Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze uložit urnu na svém pozemku?

Od: babajaga® odpovědí: 23 změna:

Dobrý večer, mám poněkud zvláštní dotaz.U několika lidí jsem kdysi zahlédla doma vystavené urny s jejich zesnulými blízkými. Nebyl to hezký pohled. Sice třeba na skříňce či stolečku v rohu pokoje, dečka, vše upraveno, vázička, přesto jsem z toho neměla dobrý pocit. Zajímalo by mě, zda si člověk může bez nějakých sankcí ponechat doma urnu s popelem blízkého, nebo zda je povinnost urnu uložit do hrobu a ti lidé, kteří je mají doma, toto obcházejí.

Pokud nic nehrozí a mohu mít urnu doma, smím ji také uložit do země na svém vlastním pozemku? Třeba na zahradě pod stromem, kde dotyčný dřív rád sedával apod. Nebo je povinnost uložit urnu pouze na hřbitově?

Netýká se mě to, máme pěknou hrobku a zatím se do ní nikdo z nás nechystá, ale slyšela jsem nedávno o paní, která uložila zpopelněné ostatky svého muže na zahradě. Aby ho měla blízko, nemohla totiž na nohy a nemohla docházet na vzdálený hřbitov.

Co myslíte, je to možné? Myslím si, že ano, pozůstalí urnu vyzvednou a pak už je nikdo nekontroluje, jak s ní naložili dál. Ale jestli se tím neobchází nějaké nařízení.

Mám to ale na noc otázku, že? Přesto děkuji,pokud o tom něco víte. Jaga.

Lze uložit urnu na svém pozemku?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, popel je již zdravotně nezávadný. Toto je zcela běžné, legální a rozšířené.

Můžete s urnou (obsahem) naložit dle uvážení - tedy pokud možno s pietou. Zdravím!

ladinpraha*
hodnocení

2x

xixi*
hodnocení

2x

Doma bych urnu nechtěl, nic pro mě. Nicméně v rámci rodiny jsme se navzájem informovali o tom, jak chceme aby bylo naloženo s našimi ostatky. A chcem to taky dodržet.

Co uděláte s urnou a popelem po převzetí, to nikdo nekontroluje. Na svém pozemku si s ní můžete dělat co chcete - zakopat, vystavit, rozprášit popel. Na pozemku někoho jiného musíte mít k tomu souhlas majitele.

hodnocení

0x

I Vám dobrý večer,myslím,že s urnou s popelem zesnulého lze naložit dle uvážení,něco jiného by bylo zahrabávat na zahrádce celého nebožtíka.Mojí babičku jsme v urně vrátili do jejího domečku,není nijak vystavena,je ve své světničce a myslím,že by to ocenila a pokaždé když ji tam vidím,říkám ahoj babi,jsi doma"srdce"

doplněno 30.03.14 21:33:

*srdce*

doplněno 09.02.16 17:37:

Všem co četli tuto diskuzi... odešla nám i druhá babička,její přání bylo zůstat doma i po smrti. Vybrala si místo pod stromem na zahradě a tam jsme ji taky vysypali. Rozloučili jsme se s ní i s malým obřadem od pohřební služby, která se vsypu ujala.

Babi je tam s námi*slunce*

hodnocení

0x

doma bych si urnu určitě nevystavila, ale uložit ji na zahradě pod oblíbený strom dotyčného mi vůbec nepřijde špatné... jak říkáte, vyzvednete si urnu s popelem a další je na vás, myslím že to žádné nařízení neupravuje - nebožtíka na zahradu pohřbít nesmíte, ale popel klidně...

joudic*
hodnocení

0x

s urnou a popelem si muzete delat co chcete, treba sypat do kafe :) :) akorat to hranici s nejakou emocionalni poruchou :)

doplněno 30.03.14 22:06:

no clovek emocionalne zavisly na druhem se neumi oprostit, pochopit a smirit se s tim, ze dany clovek uz v jeho zivote neni, at uz zije nebo ne (kdyz jeste zije, z takoveho cloveka se pak stava snadno stalker)

Urna s popelem je takove male siditko, i hrbitov je vlastne siditko, prece nemusim jit dat kytky ke kusu mramoru, abych si na dotycneho zavzpominal :)

sebod*

My máme tatínka taky doma. Teda maminka ho má doma. A nevidím u nikoho žádnou emocionální poruchu.

hodnocení

0x

na Prima Love běží pořad Nejšílenější úchylky z USA ---- viděli jste ten díl, jak vdova začala pojídat popel z urny svého nebožtíka manžela? *sok* Pak byla na zhroucení, že prach dochází a manžel ji podruhé umírá *ee*...skončila na psychiatrii

šílené *blee*

buss
hodnocení

0x

Ano, je to možné, jinak vizte zákon a vyhlášku o pohřebnictví. Ostatně pohřbení jiným zpúsobem než říká zákon je přestupek. Někteří si ani urny nepřevezmou.

doplněno 30.03.14 21:47:

Třeba na zahradě pod stromem, kde dotyčný dřív rád sedával apod. nejen urnu...

