Nejste přihlášen/a.
31.12.2013 mi nebyl prodloužen prac. poměr.Leden jsem byl na UP aod února jsem zaměstnán.Pro neshody s mistrem chci skončit.Budu mít nárok na podporu?Předtím jsem pracoval 2,5 roku.Jak dlouhá by podpora byla?Je mi 52 let.
podpora se vám zkrátí o dobu, během které jste měl podporu už v lednu. Pokud jste v lednu podporu neměl, dostanete plnou podpůrčí dobu. 50 až 55 roků = podpora se vyplácí 8 měsíců, při ukončení prac. poměru dohodou budete mít 45% z průměrné čisté mzdy. Nárok na podporu vzniká při nejméně 12 odpracovaných sociálně pojištěných měsících za poslední 2 roky
doplněno 26.03.14 22:30:při rekvalifikaci byste dostal podporu při rekvalifikaci a podpora v nezaměstnanosti by se zastavila a obnovila opět až po ukončení rekvalifikace (zjednodušeně řečeno rekvalifikací si natáhnete podporu o 1 a více měsíců dle délky kurzu)
Podmínku pro přiznání podpory (12 měsíců důchodového pojištění v posledních dvou letech) máte splněnu již z předchozího zaměstnání. Předpokládám, že jste podporu za leden obdržel, takže byste měl mít nárok ještě na 7 měsíců podpůrčí lhůty.
Podpora se bude počítat z posledního (současného) zaměstnání. Uvedete-li v písemném zrušení (odhaduji, že jste ještě ve zkušební době) pracovního poměru vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti, nebude se Vám podpora krátit.
Pokud už zkušební doba skončila, nebo pokud jste ji vůbec neměl sjednánu, uveďte vážný důvod v návrhu na rozvázání pracovního poměru dohodou nebo ve výpovědi.
Podpora se krátí jenom v případě, že uchazeč bez vážného důvodu sám ukončil zaměstnání.
____ Viz: Vážné důvody (zákon o zaměstnanosti, § 5 písm. c)
a proč vlastně zbyde jen 7 měsíců podpory? musí být člověk nějakou dobu zaměstnán aby dostal zase " celou " dobu podpory? díky. mám známé, co jsou každý rok pár měsíců na podpoře - sezonní práce.
Přesně tak. Pokud by tazatel odpracoval alespoň tři měsíce, běžela by mu nová podpůrčí doba. Protože bude mít odpracováno méně, bude mít nárok na zbývající část předchozí podpůrčí doby.
---- Viz: Práva a povinnost/... (ÚP)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.