Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď po uplynutí rodičovské dovolené

Od: pajas* odpovědí: 2 změna:

Prosím o radu. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Rodičovská dovolená mi končí 20 června (po 3 letech).Chtěla jsem se vrátit do původního zaměstnání,ale bylo mi sděleno,že pro mě práci nemají, ať s tím nepočítám. Předpokládám tedy, že dostanu v červnu výpověď. Samozřejmě nepodepíšu dohodou, abych nepřišla o odstupné (jelikož budu zřejmě propuštěna pro nadbytečnost). Není mi ale jasné jak to s odstupným je:

1) pokud bych si našla nové zaměstnání a hned např. 21.června nastoupila do nové práce. Náleželo by mi odstupné od původního zaměstnavatele? Nebo musím být nějakou dobu evidována na úřadu práce? Nebo se musí dodržet 2 měsíční výpověďní lhůta a do nového zaměstnání mohu nastoupit až po uplynutí této lhůty?

2)Bude mi náležet po výpovědi pro nadbytečnost pouze 2měsíční odstupné nebo i nějaká náhrada mzdy z důvodu překážky u zaměstnavatele-není schopen mi zajistit práci. Děkuji za rady.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

0x

Ano nepodepisujte dohodu o rozvázání PP.Dejte dobrý pozor co na papíru bude,měl by tam být uveden $ 52 výpověď pro nadbytečnost.Odstupné Vám náleží ze zákona nejméně 3 měsíční (pokud nemáte v kolektivní smlouvě sjednané vyšší).Ta výpovědní doba by skutečně měla být 2měsíční,tedy byste tam měla 2 měsíce pracovat,ale v praxi to většinou vypadá tak,že buď vyplatí ty dva měsíce v průměru 60%,protože není práce,nebo se dohodnou na dřívějším ukončení -ale stále $ 52 a odstupné.

Nastoupit do nového zaměstnání můžete okamžitě po skončení ,ale Vy ještě nevíte ke kterému dni Vám to z-tel ukončí,tak počkejte se sjednáváním datumu nástupu až v tom budete mít jasno.Nemusíte se vůbec hlásit na ÚP,když máte kam jít pracovat,ani žádná prodleva mezi zaměstnáními není třeba.Odstupné je od Vašeho bývalého z-tele a nemá vliv na cokoli ,co bude potom.

hodnocení

0x

Odstupné Vám náleží vždy, když dostanete výpověď z důvodů uvedených v zákoníku práce, jedním z nich je nadbytečnost. Pokud budete moci ihned nastoupit u jiného zaměstnavatele, lze Vám pouze gratulovat ke štěstí. Jediný případ, kdy byste musela odstupné nebo jeho část vrátit, by nastal, kdyby Vás bývalý zaměstnavatel opět zaměstnal před uplynutím doby, za kterou dostanete odstupné (např. za měsíc po propuštění).

O náhradě mzdy zákoník práce v této souvislosti nepraví nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]