Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím vás o radu. Chtěl bych se zeptat zda mi hrozí nějaký postih, jestliže podepíši u banky tohle :
Prohlašuji, že výše uvedená platební transakce nebyla určena neoprávněnému příjemci platby. Jsem si vědom/a skutečnosti, že Československá obchodní banka, a. s. pouze zprostředkovává předání mé žádosti neoprávněnému příjemci a nenese žádnou odpovědnost za její kladné vyřízení. Podpisem žádosti vyjadřuji souhlas s předáním mé žádosti, včetně údajů v ní obsažených, bance příjemce a příjemci chybně provedené platební transakce.
Abych uvedl na pravou míru jak a proč se vás na tohle ptám: Jsem mladý kluk, který je ještě dost naivní a bohužel jsem naletěl na předem naplánovaný podvod. Vyhlídl jsme si na internetu (bazos.cz) mobilní telefon iPhone 5s 16Gb. Paní jsem zavolal, že si pro telefon osobně zajedu za dva dny. Paní mi řekla, že je to sice možné, ale že se obává, že telefon už bude prodaný, že má dost zájemců. Dotyčná paní mě informovala, že se nemusím peníze bát poslat, protože je to částka nad 5000Kč (6600Kč) a tvrdila, že ji kdyžtak můžu žalovat na policii... A prý o žádné problémy nestojí... Ano byl jsem opravdu naivní... Peníze jsem poslal a od té doby je dotyčná nedostupná. Já mám pouze tel. číslo ( které je koupené nejspíš někde v sámošce), IP adresu odkud inzerát zadávala ( mohla to být jakákoliv kavárna...), číslo účtu a smyšlené její jméno... Vím, že policie s tím nic neudělá, jelikož má vůbec problém od banky zjistit nějaké informace a peníze už bohužel neuvidím a tak mě napadlo vyzkoušet to tak, že to zkusím vyřídit přes banku, jakože jsem omylem zaslal peníze na špatný účet. Jde o to, že v podstatě budu bance lhát...
Prosím o radu. Předem vám moc děkuji.
Pokud banka bude ochotna storno transakci provést a bude mít z čeho tak možná udělá, ale spíše ne ona si rizika kryje. Jinak na Policii ČR bych se obrátil v každém případě, když nic múže to pomoci dalším a nebo vás může být už víc se stejným problémem.
PČR má možnost získat soudní příkaz k tomu aby byla banka nucena vydat údaje o účtu příjemce.
A tobě přijde OK poslat někomu 6600,- koho ani neznáš? Voláš s ním jen po telefonu. Navíc, proč platit předem, když si pro něj chceš přijet osobně? Pokud je to podvodnice, tak by si možná přijel a nic z toho.
Pokud dobře chápu to prohlášení, tak banka akorát požádá tu paní, aby peníze poslala zpět - myslíte si, že to udělá?
Při škodě od 5 000,- je opravdu možné nahlásit na Polici ČR podvod. Je to trestný čin a možná nebudete sám. Údaje, která máte si schovejte. I ten inzerát vč. IP adresy. Nevím, jestli Policie může požádat banku o jméno majitele účtu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.