Nejste přihlášen/a.
Krásný den,
dříve jsem pracoval normálně. Pak jsem byl vden na Úp a po roce jsem odešel sám od sebe z Úp. Od té doby si hradím zdravotní sám i když nepracuji a příjmy nemám. Mám ještě našetříno z dřívejška a u tho hledám nvou práci. Chci se zeptat... když tedy nepracuji, nemám příjmy, nejsem na úřadu práce a hradím si zdravotní sám, tak nemusím hradit sociální? Tedy mohl bych, abych měl lepší důchod, ale je mi 27 let a tak věřím, že na důchod si ještě našetřím. Je to tedy tak, že se nic neděje, když si ho teď nehradím? Díky.
nemusíte, sociální pojištění je dobrovolné, nikoliv povinné
Na úp je důchod. pojištění započítáno pouze během pobírání podpory v nezaměstnanosti, podpory při rekvalifikaci. Pokud je někdo na úp a nepobírá žádnou z podpor, má placení sociálního pojištění omezeno dle věku - do 55 let lze započítat max. 1 rok + doby při pobírání podpor. Jedná se o tzv. "náhradní dobu důchodového pojištění"
doplněno 01.04.14 21:13:ivzez --- pro tazatele není povinné, pouze dobrovolné (vztahovala jsem odpověď na tazatele, ne na všechny lidi)
Část pravda: Sociální pojištění není povinné. Část chybně: Sociální pojištění není dobrovolné. K socálnímu pojištění se nikdo nemůže dobrovolně přihlásit.
Dopbrovolné mohou být jenom dvě části sociálního pojištění a jen pro někoho: (1) Nemocenské pojištění, k němuž se mohou přihlásit pouze OSVČ.
(2) Dobrovolné důchodové pojištění si mohou hradit nepodnikající a nezaměstnané FO.
Pro OSVČ a zaměstnance je důchodové pojištění povinné.
Nerpojištěná doba se samozřejmě nezapočte do "odpracovaných let".
doplněno 01.04.14 23:10:@ Jancaak: Napsala jste, že je sociální pojištění dobrovolné, což není pravda.
Sociální pojištění je povinné pro OSVČ a pro zaměstnance, pro nikoho není dobrovolné, nikdo se k němu nemůže přihlásit dobrovolně.
Dobrovolná účast je možná u důchodového pojištění (pro nezaměstnané) nebo pro OSVČ u nemocenského pojištění (tedy u dvou ze tří složek sociálního pojištění).
------- Přestože to zřejmě považujete za zbytečné slovíčkaření, doporučila bych se nad některými obraty před napsáním zamyslet.
Vím, že řada (spíše mladších) lidí považuje dobrovolné důchodové pojištění za zbytečné vyhazování peněz, protože důchod bude v budoucnu minimální. Podle mne je to ale krátkozraké.
Od doby důchodového pojištění se totiž neodvíjí jenom nárok na starobní důchod, ale i nárok na důchod invalidní a pozůstalostní (vdovský/vdovecký a sirotčí), které v případě potřeby mohou do určité míry pomoci vylepšit situaci.
A na co se rádo zapomíná, je podpora v nezaměstnanosti, která je podmíněna účastí na důchodovém pojištění v délce minimálně 12 měsíců v předchozích dvou letech.
Pozor! Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který získal v rozhodném období (2 roky zpětně od data podání žádosti) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců
V zákoně je psáno, že doby důchodového pojištění musí být získány zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností. Či-li, nelze započítat doby dobrovolně placeného důchodového pojištění pro nárok na podporu v nezaměstnanosti
Štírečku, OBZP si nemůže dobrovolně platit sociální pojištění, může se dobrovolně přihlásit pouze k jedné jeho části, a to k důchodovému pojištění.
Sociální pojištění se skládá z důchodové a nemocenského pojištění a z příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.
K sociálnímu pojištění se nikdo nemůže přihlásit dobrovolně.
Já moc děkuji za radu a na závěr. Bože, ani nevíte, jak bych rád pracoval. Jen prostě místo bydliště a cca 50 km od bydliště je katast.stav s prací. On vlastně celkově je problém s prací. Díky všem za názor a radu.
Krásný den přeji.
Nezlobte se , ale tomu se mi nějak nechce věřit. Vždyť je všude tolik práce. Já odmítám denně min. jednu zakázku. Když si mně někdo v hospodě stěžuje , že nemá práci , tak mu řeknu zítra ráno před barákem v montérkách a jedem dělat. Samozřejmě se na to vykašle. Když bylo málo práce na vodu , tak jsem se naučil dělat topení , potom obkladačskou a zednickou. Řemesla jako je instalatér a topenář pomalu vymírají. Na stavbách toto vidím dělat chlapy od 40 nahoru. Za pár let to bude zlatej důl. Tato práce navíc bude stále potřeba. V tomto státě bude samý manažer a žádný řemeslník. Já v tomto oboru taky nejsem vyučený. To že tady stále vysedávám je jenom tím , že se odreagovávám od účetnictví ,které mne moc nebaví. Nechcete zkusit nějakou rekvalifikaci v tomto směru? Kde bydlíte?
S tím souhlasím, pozvete si řemeslníka, v tomto případě opraváře, tzv. manžela, který je rád, že má volnou chvilku, protože je tak vytížený a nestíhá. Za den musí stihnout 3 - 4 zakázky, diář má plný. Pracuje i soboty neděle dokud je vidět. Tak proč jiný hledá práci, a tento např. neví co s penězi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.