Nejste přihlášen/a.
Pěkný povečer,tak ňák špatně vidím do dálky zajdu na oční a nechám si udělat brýle,alespoň do auta na řízení kolik zaplatím?Přidá mi něco VZP?Když vidím ty ceny rámečku+skla bude to asi dost drahé?Děkuji za vaše zkušenosti jak to chodí
Úplně základní brýle lze získat zdarma. Záleží, kolik do toho chcete investovat. Za hezčí obroučky a speciální skla si hodně připlatíte, třeba i tisíce korun.
Z veřejného zdravotního pojištění je podle zákona hrazena klientům od 15 let maximálně 1x za tři roky brýlová obruba v částce 150 Kč za jeden kus (zbytek si pacient doplácí).
Oční optik je povinen mít vždy v nabídce základní sortiment brýlových čoček a obrub zcela bez doplatku pojištěnce.
více na vzp.cz/...
doplněno 04.04.14 19:35:v optice stačí odevzdat poukazy na obrubu+skla a hlavně říct prodavačce, že chcete brýle bez doplatku na pojišťovnu. Vytáhne vám pravděpodobně ze šuplíku, tyto brýle nebývají vystavené. Optiky pochopitelně raději prodávají dražší brýle. Nebo si třeba doplatit 500kč nebo kolik budete chtít. V každém případě je dobré v optice říct v jaké cenové relaci si přejete brýle pořídit
Zaplatíš podle toho jak velké máš požadavky.
Ceny pouze odhaduju:
nejlevnější skla budou můžou stát asi 500Kč za kus, takže 1000Kč za dvě skla do brýlí
nejlevnější obruba bude možná za 1500 až 2000Kč
teď budeš potřebovat nějakou vodičku a utěrky na čištění brýlí což je třeba 150 Kč.
Já když jsem si kupoval brýle, tak jsem v optice seděl asi 30minut a postupně jsem vyřazoval jedny za druhými, až mi zůstali asi troje obruby a to bylo teprve těžké se rozhodnout.
Nakonec, protože brýle nosím každý den a chci aby trochu vypydaly, tak jsem jenon do obruby investoval asi 4500Kč. K tomu ještě ztmavovací platová skla a cena brýlí byla asi 7000Kč. Teď po čtyřech letech jsem měl plastová skla už tak poškrábané, že jsem si koupil ty nejtvrdší plasty co existují a jsem s nimi spokojen. Kolik stály psát radši nebudu. Ale když vydrží dalších 5 roků, tak budu úplně spokojené.
Pojišťovna připlácí na brýle možná nějakou stokorunu, takže to sice potěší ale nevytrhne.
Pokud můžeš, tak obejdi několik očních optik a nech si spočítat reálnou cenu brýlí. Pak se musíš rozhodnout jestli koupíš ty nejlevnější a nebo budeš vybírat i podle vzhledu a cena bude vyšší.
Zdravím,
záleží na vás, kolik chcete do brýlí investovat - může to být několik set Kč, ale také několik tisíc Kč.
Obecně by se dalo říct, že levnější obroučky se dají pořídit v Polsku - mám to na hranice co by kamenem dohodil a zbytek doběhl a tohle doporučení jsem dostal od známých i od oční lékařky.
Mě se ale do Polska nechtělo (blbě jim rozumím a tak tam kupuju jen to, co můžu zaplatit a odnést a ne se s nima dohadovat nebo případně muset něco vybírat), tak jsem to to vyřešil jednoduše - vlezl jsem do první optiky tady v Čechách, na kterou jsem narazil (no teď už chodím jen do jedné a té samé) a říkám, že potřebuju udělat brýle. Okamžitě začala nabídka obrouček za 2.500,- a více... Tak říkám - mám to na brýle jen do práce, kde budou trpět (zámečnická dílna), takže to je moc - chci obroučky s maximálním doplatkem do 500,-. Kyselý úsměv a pak se začnou ze šuplíku vytahovat obroučky "na pojišťovnu" (no ty fakt nebrat - takové celoplastové, co praskají) a pak kovové (srovnával jsem to a oproti drahým žádný znatelný rozdíl, jen na těch levných není značka výrobce). nakonec jsem už po dvakrát koupil za doplatek 500,- obroučky kovové a maximální spokojenost. A nikdo ze známých zatím nepoznal, že mám levné brýle (zkoušel jsem je nechat hádat, co to stálo).
Je jen na vás, co si necháte vnutit a s čím se spokojíte.
Jen bych měl doplnit, že nemám žádná speciální skla - nepotřebuju je, mám brýle na blízko a na čtení.
Takže
Pojišťovna toho opravdu mnoho nedá, asi tak 300 Kč. A jen 1 x za 2 roky. Proto se asi trošku prohnete. Ale zase, pokud budete chtít, aby Vám brýle slušely, tak si jistěpřiplatíte.
Jsou i brýle úplně zadarmo. Prošla jsem před lety obdobím, kdy jsem nebyla solventní a skočila po nich jako myš po špeku. Viděla jsem v nich dobře, ale vypadala jsem v nbich jako pan Kemr v Chalupářích. Měla jsem je jen na čtení, četla jsem si ponejvíc večer v posteli, tak jsem se utěšovala tím, že mě nikdo nevidí. Ale před lidmi bych se v nich asi neukázala.
Měla jsem pak brýle za 1.600 Kč, pěkné, teď mám asi za 900 Kč, vínové. Manželovi se líbily, proto si pořídil stejné, jenom s černou obroučkou místo vínové. Vypadá v nich jako pan Miloš Kopecký.
Já prostě v každých brýlích někoho vidím. Ale myslím, že vypadat jako pan Kopecký by pro něj měla být pocta!
Tak si vyberte nějaké, které Vám budou slušet. Kolem 1.500 Kč už pořídíte pěkné a lehké. Jaga.
Také jsem nedávno pořizovala další brýle. Potřebuji mít v každé mistnosti jedny , tak jsem chtěla vybírat z nejlevnějších obrouček. Slečna z optiky je má příbuzná, rozhodně nepředpokládám, že na mně chtěla vydělat, naopak mi chtěla poradit, když nedoporučovala vybírat z obrub pod tisíc korun. Prý je u nich opravdu velká pravděpodobnost, že se rozlomí, že začnou vypadávat šroubky, že zkrátka vydrží jen krátkou dobu. Že laciné - dvakrát placené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.