Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu v této životní situaci. Ze střední školy jsem asi 5 let. Za tu dobu jsem pouze pracoval pro rodinný podnik (restaurace na vesnici) bohužel na černo (jistě takto pracuje spousta lidí). Nějaké peníze jsem dostával, občas mi s prací vypomohl otec, jenže teďka už mi ani moc nepomáhá (má teď svoji práci) takže musím obsluhovat a ještě vařit a taky jsem peníze už nějakou dobu neviděl. Bohužel takhle pracovat mě už nebaví, jít tam každý den s pocitem, že to sice dělám pro rodinu ale nic z toho nemám. Otce co chvíli uhání člověk od soudu, dozvěděli jsme se, že si po dobu podnikání neplatil zdravotní. Už asi 2 měsíce přemýšlím o tom, že se odstěhuju někde do většího města (měl bych na nájem, jídlo, na nějaké služby na asi 2 měsíce). Bojím se však toho, že si práci nenajdu a budu se muset vrátit domů. Jak dál?
Dobrý den, nejdříve si o tom promluvte s osobou, která vede ten podnik. Ta Vás má platit (a v souladu se zákony). Pokud nebude náprava možná, tak si nejdříve hledejte práci a za ní se odstěhujte. Najít si bydlení bude snažší, než najít si práci.
Práci můžete hledat již nyní a následně v tom místě i to bydlení. A volte si normální práci se smlouvou (a bydlení také se smlouvou). Zdravím!
jen upozorním, když jste pracoval načerno platil jste si sám zdravotní pojištění jako OBZP osoba bez zdanitelných příjmů? Raději se zeptejte na zdrav. pojišťovně, zda je vše v pořádku, abyste nedopadl jako otec...u zdravka naskakuje v případě dluhu velké penále
doplněno 26.03.14 09:46:aha, tak v tom případě máte zdravko v pořádku...píšete...byl jsem veden na úp...v současnosti nejste? Jestli nejste na úp a pracujete načerno, tak si musíte zdravko hradit
v případě, že vás úp vyřadil pro nespolupráci, se můžete přihlásit na úp až za 6 měsíců...jestli jste se odhlásil sám, můžete se znova přihlásit kdykoliv. Zdravko dělá 1148kč/měsíc pro samoplátce
Je to nehorázná nezodpovědnost od zaměstnavatele, že Vám nedal pracovní smlouvu, to Vám samozřejmě tím pádem neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Vy jste ze zákona povinen si tedy hradit zdravotní poj. sám. Soc. poj. je dobrovolné, tam Vám dluh nehrozí. Určitě zajděte na svou zdr. poj. a zeptejte se, zda u nich nemáte dluh, poněvadž Vás nikdo neupozorní a pak dluh narůstá. Žádná zdr. poj. není ve státní správě, všechny jsou v soukromých rukách a tak se jako podnikatelské subjekty chovají. Možná máte ve větším městě kamaráda s kterým jste chodil do školy, popřípadě se domluvte, zda byste nemoh pro začátek bydlet u něho, u jeho rodičů. Jakmile budete mít smlouvu o nájmu u někoho v bytě, běží tam zase výpovědní lhůta, mohl by chtít nájemce úhradu, kdybyste předčasně odešel. Ještě lépe by byla nějaká ubytovna. Tak snad vše dobře dopadne. - pt
pt--------máte pravdu, souhlas ve všem. Jestli se tazatel dožije důchod. věku, tak mu mohou chybět roky na důchod. pojištění a nedostane důchod. Při práci načerno nemáte placené sociální pojištění, takže se doba práce načerno NEZAPOČÍTÁVÁ na důchod
doplněno 26.03.14 10:12:zajímalo by mě, jak to otec má s placením sociálního pojištění ---- při podnikání je povinné a jelikož má dluhy na zdravku, možná i na sociálním
Doplňím. Za práci by jste měl dostávat mzdu a zároveň by jste měl odvádět daně, platit si zdravotní a sociální pojištění. To asi víte, zvláště, pokud již otec má problémy s neplacením ZP. Pokud by jste onemocněl, neměl by jste ani nemocenskou, pokud nějak vážně, neměl by jste ani invalidní důchod. A těch 5 let, co jste nyní pracoval Vám bude chybět až budete odcházet do starobního důchodu. I když je dnes situace, že se říká, kdoví, jestli se důchodu dožijeme, když se stále hranice odchodu posouvá. Máte pozitivum, že jste získal nějakou praxi, umíte se otáčet v kuchyni, na place, zřejmě máte příjem jenom z diškrecí od hostů a v hospodě jste se i najedl, takže jste toho moc nepotřeboval. Ale po pěti letech už se na to vše koukáte jinýma očima, něco by jste měl mít třeba i naspořeno, kdyby se objevila nějaká láska a chtěl založit rodinu. Takhle budete v té Praze /např./ vlastně začínat jako po škole. Nepíšete jakou školu - zaměření - jste vystudoval. Zvažte, co Vás lépe uživí, jaká povolání jsou nejvíce požadovaná. Buďto na internetu, nebo na ÚP získáte nějaké informace. Je ale pravda, že pokud budete pracovat jinde za menší mzdu, tak dost peněz dáte za bydlení, dopravu apod. Takže možná jít z počátku do spolubydlení. Nyní bydlíte u rodičů a není to tak finančně náročné. Zamyslete se, nevíme, pod kým v rodině děláte, jak dotyčný hospodaří, jak se mu vede, jakou máte klientelu, jaké zisky, náklady. Neulejvá si peníze někam bokem? To zhodnoťte a pak se rozhodněte. V oblasti stravování nejsou mnohde moc velké peníze. Počítá se, že dorovná něco host jako dyško. Též se praktikuje minimální mzda a zbytek mzdy na ruku. Já pracuji jako zaměstnanec a jsem tím i ovlivněná, takže Vaše tvrzení, - jistě takto /na černo/ pracuje hodně lidí - nepokládám za normu a nesouhlasím s tím, aby jste to bral jako normální. Vždyť je pak sám člověk proti sobě. Hodně štěstí v hledání nové práce a bydlení, nebo při domluvě, aby jste pracoval ve Vašem podniku za mzdu, nebo si udělal živnostenský list a začal vlastně podnikat sám na sebe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.