Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím Vás o radu, jak mám postupovat. Včera jsem byla vyměnit baterii do hodinek. Bylo to v hodinářství, kde jsem hodinky zakoupila a cca každé 2 roky mi baterii vymění. Při převzetí hodinek na výměnu baterie pan hodinář ověřoval pravost hodinek a prohlédl si je takovým tím "kukátkem". Př vyzvednutí hodinek (cca po uplynutí 1 hodiny) mi bylo paní prodavačkou sděleno, že baterii mám vyměněnou, ale při výměně pan hodinář zjistil, že uvnitř hodinek je "nějaké pérko" poškozené a doporučují mi to opravit i když to nemá vliv na funkci hodinek. Oprava buď u nich za 2000 Kč nebo v Brně (cca 100 km od bydliště) v certifikované opravně za 1000 Kč kam si to mám zanést. Předali mi i adresu opravny. Po příchodu domů jsem zjistila, že je odlomený vršek kolečka na straně hodinek kterým se posunují ručičky. Zatelefonovala jsem do hodinářství s tím, že zřejmě mi zapomenuli tu část nasadit a pan hodinář mi sdělil, že to je část, která při výměně baterie praskla, že tam zřejmě byla mikroprasklinka a že to je ta část, která je potřeba opravit. Pozn. hodinky již nejsou v záruce.
Moje otázky a pochybnosti zní:
1. Proč mi nebylo poškození ukázáno přímo při převzetí hodinek (a bylo řečeno, že nějaké pérko uvnitř, je poškozeno)
2. Hodinky jsem nesla do hodinářství kompletní, bez poškození, a vrátí se mi poškozené s ulomenou částí, mohu požadovat, aby mi pan hodinář opravil poškozenou část na vlastní náklady?
3. Poškozená část hodinek nemá s výměnou baterie nic společného. Hodinky otevírá ze zadní strany a né ze strany kolečka pro posun ručiček.
Děkuji za radu, jak mám postupovat dál.
Dobrý den, servis odpovídá za škodu viz zde"
V servisu mi opravovanou věc poškodili. Můžu to nějak reklamovat?
Servis odpovídá za poškození věci, svěřené do opravy ( § 421 občanského /...). Takové poškození pak není předmětem reklamace, ale práv, vyplývajících z odpovědnosti za škodu, způsobenou výkonem podnikání. Servis musí škodu nahradit v penězích; pokud o to požádáte, a je-li to možné a účelné, pak musí věc uvést v předešlý stav ( § 442 odst. 2 obč/...). Výše náhrady má odpovídat hodnotě snížení věci oproti stavu před poškozením, případně lze uplatňovat i jiné škody (např. ušlý zisk).
Otazka ale je, ze se to bude dost tezko dokazovat
§ 421
Každý, kdo od jiného převzal věc, jež má být předmětem jeho závazku, odpovídá za její poškození, ztrátu nebo zničení, ledaže by ke škodě došlo i jinak.
Takze budete muset prokazat, ze tu vec opravdu poskodili. Ja by jsem je osobne odkazal na zakonik a pokusil se s nimi domluvit. Soudit se o takovou castku s nejistym vysledkem nejspis nema cenu.
doplněno 09.04.14 11:06:Omluva za stary odkaz. JInak Na nahradu skody mate pravo i podle noveho zakoniku.
§ 2944 Škoda na převzaté věci
Každý, kdo od jiného převzal věc, která má být předmětem jeho závazku, nahradí její poškození, ztrátu nebo zničení, neprokáže-li, že by ke škodě došlo i jinak.
Ano servis odpovídá za způsobenou škodu, ale dakon si nějak nevšiml, že už máme nový OZ, od 1.1. Takže ty odkazy jdou do ... Jsem upozorňoval, aby jste si dávali bacha, že int.. je plný znění starých zákonů, protože mnoho autorů, opráskávačů už obsah webů nemění. Vždy je třeba hledat poslední znění!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.