Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přímá volba starosty (argument)

Od: joezeff odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mám na debatní kroužek vybrané téma "Starostové by měli být voleni přímo" a mám sepsat 10 pro a 10 proti argumentů. Jistě uznáte, že je to ošemetné téma a byl bych vám vděčný za každý argument. Něco už mám, ale potřebuji to nějak rozvinout.

Děkuji předem.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

0x

Na Slovensku je přímá volba starosty běžná,protože to je přímá demokracie.Veškeré argumenty proti u nás jsou pletichy politických stran či sdružení. Kdyby to bylo konkrétně v naší obci,tak je starostou schopný člověk,který by něco udělal. Ale protože to není a zastupitelé se nemohli dohodnout,tak jeden vstal a řekl "Tak já bych to vzal" a všichi zvolili blbce a prospěcháře. Snad si z toho vyvodíš pro a proti.

hodnocení

0x

V současnosti volíme městské zastupitelstvo. Zvolení zastupitelé si mezi sebou vybírají a volí městskou radu, jejímž členem je i starosta (a místostarosta). Okamžitě po volbách se začínají vytvářet koalice, takže městská rada i starosta pak nakonec jsou vybráni a zvoleni z této koalice. Zbytek zastupitelů tvoří opozoci Koalice se někdy utvářejí těžce, obdobně to známe z celostátních voleb. V rámci koalice se dělají všelijaké ústupky, jedním z nich někdy bývá, že osoba X prostě starostou nebude, i když třeba získala hodně preferenčních hasů. Není vyloučené, že se za starostu vybere někdo nevýrazný, kdo ale "nejméně vadí". Nebo někdo, kdo bez problémů opustí na 4 roky své zaměstnání. Takových lidí není mnoho, schopní odborníci si většinou nedovolí ztratit kontakt s vlastním povolání, a zaostat v něm. Bez problémů se po 4 letech vrátí třeba učitel do školy.

Přímá volba může být velmi riziková. Město si převahou hlasů vybere nejlepšího starostu, ale ostatní zastupitelé nebudou stejně politicky naladěni, budou mít jiné priority. A starosta bude mít vedle sebe městskou radu, ve které neprosadí vůbec nic. Pokud bude velmi výrazný, může být stejně tak oblíbený jako neoblíbený. To je běžné. Pak ho ostatní zastupitelé, mohou doslova uštvat, zdeptat, znemožnit.

iz*
hodnocení

0x

Já bych před svou odpovědí chtěla znát Vaše argumenty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]