Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplácení propustek

Od: we odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer,

chtěla bych se zeptat na jednu vec,začala jsem chodit na rehabilitaci a kryje se mi to s prací brala jsem si propustky,ale dnes mi zaměstnavatel řekl,že mi je neproplatí,protože to není navšteva lékaře,ale léčení a to se pry podle zákona neproplácí, co je na tom pravdy?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci

1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).

business.center.cz/...

Pokud je rehabilitační zařízení ve vztahu k pojišťovně (nejde o soukromé zařízení - masáže apod.) a jste tam odeslána lékařem, pak byste zřejmě měla mít nárok na náhradu mzdy/platu. Podrobně si pročtěte toto: bozpinfo.cz/...
Snad ještě upřesní další rádcové.

propustka

Podle mého se vyšetřením rozumí to, že jde člověk na kontrolu, kde je objednaný k lékaři a ošetřením to, když si způsobí nějaký úraz, obávám se, jestli rehabilitace nejsou stavěny na stejnou lajnu jako např. lázně. Prostě aby si tam člověk chodil ve svém volném čase. I když se dá pochopit, že ne vždy a všude se to dá takto udělat. Zkusil bych se zeptat buďto u doktora, na sociálce, pojišťovně nebo na pracáku. Podle mého názoru by to měli na všech jmenovaných místech vědět.

iz*
hodnocení

0x

Podle mne bude problém v tom, že jde o opakované procedury. Zaměstnanci jsou povinni návštěvy lékaře apod. absolvovat přednostně v mimopracovní době.

Nárok na omluvené volno s náhradou mzdy je v případě, že se např. ordinační hodiny kryjí s pracovní dobou.

To ale nebývá problém rehabilitací (alespoň ne všech). Např. u nás rehabilitace funguje od 7 do 19 hodin, takže si lze alespoň část procedur domluvit mimo pracovní dobu.

Pokud se Vaše pracovní doba přesně kryje s pracovní dobou, pokuste se některé procedury domluvit hned na ráno nebo naopak na konec otvírací doby.

Uvidí-li zaměstnavatel na Vaší straně snahu zameškat co nejméně, mělo by být snazší s ním do budoucna najít nějaký kompromis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]