Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alimenty-do kolika let?

Od: evulinka* odpovědí: 13 změna:

Jak je to s placením alimentů po skončení studia.Pokud dcera nesežene práci má nárok na podporu?Když ne tak do kolika let musím platit alimenty?Potřebuji poradit od někoho kdo tomu rozumí,vůbec o tom nic nevím.Poraďte,moc děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím, povinnost platit výživné zaniká, když dítě ukončí přípravu pro budoucí povolání (tedy studium), a začne pracovat. Druhým důvodem je sňatek dítěte.

Jsou však různé výjimky, pokud třeba po dvou letech práci ukončí a nastoupí na vysokou, placení výživného se zase vrací - opět do doby, než školu ukončí a začne pracovat.

doplněno 05.04.14 16:11:

A s věkem to nesouvisí, pokud bude dítě studovat do 30 let, budete holt platit do těch 30.

hodnocení

2x

Jestli-že studium skončí, je schopna sama se živit, tuším že v tomto případě výživné nedostane. Trvání vyživovací povinnosti není limitováno věkem dítěte. Dost podrobně vysvětleno kdejsitato.cz/... §911 Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit. Určitě upřesní další poradci

Ne, dcera nemá nárok na podporu v nezaměstanosti (musela by mít splněno 12 měsíců důchod. pojištění v posledních dvou letech před zařazením do evidence na úp)

doplněno 05.04.14 17:01:

z odkazu, který jsem uvedla a dle nového občanského zákoníku (platné od 1.1.2014)

" Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit." ----- Jedná se o základní podmínkou přiznání výživného. Na první pohled by se dalo říci, že je toto ustanovení vcelku logické, ale při podrobnějším zkoumání zjistíme velmi závažné následky citovaného paragrafu. Trvání vyživovací povinnosti není limitováno zletilostí dítěte ani dovršením věku 26 let, jak se mnohdy rodiče mylně domnívají

doplněno 05.04.14 17:14:

status studenta lze mít pouze do 26 let věku. Pokud je někdo starší a studuje VŠ a nepracuje, má nárok na výživné (nesmí se jednat o záměrné natahování studia které je v rozporu s dobrými mravy, pak výživné zaniká. O tom už ale rozhoduje soud)

tere71*
hodnocení

2x

Nechci kecat, ale věkěm by to mělo být teoreticky omezeno do 25 let. Pokud dostuduje alimenty se neplatí. Nárok na podporu má pouze pokud už pracovala (rok nebo dva taky nevím)

martinaa*

Věkem to omezeno není.

doplněno 05.04.14 17:31:

Ne. V tom případě jste schopný se sám uživit a také byste při rekvalifikaci jistě pracoval.

Takže když mě vyhodí z práce a já budu potřebovat rekvalifikaci, protože s vystudovaným oborem před 35 lety se neuživím, tak můj 83 letý otec na mě znovu začne platit alimenty? Tomu nevěřím.

jancak

ringo -- v zákoníku je napsané, pokud není schopno samo se živit (NE pokud není schopno najít práci). Důvody můžou být zdravotní, studium... Když jste na úp, podepisujete papír, že pracovat můžete neboli jste schopný pracovat

Vzhledem k tomu, že jsem studoval obor který vývojem zanikl, tak nejsem schopný se sám uživit.

martinaa*

Jakožto několik desítek let pracující jistě máte něco našetřeno, máte bydlení a jste tedy zaopatřen. Pokud jste to za tu dobu nezvládl, bohužel Vaše smůla.

Ale ani u soudu by to neprošlo, nebude to v souladu s dobrými mravy.

doplněno 05.04.14 17:58:

20 letý se zřejmě není schopen zabezpečit tak, jak padesátiletý, co už 30 let pracuje. A jak jsem psala, výživné musí být v souladu s dobrými mravy, k tomu přihlíží soud. Ve dvaceti to je adekvátní, v 50 těžko.

Ale v zákoně je psáno, že toto právo na výživné zaniká svatbou, nebo smrtí rodiče či dítěte, takže jaký rozdíl je mezi mnou-neschopného se sám uživit a studentem v plné síly se školou která je žádaná, ale neschopného? Nějak mi uniká ten rozdíl.

jancak

tak se můžete zaevidovat na úp, udělat rekvalifikaci na jiný typ práce. Taky můžete vzít jinou práci - třeba nějakou manuální, dělník. Na úp by vám asi řekli, že máte vzít "cokoli". martinaa má pravdu, výživné by vám neschválili

To samé může udělat i ten student a výživné mu schválí?

iz*

Ringo, Vy byste na rozdíl od studenta měl nárok na podporu.

alimenty
hodnocení

0x

Dokud nepřeruší denní studium,tuším, že max. do 27 let. Jakmile začne studovat dálkově, bude hlášená na ÚP nebo začne pracovat na HPP tak už platit nemusíte (alespoň tak to zjednodušeně říkali nám na školení).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]