Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti

Od: bratrh® odpovědí: 5 změna:

31.12.2013 mi nebyl prodloužen prac. poměr.Leden jsem byl na UP aod února jsem zaměstnán.Pro neshody s mistrem chci skončit.Budu mít nárok na podporu?Předtím jsem pracoval 2,5 roku.Jak dlouhá by podpora byla?Je mi 52 let.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

0x
Na podporu máte nárok, ale pokud skončíte pracovní poměr dohodou, bude se vám krátit. Taky se vám zkrátí doba pobirani podpory o ten jeden měsíc-leden..

podpora se vám zkrátí o dobu, během které jste měl podporu už v lednu. Pokud jste v lednu podporu neměl, dostanete plnou podpůrčí dobu. 50 až 55 roků = podpora se vyplácí 8 měsíců, při ukončení prac. poměru dohodou budete mít 45% z průměrné čisté mzdy. Nárok na podporu vzniká při nejméně 12 odpracovaných sociálně pojištěných měsících za poslední 2 roky

doplněno 26.03.14 22:30:

při rekvalifikaci byste dostal podporu při rekvalifikaci a podpora v nezaměstnanosti by se zastavila a obnovila opět až po ukončení rekvalifikace (zjednodušeně řečeno rekvalifikací si natáhnete podporu o 1 a více měsíců dle délky kurzu)

iz*
hodnocení

0x

Podmínku pro přiznání podpory (12 měsíců důchodového pojištění v posledních dvou letech) máte splněnu již z předchozího zaměstnání. Předpokládám, že jste podporu za leden obdržel, takže byste měl mít nárok ještě na 7 měsíců podpůrčí lhůty.

Podpora se bude počítat z posledního (současného) zaměstnání. Uvedete-li v písemném zrušení (odhaduji, že jste ještě ve zkušební době) pracovního poměru vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti, nebude se Vám podpora krátit.

Pokud už zkušební doba skončila, nebo pokud jste ji vůbec neměl sjednánu, uveďte vážný důvod v návrhu na rozvázání pracovního poměru dohodou nebo ve výpovědi.

Podpora se krátí jenom v případě, že uchazeč bez vážného důvodu sám ukončil zaměstnání.

____ Viz: Vážné důvody (zákon o zaměstnanosti, § 5 písm. c)

eclipse

a proč vlastně zbyde jen 7 měsíců podpory? musí být člověk nějakou dobu zaměstnán aby dostal zase " celou " dobu podpory? díky. mám známé, co jsou každý rok pár měsíců na podpoře - sezonní práce.

iz*

Přesně tak. Pokud by tazatel odpracoval alespoň tři měsíce, běžela by mu nová podpůrčí doba. Protože bude mít odpracováno méně, bude mít nárok na zbývající část předchozí podpůrčí doby.

---- Viz: Práva a povinnost/... (ÚP)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]