Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podvodné jednání- internetový bazar

Od: myname odpovědí: 8 změna:

Na základě inzerátu na bazos.cz jsem zakoupila džíny. Text inzerátu zní "džíny Bershka"+stručný popis. Je to má oblíbená značka a těžko ji sháním, proto jsem byla ráda že jsem je sehnala alespoň z bazaru. Peníze jsem poslala již před týdnem. Nejen že mi nic nepřišlo, ale prodejce je ještě vůec neodeslal. NEjprve nereagoval na email, poté se mi snail na mluvit, že za nic nemůže, jelikož peníze mu přišly terpve včera. Což je holý nesmysl, jelikož jsem to poslala přes IBanking a vidím tam i datum, kdy peníze na účet přišly. Takže prodávající má mé peníze již čtyři dny na účtě, vymlouvá se na to že je čekal den p oodeslání (což byl víkend) a že je moje chyba že se platba zdržela, protože na ně zbytečně čeká a nebude kvůli mě kontrolovat účet, jestli už peníze má nebo ne. Předpokládám že kdybych se neozvala a nepsala maily, kde to vázne, s odesláním by čekal i týden, možná dýl. Na základě dnešní komunikace přes email mi bylo vyhrožováno, že jestli se mi něco nelíbí, tak si na balík počkám ještě dýl, jelikož ho hodlá záměrně odeslat kdoví kdy, cituji: "až se mi bude chtít". Na to, že peníze má na účtě čtyři dny a buď si čtyři dny nekontroluje účet (byť jako prodávající očekává příchozí platbu), nebo zase jen sprostě lže a moc dobře ví že tam peníze jsou, jen to má na háku, mi bylo řečeno "Co má bejt" a "podle mě se žádná tragédie nekoná". Znovu mi bylo řečeno ať balík nečekám, že ho prodávající pošle až se mu bude chtít, zatímco má moje peníze dávno na účtě. A nyní poslední bod: viděla jsem asi pět fotek prodávaných džín, čtyři z nich jsou foceny na těle. Na jedné je ale vidět kousek visačky- a ty džíny nesjou inzerované značky. "Prý" jsou z obchodu Bershka, ale to já nemůžu vědět a doklad samozřejmě taky není. Je fakt že v tom obchodě prodávají džíny všech možných značek, ale inzerované džíny jsou značky Bershka, a to tedy rozhodně nejsou. Jenže toho jsem si na té piďi fotce všimla až dnes.

Nejde mi o nic jiného, než dostat peníze zpět, jelikož o obcod s takovou personou nestojím, a hlavně to není zboží, které jsem chtěla a které bylo inzerováno. Jak se miohu bránit, pokud na vrácení peněz nechce prodejce přistoupit? Je napadnutelné že inzeruje jiné zboží, než které skutečně prodává? Nebo to že záměrně zdržuje obchod a odmítá balík odeslat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

levlef*
hodnocení

2x

To opravdu neni. Muzete jeho jednani maximalne nahlasit sbazaru, ale jinak mate smulu Vy. Sbazar specialne je sebevrazda, najdete si jine servery na nakupy obleceni, ktere maji pravidla, hodncoeni uzivatelek apod.

a k te platbe - obleceni dost tocim, nekdy mi za den prijde treba 8 balicku ale pardon, taky treba osm plateb. Nebudu kazdej den kazdou minutu chodit na ucet se divat, jestli uz to nekdo pripsal nebo ne. Nerikam, ze chovani prodejce je uplne standardni, zvlaste ty jeho reakce nejsou fer. Ale ja treba na postu chodim jednou tydne a hotovo.

Moznosti reseni je nekolik - nahlasit spravcum sbazaru, pokud nejaci existuji. Slucne se opet preptat na znacku a pripadne zadat zaslani penez zpet kvuli lzivym informacim v inzeratu. Hodit jeho nick, email, mobil, cokoli o nem vite, na par stranek na webu a enchat si ho najit co je to za realnou soobu, vzdycky existuje nekdo kdo zna apod. no a pak mu poslat dopis postou s upozornenim, ze vec predate pravnikovi (to vetsinou funguje).

kazdopadne, u neoverenych prodejcu poslat penize na ucet a pak se divit je, mirne receno, naivni. Budte rada, ze s vami vubec komunikuje, taky jste nemusela mit ani dziny, ani penize :)

doplněno 27.03.14 15:51:

Proste se smirte s tim, ze jste udelala chybu. Osobne, budete rada kdyz Vam dziny prijdou, s penezma se rozlucte, ty vam nikdo vracet nebude. A priste si dejte poradnyho bacha, kde a komu a za co platite.

