Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z práce vs hrubé porušení

Od: marenka* odpovědí: 4 změna:

dobrý den,chci se touto cestou zeptat,pracovala jsem jjako doručovatelka na české poště a po 2letech jsem dostala výpověď z důvodu porušení pracovní kázně. Bylo to hrubé porušení. Jsem ale samoživitelka a navíc jsem v insolvenčním řízení,mají i v tomto případě na to nárok? Moc děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Samozřejmě, pokud jsou s to prokázat hrubé porušení pracovní kázně, tak na skončení pracovního poměru nárok mají.

hodnocení

0x

Bohužel, zákoník práce takovéto "polehčující okolnosti" neuvádí. Zaměstnavatel by s Vámi nesměl zrušit okamžitě pracovní poměr pouze pokud byste byla těhotá, na mateřské dovolené nebo čerpala rodičovskou dovolenou. Okamžité zrušení pracovního poměru musí zaměstnavatel provést písemně, musí v něm skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným, a musí je ve stanovené době doručit druhému účastníku, jinak je neplatné; uvedený důvod nesmí být dodatečně měněn. Výpověď nebo okamžité zrušení pracovního poměru je zaměstnavatel povinen předem projednat s odborovou organizací.

Tento důvod rozvázání pracovního poměru nezakládá nárok na odstupné.

marenka*
hodnocení

děkuji,zobrazím to tedy přesně. Jako listovní doručovatelka jsem si vzala svoje dopisy-byly asi 3 a nenapsala jsem si je do karty. Je to hrubé porušení dostala jsem výpověď. Ještě se chci zeptat, s platem 14000kč hrubého mi moje mzdová účetní počítá dost vysoké srážky. Dnes jsem objevila kalkulačku na výpočet dávek a tam mi vyšlo,že soc. a zdravotní pojištění je asi 1700Kč a daň něco kolem 1200kč. já mám ale na výplatě mnohem více. Jak to tedy má být? Moc děkuji

Sociální i zdravotní pojištění platí část zaměstnavatel a část Vy. Sociální pojištění platíte 6,5 % z vyměřovacího základu (tedy ze 14.000 je to 910,- Kč), zaměstnavatel platí 25 % (3500,-). Zdravotní pojištění platíte 4,5 % (630,-), zaměstnavatel 9 % (1260,-). Částka za zam-tele a zam-ce se sečte a pošle se na OSSZ a na Vaši zdravotní pojišťovnu. Z Vaší mzdy byste měla mít tedy sraženo za sociální a zdravotní pojištění celkem 1540,- Kč. To, co platí zaměstnavatel, je mimo Vaši hrubou mzdu, je to pro něho další náklad. Znamená to, že pokud Vám ve mzdovém výměru přizná 14.000 Kč mzdy, jeho to stojí každý měsíc 18.760,- Kč (víc o zdravotní a sociální, které je navíc povinen odvést).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]