Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žádost o výživné

Od: leonards odpovědí: 6 změna:

Jsem muž a potřeboval bych poradit, jestli /a kde/ můžu požádat o určení kolik mám platit výživného na syna. Zatím žijeme společně s manželkou, ale budu od ní odcházet /žádná jiná žena v tom není/ a chtěl bych to dát do pořádku. Jí to moc nezajímá. Možná hraje o to, aby mě pak zažalovala že neplatím, a pokud bych platil málo, tak abych navýšil a pokud moc, tak ať to tak zůstane-když jsem to zvládal dosud.

Ale já jsem zvyklí mít ve věcech pořádek. Nemám problém na syna platit, ale chci jasné mantinely.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud si jako rodič nejste jistý výší výživného, není nutné se obracet hned na soud. V této věci se zkuste obrátit na odbor péče o děti a mládež příslušného městského úřadu, v jehož obvodu dítě bydlí. Když jim vysvětlíte svoji situaci, pracovníci úřadu, kteří mají s touto problematikou zkušenosti, Vám mohou při stanovení výše výživného pomoci. Částka by měla být adekvátní, v zájmu dítěte, bude brán v úvahu jeho věk, jeho potřeby, včetně zálib, popř. zdravotní stav (pokud bere dítě léky) atd. a pochopitelně úřednice bude vycházet z příjemu rodičů...Měl byste se tam ale dozvědět, jaká výše alimentů je adekvátní ve Vašem případě. A tu potom od určitého dne začněte platit přes účet, k rukám matky. Pokud by se jí částka nezdála adekvátní, pak ať si zažádá o úpravu vyživovací povinnosti soud sama. Jen pro pořádek však ještě připomínám, že dokud soud nerozvede vaše manželství, trvá Vaše vyživovací povinnost i vůči manželce. A to i přesto, že budete žít odděleně.

hodnocení

0x

Máte velmi zodpovědný přístup, kdyby byli všichni takoví *palec*

řešilo se na poradně zde Nejlepší je stanovit výživné rozhodnutím soudu. Výživné se zvyšuje dle věku dítěte, takže za nějakou dobu manželka může chtít zvýšit výživné, což by vám nemuselo vadit

doplněno 31.03.14 22:24:

leonards -- když se nemůžete domluvit, ať stanoví výživné soud

hodnocení

0x

zkus to vyresit domluvou , podepsat papir o domluve a platit ji to z uctu.

leonards
Ale kde to mám podat. Na soudě? Vubec nevím jak se to dělá. Domluva s ní není.
stirecek*
Na soudě podáte žádost o rozvod a pokud se nedohodnete na dětech a výživném, rozhodne o tom soud, pak následuje rozvod samotný.

samek*
hodnocení

0x

Mám tabulku, bohužel mi nejde vložit, takže přepisuju. Jsou to procenta z vašeho příjmu.

Věk dítěte 0-5 let - 11-15%, 6-9 let- 13-17%, 10-14 let - 15-19%, 15-17 let- 16-22%, 18 a více 19-25%.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]