Pokud mate telefon a potrebujete jmeno a adresu, viz vyse. Pokud chcete na polici podat trestni oznameni (sice nechapu za co, ale posluzte si) tak muzete, a cekate ze policie bude delat co? Pokud jste za dziny nedala vic jak pet tisic, vykaslou se na vas. Ze to protahuje? A vy mate uzavrenou nejakou smlouvu s presnym datem, kdy balik odejde od nej? Ne? Tak co podle vas protahuje, nikde prece neni receno ze to nemuze poslat az za mesic...

Pokud bude posilat dziny jako doporuceny balicek, druhy den to mate u sebe, jaky tri dny a navic - vy neco zaplatite a pak odsouhlasite obycejny balik? a pak se jeste divite? A ze prodejce vyzadoval platbu predem - on Vas nejak nutil? Tak reknu ze ne, ze si priplatim za dobirku a vyreseno ne? Kdyz Vam ted neposle ani dziny, ani penize, budete delat co? Fakt lidska naivita nezna mezi. Zvlast kdyz kupujete nekde, kde to nema spravce a reknou vam "jdete na policii".

PS: jo, a na sbazaru prodavaji treba Neviditelny plast Harryho Pottera, jeste novy, puvodni cena 5000 ale daji Vam ho jen za 900 - to je super kauf ne? Nebo treba zahnuty rohlik.

myname
hodnocení

Prodejce vyžadoval platbu předem. Na stránkách bazaru píšou, že v případě klamného prodeje se mám obrátit na policii. Zančku jsem s prodejcem řešila, bylo mi řečeno něco ve smyslu "co má být" a "není v tom rozdíl". Právně napadnutelné je to že se záměrně nesnaží dokončit obchod a odeslání balíku zdržuje, doslova "až se mi bude chtít". Právně napadnutelná je určitě inzerce jiného zboží, než jaké se prodává, jelikož jednoduše neodpovídá kvalitě a popisu. Mám na dotyčnou osobu telefon a email, jméno nevím. Bude mi v tomhle platné trestní oznámení? Nejde mi o nic jiného než získat peníze zpátky, jelikož bych se nedivila kdyby teď prodávající zboží záměrně poškodil a odeslal ho.

Pokud ale čeká platbu, ví že něco prodává a že mu mají přijít peníze, pak mi sprostě lže a tvrdí, že peníze má teprve od včerejška, když bylo jasné že peníze přišly hned ráno po víkendu, protože v pátek se to nestihlo, to je normální? Osočuje mě že na peníze čeká ode dne kdy jsem řekla, že posílám (má jinou banku a vůbec by mě zajímalo, ve kterém vesmíru peníze létají z účtu na účet v den odeslání), zatímco když už peníze má, ani o nich neví. Nebo o noch ví dobře, ale na to že má něco odeslat regulérně kašle. Na můj dotaz, kde to vázne, mi po prodlevě konečně přišla odpověď "peníze přišly až včera tak to snad neni žádná tragédie", načež mi přizná že peníze má, ale kdo má ten účet furt kontrolovat (platbu očekával a čtyři dny se na účet nepodíval) a že je to nakonec moje chyba, že na to přišel až teď, protože žil v domění že peníze se pošlou ihned a platbu čekal už v pátek. Potom mi argumentuje ještě větší kravinou, že o nic nejde, že to pošle dneska a zítra to tu mám (pošta má na obyčejný balík tři dny a musel by to poslat expres, a určitě ne takhle pozdě odpoledne), a že jestli se mi to nelíbí, ať počítám s tím že to záměrně protáhne.

Věřtě mi že mě to pěkně se*e, ale jde mi jen o spravedlnost. Čert vem chování, čert vem to výrazivo, a navíc že je to ženská... to by člověk čekal jinou úroveň. Ale přinejmenším ta inzerce jiného zboží, proti tomu se přece musí dát bránit.

myname
hodnocení

Na bazaru prodávám a nakupuji dobrých pár let, a nikdy jsem se s problémem nesetkala. Nicméně trvám na tom, že inzerce jiného zboží než jaké skutečně prodává je trestné. Kdybyste si objednal HTC a přišla Vám stará Nokie ve krabičce HTC, to by Vám připadalo v pořádku?

levlef*

Mate pravdu. Podejte trestni oznameni, protoze to co pani provedla je neodpustitelne, zlocinne a sproste. Verim, ze Policie cely pripad velmi dukladne prosetri, venuje mu svuj plny cas a nasazeni a pani bude po zasluze potrestana.

