Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli mám nějakou možnost pobírat příspěvek na bydlení, případně soc. dávky.
Studuji na VŠ doktorské studium kde sice mám stipendium, ale z toho se určitě žít nedá. Zatím mi přispívají rodiče, ale vzhledem k tomu, že mi za chvilku bude 26 let, tak jejich vyživovací povinnost končí. Navíc od 26 si musím platit zdravotní pojištění jakožto osoba bez zdanitelných příjmů, takže peněž bude zase méně. Kromě stipendia od školy žádné zdroje příjmu nemám.
Bydlím sám v RD který vlastní otec. Náklady na bydlení a něco i na jídlo mi zatím platí rodiče, ale toto skončí. Mám nějaké možnosti, jak dosáhnou alespoň nějakého příspěvku? Děkuji za Vaše odpovědi.
Záleží na typu doktorandského studia - zeptejte se na vš na studijním oddělení, při pobírání stipendia by se mělo jednat o interní (presenční) studium a status studenta bývá do 28 let + placené zdravko. Úplně přesné informace jedině na studijním
Příspěvek na bydlení se vypočítává dle počtu osob s trvalým bydlištěm - musel byste mít trvalé bydliště na adrese uvedené v nájemní smlouvě. Bydlíte sám, takže ještě sepsat nájemní smlouvu s otcem. K žádosti o příspěvek na bydlení se přikládá například zmíněná nájemní smlouva, výše vašich příjmů a nákladů na bydlení, elektřina, plyn atd...mít o všem potvrzené platby (účtem nebo složenkou)...vše doložit za předchozí kalendářní čtvrletí
Ohledně dávek v hmotné nouzi byste měl být registrován na pracáku. V případě prezenčního studia vš se nelze přihlásit na úp. Jestli máte externí formu doktorandského studia, tak se informujte na pracáku. Myslím, že byste mohl být při externím studiu na úp, nejsem si úplně jistá...na úp máte placené zdravko. Příspěvek na živobytí pro jednotlivce je 3410kč/měsíc (výdělky se odečítají a doplácí se pouze rozdíl)
Při prezenčním studiu doktorandského studia by k vám měli mít rodiče vyživovací povinnost
doplněno 26.03.14 13:37:při prezenční formě studia na vš se můžete přihlásit na úp v případě - "pokud jste v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců"
doplněno 26.03.14 15:40:upřesnění --- Studenti si v doktorandském prezenčním studiu po dovršení 26 let platí zdravotní pojištění sami. Hranice 28 let se týká doktorského studia v prezenční formě kde je možné uplatnit slevu za studenta u daně z příjmů fyzických osob, a to do dovršení věku 28 let
Studuji prezenčně. Osobně jsem se na studijním neptal, ale tohle téma nás dnes řešilo více doktorandů, kteří už zdravotní platí, o té posunuté hranici na 28 také slyšeli, ale u nás to zřejmě neplatí, jelikož za nás škola zdravotní platí jen do 26...
Jinak k té vyživovací povinnosti. Nevím jak to je, ale zase nechci pořád využívat rodičů pokudy by byla možnost získat peníze od státu. Popravdě řečeno bych tohle vůbec neřešil, ale když jsem byl na zdrav. pojišťovně kde po mě jako studentovi chtějí cca 1150,- Kč/ měsíc a oproti tomu po člověku který se povaluje doma, pobírá podpory a kdoví co ještě to za ně platí stát...
škola nikdy neplatí zdravotní pojištění! U studentů platí stát, ne škola. Víc mě k dotazu nenapadá. Nechte si na studijním oddělení vysvětlit placení ZP nad 26 let u doktorandského studia. Pak napište, co vám řekli, zajímá mě to. Jako OBZP byste platil 1148kč/měsíc
Ano stát, špatně jsem se vyjádřil. Zkusím se zeptat ještě tam. Každopádně na pojišťovně mi řekli, že jako student prezenčního doktorského studia jsem od 26 let OBZP a pojistné 1148 Kč/měsíc si musím platit sám, což mi příjde hloupé v porovnání s tím, že kdybych byl dlouhodobě na ÚP tak to za mě platit budou, ale takhle ne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.