3axel
hodnocení

0x

zdravím

dříve mi to připadalo trošku úchylné:) ale pak zemřela babička, s kterou jsem roky žila a "pečovala" . urnu jsem si vyzvedla, no, a měla ji doma, než "zorganizuju " uložení do hrobu. a vůbec mi to nevadilo, jak už někdo psal, přijedu odněkud a řeknu - ahoj babi -.

Urnu jsem neměla vystavenou, jen prostě položenou doma. Kamarádky se mě ptaly, jestli se tak doma nebojím:) , protože jim to připadlo morbidní, ale mě kupodivu ne. Urna byla v takovém papírovém kulatém obalu, takže ani to nebylo nijak nápadné.

myslím, že s popelem mohu naložit jak chci. Jen uložení urny do hrobu musím nahlásit patřičnému úřednikovi na MÚ.

Můj taťka mě už přesně instruoval, kam jednou s jeho popelem :) Jo, a bývalá šéfová ( o dost starší než naše pracovní parta , taková naše babička ) kladla celé partě na srdce, až tu jednou nebude, ať někdo z nás , kdo pojede k moři, její popel tam rozsype, protože moře miluje. No a tak to potom kolega udělal.

humbucker*

Ahoj. Tak na téma oznámení o uložení urny na hřbitově mám příhodu. Seděli jsme s kamarádkou u nich na vsi na terase na kafi. Okolo šel její soused a měl v rukách urnu. Ona na něj zavolala, kam že to s ní jde. On, že ji jde uložit na hřbitov ke staříkům. Po čase se vrací, v jedné ruce urnu a v druhé její víko. Po dotazu co je? Se chlapík rozpovídal. Chtěl jsem ji tam uložit, a ona se tam ta urna nevešla. Ani na ležato. A tak jsem tam Máňu vysypal a je. A ta jeho sousedka řekla. Foukne vítr a máš Máňu spátky. Zaznělo to velice vtipně, ale asi to vždycky a všude moc vtipné není. Dokud se nás to moc přímo nedotýká, tak se tomu lidi většinou i zasmějí.

doplněno 30.03.14 22:13:

A to jsem ještě zapomněl na to, co prý bude dělat s tou prázdnou urnou? Že se prý bude hodit do garáže na šroubky.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jak je zde možno číst, jde skoro všechno. Za řízený rozptyl, nebo vsyp, si dnes firma řekne 4300 Kč. Není problém si to zařídit po svém kdekoliv a zadarmo. Mám taky sousedy, hlavně sousedku, co má doma svou mamku a vnučku. Té v ložnici hraje slabě i rádio, co dříve poslouchávala. Nebo, nám zemřela neteř na raka a v rodině bývalo zvykem, své zesnulé vkládat v rakvi do hrobu a musela být spopelněna a povinně uložena s urnou pod desku na hrobě. Jako její dědeček. Ty chemikálie mají být nějaký problém.

hodnocení

0x

,,Ale slyšela jsem,že již neexistují rozptylové loučky z hygienických důvodů ,,tak nevím...Ale tchyně i tchán jsou uloženi pod stromy v jejich lese.Myslím si,že na tom nic není špatného vysypat popel na místo,které miloval. Ono ta další generace některá již nechodí tak na hřbitovy jako dříve. Jsem asi divná ,,ale jak si představím,že bych měla být uvězněna v urně ,je mi už teď nanic.Je to divné,,ale pro mne nepříjemné.

humbucker*

Ahoj. Malá chybka. Rozptylové a vsypávací loučky, určitě ta v Liberci u Krematoria, nad urnovými háji, je.

hodnocení

Děkuji, početla jsem si. Vážím si vás za to, že téma nikdo nezesměšńoval, že skoro každý odpovídal citlivě. Početla jsem si v příspěvku od Ládina.

Je fakt, že myšlenka na to, jak jednou bude člověk v těsné urničce, není příjemná. Ale bude mu to jedno. I já jsem uvažovala jednou o své milované Sázavě, o jednom mém konkrétném místě. Jenže, když si pomyslím, že se tam lidé koupou /i já/ a udělal by to někdo jiný, nebylo by mi to určitě příjemné. Tak bych to neměla dělat ani já.