(co ji nejdriv zkusit napsat, ze pozadujete penize zpet protoze inzeruje klamne informace - a opravdu se podivat zda tomu tak je, ono "dziny z Bershka" jsou neco jineho nez "dziny znacky Bershka" a neco jineho nez "Bershka dziny" a klidne ji vyhrozujte policii. Zaroven se rozlucte s penezi i dzinami a viz vyse, podejte trestni oznameni)

a dovolte mi nazor - pokud s pani komunikujete stejne zarputile jako tady, trochu jeji chovani chapu. Doporucuji projet net a zacit vyuzivat spolehlivejsi portaly, nez je sbazar, ketre maji sva pravidla a predevsim spravce. Napr na jednom nejmenovanem, kde take rada veci otacim, je v nabidce "dziny bershka" skoro 300 ruznych a ceny se pohybuji kolem 150 - 200 Kc. U kazde uzivatelky mate hodnoceni a s podobnymi vykuky je velmi rychle zatoceno.

myname
hodnocení

"(co ji nejdriv zkusit napsat, ze pozadujete penize zpet protoze inzeruje klamne informace - a opravdu se podivat zda tomu tak je, ono "dziny z Bershka" jsou neco jineho nez "dziny znacky Bershka" a neco jineho nez "Bershka dziny" a klidne ji vyhrozujte policii."

Tato komunikace již proběhla. Jinak bych se asi neptala tady. A inzerát zní "Prodám džíny Bershka". S džínami Bershkami ovšem NEMAJÍ nic společného. Dle prodávajícího pocházejí z obchodu Bershka, doklad ovšem nemá nebo ho nechce prokázat.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Napadá mě pár otázek:

1. Prověřila sis prodejce před uzavřením koupě?

2. Ověřila sis u něj co vlastně prodává a v jakém stavu?

3. Ověřila sis u prodejce lhůtu, ve které zboží po zaplacení pošle?

Podle mě zní odpověď na všechny tyto otázky NE. Asi je jednodušší si následně stěžovat na chování obchodního partnera, než se dopředu snažit případné problémy eliminovat. To, že tam obchoduješ řadu let a nikdy se nic nestalo, to není argument. Všechno je jednou poprvé. A co chceš napadnout? Prodejce možná jenom ví, že má džíny z tohoto obchodu a třeba netuší, že se tam prodávají i jiné značky. Ty na rozdíl od něj ten obchod znáš, tedy bys logicky měla vzít v úvahu i možnost záměny a vše si před uzavřením koupě ověřit.

myname
hodnocení

Se znalostí obchodu je to přesně naopak než jak píšete. Dotyčná v obchodě nakupuje, já nikoliv, jelikož nemám poblíž žádnou pobočku, nejbližší je v Praze cca 120km ode mě.

Není pravda, že si není vědoma že džíny jsou jiné značky. Džíny mají visačku, kde je značka napsaná. Na fotografii není čitelně vidět. A když jsem si toho všimla, bylo mi odpovězeno "a co má bejt?"

levlef*

System "kolovratek" zde bohuzel moc nefunguje.

Mate rady co delat, mate nahled lidi co na internetu kupuji, rozhodnuti je na vas. Kdyz si spocitam cas, ktery jste tady nechala psanim otazek a odpovedi + komunikaci s pani + vyhledavani nevim ceho, tak uz bych davno mela dziny dvoje nove a neresila nejaky kupovany za dve stovky.

Pisete, ze komuniakce o vraceni penez jiz probehla - s jakym vysledkem?

a jak bylo napsano, Vy jste udelala nekolik chyb, ktere ted hodlate resit utokem na nekoho jineho. Cas odeslani baliku do xx.xx po obdrzeni penez jste nedomluvila, liknave prohlizeni fotek take neni problem prodavajici, tak to vemte jako pouceni pro priste a venujte svuj cas smysluplnejsim vecem. Holt ne vsichni lidi jsou poctivi a je potreba dopredu s tim pocitat, a ne poslat penize a pak se divit a ukazovat prstem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]