Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok od zaměstnavatele na mateřskou

Od: andrea1989* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den obracím se na vás s dotazem ohledně nároku na mateřskou. Kdy mám nárok od svého stávajícího zaměstnavatele dostat mateřskou?Slyšela jsem dvě možnosti a nevím, která je ta pravá.Prý mám nárok poté co odpacuji půl roku ať zaměstnání střídám nebo ne, nebo musím odpracovat půl roku u jednoho zaměstnavalele abych mohla od něj dostat mateřskou?

Předem děkuji za radu

Andrea

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

0x
Aby žena měla nárok na PPM, musí splňovat následující podmínky:

• Je-li zaměstnankyní, musí se před porodem alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech účastnit na nemocenském pojištění (včetně trvání ochranné lhůty a pobírání nemocenského až do začátku šestého týdne před stanoveným dnem porodu). Byla-li jí PPM v zaměstnání přiznána, nesmí v tomto zaměstnání již vykonávat práci.

• Je-li OSVČ, musí se alespoň 180 kalendářních dnů v období jednoho roku před porodem účastnit na nemocenském pojištění (zaplatit pojistné). Během PPM nesmí osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost.

Pokud žena nesplňuje oněch 270 dnů placení nemocenského pojištění, ale nemocenské pojištění si platila kratší dobu, má nárok na nemocenskou dávku 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu.

hodnocení

0x

Nárok Vám vznikne, pokud v předchozích dvou letech před nástupem na PPM budete mít pojištěných alespoň 270 dní. Nemusí to být u jednoho zam-tele. PPM vyplácí okresní správa soc. zabezpečení místně příslušná sídlu zam-tele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]