Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odkázat majetek jen přítelkyni?

Od: pepam* odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer.Muže mi prosim někdo poradit jak se zachovat v situaci do které jsem se dostal.S přítelkyni jsme si pořidili byt ktery je psan jen na mě protože přítelkyně se v te době rozvaděla.Přítelkyně/za dva měsíce už manželka/ se vždy na všem ohledně bytu finančně podilela.Ještě bych měl dodat že z prvního manželství mam již 20ti letého syna.Ctěl bych vědět jak to udělat aby byt ktery mame s přítelkyni byl vyhradně po me smrti jen jeji.Synovi jsem přenechal byt z prvního manželstvi.Bohužel jsme ve finanční tisni takže pravnik nepřipada momentalně v uvahu.Předem děkuji za radu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Já bych to asi řešila takto. Je od Vás velice solidní, že chcete zajistit Vaši budoucí manželku. Tak bych počkala dva měsíce a po svatbě bych darovala polovinu bytu manželce. Tím uvedete vlastnictví k bytu do spravedlivého stavu. Váš syn je ovšem neopomenutelný dědic a vydědění by asi nepřicházelo v úvahu. Jak ale píše kolega v předchozím příspěvku, pokud má přítelkyně děti, po darování poloviny bytu budou také ony neopomenutelnými dědici. S tím musíte počítat. Ale asi bych si s tím momentálně víc nelámala hlavu a nespekulovala dál, jak to jednou dopadne. Mohlo by se to nakonec obrátit proti Vám. Můžete oba dva napsat závěť ve prospěch manžela/ky a potomci by to mohli při dobrých rodinných vztazích respektovat a dědictví této nemovitosti se podle Vašeho přání vzdát. Přeji hezký večer a dobré rozhodnutí!

range*
hodnocení

0x

Na Vašem místě bych si byt nechal ve výlučném vlastnictví a případně po svatbě tento byt převdl do společného jmění manželů. Pokud však jinak nedáte a chcete si zadělat na možný problém, pak bych volil asi převod vlastnictví bytu na přítelkyni na základě darovací smlouvy. V žádném případě bych pak nezapomenul současně s darovací smlouvou zřídit věcné břemeno dožití v předmětném bytě. Řiďte se prupovídkou mého dědečka, který říkával "Když jeden z nás (myšleno s babičkou) umře, tak já si to už zařídím" :). Nevím, kde berete jistotu, že umřete dříve než přítelkyně? Co když ne? Musíte pak domyslet, co by se dělo, kdo všechno by případně dědil (třeba děti přítelkyně), a co by to pro Vás znamenalo, zda se z Vás nemůže stát bezdomovec. A na toho právníka raději našetřete, abyste kvůli pár tisícovek nakonec nelitoval do konce života. Hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]