize ja,nedostanete je nikdo! navic,typek co si me pod sebe vzal , je na urade hlasen jako nezamestnany.
Jak to mam nadale resit a popripade jak a kam se obratit?
PS: znam a vim plno jeho porusovani zakona,ktere on dela.takovej mensi dodatek.
Pro práci na černo jste se rozhodl dobrovolně s vědomím, že pokud práce nemá zákonný podklad (pracovní smlouvu nebo některou dohodu), těžko se můžete domáhat slíbeného výdělku.
Ony sice platí i ústní dohody, ale bez písemné formy těžko prokážete jejich vznik i nároky z nich plynoucí.
Co teď? Doporučila bych nedělat nic, peníze oželet a v budoucnu nepracovat na černo.
Za práci na černo hrozí oběma stranám pokuta: zaměstnavateli od 250.000 do 10.000.000 Kč a zaměstnanci od 10.000 do 100.000 Kč.
Pokud se nyní obrátíte na inspektorát práce nebo na ÚP, odnesete to s největší pravděpodobností i Vy sám. Pokutu za práci na černo bych radši neriskovala.
Udáte-li "nezaměstnaného zaměstnavatele"na ÚP anonymně, snížíte se na jeho úroveň...
leda snad inspektorát práce Bez smlouvy pracujete načerno, ilegálně
Asi jsem natvrdlá, ale proč pracujete zadarmo pro nezaměstnaného? A co ta firma? Má víc lidí, kteří pracují načerno?
Další podivnost je, že osoba v evidenci úp si může vydělat max 4250kčhrubého/měsíc. Při vyšší částce se musí z úp odhlásit, taky ho můžou sankčně vyřadit na 6 měsíců z evidence. Výdělky se musí měsíčně dokládat na úp. Ten váš týpek (jak píšete) pracuje též načerno či výdělek dokládá?
doplněno 09.04.14 14:41:Tak mu řekněte, že když vám nezaplatí ---- nahlásíte na úp jeho práci načerno a vyhodí ho z úp na půl roku. V případě, že bere nějaké sociální dávky, může mít velké potíže s úřadem
Ozvete se mu, ze byste od nej vzal jeste nejakou praci, ze ji nutne potrebujete, navrhnete nizkou odmenu. Pak si z te firmy odneste neco v hodnote sveho predchoziho vydelku, co vam dluzi a prodejte to.
To co vám navrhuje anonym0001 určitě nedělejte nebo vás ještě udá za krádež a budete mít ještě víc problémů než teď máte. Já sem jednou takhle v Brně makal se svým nejlepším kámošem a pohořeli sme pak oba.
Budiž to pro vás ponaučením pro příště.
no ono je to v dnesni dobe stejne jedno ja sem delala na smlouvu dva roky a odesla sem protoze nam majitelka neplatila a kdyz sem sla na up to vse oznamit tak mi rekly ze nejak moc delat nemuzu posilat dopisy atd a pak soudne a mozna to dostanu spet moznaaaa takze kdyz dluzite vy tak vam hrozi exekuce a kdyz dluzi vam tak se nic nedeje super ne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.