Ale protože zítra je veselý Apríl, otočme list a budeme myslet raději na něco humornějšího, než jsou poslední věci člověka. *:)* Jaga.

hodnocení

0x

Každý rok, když jdeme na hřbitov posvítit, tak zajdu ukázat, kam chci, aby mě vysypali. Protože, když zemřela manželova maminka, to už jsme byli nějakou dobu rozvedeni, můj bývalý zjistil, že ona měla pod postelí, v nějaké krabici od margarinu 4 urny. Toho bych se nikdy nechtěla dožít. Být v krabici od margarinu pod postelí :-D

doplněno 31.03.14 08:09:

Jago i toto, ty poslední věci, mohou být humorné. Jednou se sešla veliká rodina k rozloučení se svým zesnulým. Bylo slyšet posmrkávání a tiché Ave. Nastoupil řečník a když zapnul mikrofon, zaplavila obřadní síň Moravanka. Vypnul mikrovon a když ho zapnul tak zase pěkně mcaca mcaca Moravanka na plné pecky. :-D Mikrofon fungoval jako anténa a přijímač. A bylo po tichém Ave a posmrkávání.

pro doplňujícího,,,,,,,,,,,,,,,,,,,to nic není ,,má tchýně hrála v kostele na varhany a nějak se zasnila a spustila Mekky Meser,,to byla bomba...

stanicka766sez
hodnocení

0x

Prosím Vas,ma maminka je uložena v úrně na pozemku me nevlastní sestry.Nechce mne tam za maminkou pustit.Ma nato právo

cicko*
01.02.16 19:35

Ano, má!

hodnocení

0x

Přispěju svou troškou z mé vl. rodiny. Když zemřel pradědeček, tak s ním a prababičkou bydlela v chaloupce jejich dcera, moje babička. Prababička se pradědečka nechtěla vzdát ani po smrti a urnu si vystavila v ložnici na toaletku. Všichni jsme si zvykli. Za 4 roky zemřela prababička a nikoho nenapadlo nic jiného, než ji dát k pradědečkovi. Po letech zemřela babička, která už musela být v pečovateláku a přestěhovala si s sebou i obě urny. Urny už byly tedy 3. Pak se utopil můj bráška a rodiče nechtěli mít jeho urnu na očích,tak se rozhodli koupit hrob na 4 urny. Krátce na to zemřela sestra babičky, se kterou se denně vídala a velmi na sobě byly závislé. Ta už měla doma urnu svého milovaného manžela. Výsledek byl, že než se všechno vyřídilo s koupí hrobu, stěhováním věcí a růz. náležitostmi, tak měli mí rodiče ještě starost se 6ti urnami a nevěděli, jak to vyřešit, protože dvě urny už nebylo kam dát! "Ono se to nasbírá"! Nakonec se řešení přeci jen našlo. Manžel "sestry" se rozptýlil na loučce a urnu "sestry" dovolila švagrová matky uložit u nich v hrobě. Ale byla to docela hoňka!

Nicméně, když dneska jsou na tom někteří lidé finančně špatně, hodně lidí nemá na pohřeb a tak se to rozmáhá, pochovat člověka na zahradě a dávat mu tam kytičky. Mají ho blízko, nemusí chodit na hřbitov a vzpomínat na něj mohou daleko častěji, když kolem chodí. Snad jen pro ty věřící znamená místo na hřbitově, že na Dušičky se duše vrací ke svému hrobu, aby se setkaly s blízkými. Mnoho nevěřících lidí už rozptyluje popel na oblíbeném místě zemřelého, jen proto, že to místo miloval. A proč ne? V některých zemích se popel běžně sype do moře, nebo ze skály a námořníci pochovávali mrtvé přímo do moře. Je to věc zvyku a náboženství. A Jagičko, třeba až to bude potřeba, nemusí být vůbec koupací sezóna!

culdabulda1*
hodnocení

0x

- podle mne je popel už jenom věc - a na tom nic nemění fakt, že je to popel z člověka. A rozhodně není zdravotně závadný.

jenice
hodnocení

0x

Já si na zahradě buduju místo posledního odpočinku ještě za svého života. Už jen pár nejnutnějších úprav a jde použít. Dnes jsem dokonce vysadil i památeční dub. Při ukládání urny si přeju mít rozdělaný velký ohen, aby se to trochu podobalo obřadu Vikingů.

khz
hodnocení

0x

Já mám urnu s Helenčiným popelem doma už čtyři roky. Nepřijde mi to vůbec morbidní, ani strašidelné. Prostě - jsme spolu i po jejím odchodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]