Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Poslali mi z Prahy informativní osobní list duchodového pojištění. Ve kterém mám doba pojištění od 1971 až 1985 celkem 5126dnu ale není tam již částka uvedena za tohle období vyměřovacího základu ze kterého celkově se počítá výše duchodu. V mém případě je to odpracovaných 14let. Volal jsem do Prahy na ČSSZ a bylo mi zděleno že k výdělkum před rokem 1986 se nepřihlíží je to vubec možné? Dále na předčasný duchod v mém případě je srpen 2015 jsem narozen duben 1955 se započítávají pouze výdělky do konce roku 2014 a co ten zbytek v mém případě do srpna? Takže celkově nezapočítaných vyměřovacích základu 14roku plus 8měsícu? Opět stát v mém případě a podobném hodně ušetří a mi vypočítá nižší duchod po odečtu 14roku výdělku atd. Děkuji.
Nijak Vás nemusí znepokojovat, že k výdělkům do roku 1985 se nepřihlíží. V zákoně č. 155/1995, platném od 1.1.1996, o důchodovém pojištění se píše, že důchod se počítá z vyměřovacích základů dosažených 30 let před nárokem na důchod počínaje rokem 1986. V praxi to znamená, že lidem, kteří šli do důchodu v tom roce 1996, se počítal důchod z vyměřovacích základů od 1986 do 1995, lidem jdoucím do důchodu v roce např. 2008 se počítal důchod z let 1986 - 2007 a lidem, kteří půjdou do důchodu např. v roce 2021, se důchod bude počítat už opravdu z předchozích 30 let, tedy z vyměřovacích základů od 1991 do 2020.
Na důchod se vždy započítávají výdělky pouze z celých dokončených roků.Nedokončené části roku se započtou pouze do potřebné pojištěné doby, ne už do vyměřovacích základů. Je to mimo jiné i proto, že vyměřovací základy každého roku se přepočítávají koeficientem, vydávaným každý rok Nařízením vlády. "Načatý" rok se nedá nijak přepočítat, koeficient vyjde až příští rok, a pak by se vlastně každý důchod počítal dvakrát, jednou hned a jednou po přepočtu, až vyjde NV. To je samozřejmě nemyslitelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.