Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zub jak ho opravit?

Od: vvvladka odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,je mi 54 žena mám muj problém je zub nevím jaký přesně v levo na hoře asi 8?ˇJe to ten 3 od zádu :) nejdřív je moudrák,pak stolička a ta další to je ten problém.Mám ho 1/2 teda svého druhou1/2opravil zubař 1/2 ta se vylomila zustalo mi 1/2 zubu.Zubař říkal,že musí zub ven,že ho moc nezbylo a prý mi obrousí ty 2 stoličky vedle a na ně nasadí mustek...někde jsem slyšela,že lze do kořene toho 1/2 zubu vpravit šroubek a zub vymodelovat?Jo opravdu nutné zub vyrvatat a obrousit 2 zdravé zuby?Dík za Vaše zkušenosti Vlaďka

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

knifethrower*
hodnocení

2x

Viděl bych to na implantát. Je škoda kvůli můstku obrušovat dva další zuby, brzy bude po nich. Investice minimálně 15 000, ale výsledek stojí za to.

jm*
hodnocení

2x

Dobrý den, Pokud je u zubu prasklá pouze korunková část, tak se dostaví čepem a následně zhotoví korunka. Pokud je kořen zubu v pořádku (nemá frakturu) případně je kvalitně provedena endodoncie. Je škoda zub extrahovat. Ovšem to záleží na Vašim zubaři a kvalitě jeho práce. Na můstek potřebujete obrousit dva zuby. V tomto případě zub č. 7 a 5. Pokud jsou již plombované, a je jejich prognoza dobrá, jděte do můstku. Metalokeramika vyjde cca 10 tis. Celokeramika cca 18 tis. Pokud jsou zuby 7 a 5 v pořádku, volil bych implantát. V horním postraním useku je málo kosti, takže je nutno kost dopnit (tzv, sinus lift) . Takže počítejte cenu implantátu + augmentační materiál (doplnění kosti) . Český implantát se dá sehnat za 17. tis vč.metalokeramické korunky. Švícarské jsou o cca 7 tis dražší. Doplnění kosti vyjde od 3-10 tis. V první návštěvě Vám udělají 2 nebo 3 D RTH snímky. Poté Vám zavedou implantát a doplní kost. Poté čekáte 6-9 měsíců na vhojení kosti. Poté se vyrobí korunka.

vvvladka
hodnocení

Zdravím- já 7 a 5 mám o.k bez bolm tu 6 mám také,ale z ní jen 1/2 vidět to není chybí mi ta část v ústech a ta mi dlouho nevydrží,ale mám jí a tak mám i kořen já myslela,že právě do toho kořenu se našroubuje "šroubek" a na ten se zub vymodeluje?Ale jak to chodí v praxi nevím?Ptám se známích...čtu na netu modrá nejsem je mi líto nechat obrousit 2 zdravé zuby

sebod*
hodnocení

1x

Ahoj Vlaď

ko. Moje paní zubařka je zastáncem právě toho "našroubovaného" zubu. Do kořenů toho špatného zubu vpraví "cementovou kaši" *smich*. Do toho příjde takový jakoby trn a na něj se nasadí zub nový, vymodelovaný. Mám takto udělanou stoličku už asi 7 let bez jakýchkoliv problémů. Jen mám ten dojem, že to nejde dělat, když se zkažený zub vytáhne a nechá se to třeba rok.

Jinak moje dcera měla po nehodě rozlámané čelisti, pochopitelně přišla o zuby. Naštěstí se dostala opravdu k vyhlášenému panu zubaři a ten si s tím pohrál. Cca 8 zubů má takto vsazených na těch trnech. Zatím dobrý...

doplněno 05.04.14 13:38:

jejky. Tak to já mám lacinou zubařku. Platí se tu 3.000,- kč

hodnocení

0x

Vlaďko, korunky mám na dvou zubech, také v nich čepy. Je to drahé - nemůžu mít v puse kov, celokeramické korunky min. 7 000,-, a není to trvalé řešení. Ten zub, který popisujete, je šestka, dostává záhul při kousání. Jeden zub s čepem mi musel nedávno ven, právě šestka, teď čekám na implantát a opravdu cítím, jak mi tam chybí - sedmička a osmička to nezvládají. Další mám na jedničce, která to prý taky nemá v té puse jednoduché, už se mi dvakrát zlomil, jestli se to stane potřetí, musí taky ven. Takže zub si klidně nechte vyndat, jen bych se místo můstku zamýšlela nad implantátem. Je dražší, ale dva obroušené zuby by mi taky vadily. Mně tedy zubař ani takovéto řešení nenabízel - a to jsem byla u dvou. Oba byli 100% pro implantát.

A ještě k tomu čepu - taky nejde dát úplně všude. U mne se nejdřív zvažovalo, že se sundá korunka i čep kvůli pročištění kanálků - měla jsem pod nimi zánětlivé ložisko/cystu/kdovíco, ale doktor říkal, že je to dost možná zbytečné, protože nevidí, že by ze zubu zbylo dost na to, aby se tam čep vrátil a že by pak stejně zub musel ven.

jm*
hodnocení

0x

Někdy se dá zub dostavit (vymodelovat ) z fotokompozitu. Nebo se do kořenového kanálku vloží čep, který Vám nahradí poškozenou korunkovou část Vašeho zubu. A na to se nalepí zubní korunka. Korunku Vám vyrobí v laboratoři.

doplněno 05.04.14 20:56:

Tato možnost je v tom případě, že Vám tento zub zůstane. A v případě, že koře.je Ok. Z fotokompozitu Vám dostavěné přední zuby a nepoznáte, že jsou opravené. A jeden zub mi praskl zárověn s dásní. V něm mám čep a na tom keramickou korunku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]